Какво да направят родителите при диагноза акушерска пареза на тяхното бебе (част 2)


| Прочетено Прочетено: 894 пъти | КоменариКоментари: 0



Какво да направят родителите при диагноза акушерска пареза на тяхното бебе (част 2)

За проблема алармират от Фондация „За нашето бъдеще".

Ранната диагностика и рехабилитация още в първите дни от развитието на детето са изключително важни за максималното възстановяване на движенията на засегнатата ръка. Забавянето на поставяне на диагноза и на съответната рехабилитация води след себе си до значително оскъпяване на последващата рехабилитационна програма, както и влошаване на прогнозата за пълното двигателно възстановяване на ръката.

Обикновено физикална терапия се препоръчва след 7-10 - дневна възраст на новороденото. Този период на изчакване е необходим, за да се избегне разтягане на плексуса, във време, когато той е податлив на допълнителна увреда. Може да не се препоръчва физиотерапия, ако има травми в други части на тялото (структури на скалпа, лицевия нерв, пареза на диафрагмата и други посттравматични състояния). Но добре е родителите да потърсят специалист веднага след раждането, тъй като са необходими специални грижи за новородено с увреждания на брахиалния плексус – при позициониране на ръката, къпане, кърмене, поза за сън, носене на бебето и др.

Докато продължава физиотерапевтичният процес, може да се наложи хирургично лечение в зависимост от състоянието и нуждите на детето. Най-общо операциите се класифицират на първични (за възстановяване на увредени нерви) и вторични операции (при вторични проблеми в рамото, лакътя и предмишницата). Реконструкцията на нерви се прави между 3 и 9 месечна възраст. За навременна хирургична намеса е необходимо редовно проследяване на състоянието на детето от хирург на корен крайник.  Физиотерапевтичните дейности трябва да продължат преди и след операцията.

В лечебния процес се използват различни видове ортези за коригиране, поддържане и защита на позициите на мускулите и ставите, а понякога и за улесняване на движението.

Колко добре ще се възстанови лицето зависи от редица фактори - възраст и вида, местоположението и тежестта на увреждането. Дори след операция някои хора изпитват постоянна мускулна слабост или парализа и не могат да изпълняват ежедневните си дейности.
Акушерска пареза не трябва да се разглежда изолирано като увреждане, засягащо само определена част от тялото. Въпреки че някои увреждания на брахиалния плексус могат да се излекуват за няколко месеца, други могат да доведат до увреждания за цял живот.
Проблемите на лицата, родени с увреждания на на брахиалния плексус продължават през целия им живот... Физическите увреждания са придружени от емоционални, социални, професионални, финансови проблеми. 

Децата с акушерска парализа се нуждаят от комплексно, поливалентно и етапно дълготрайно лечение. Изисква се мултидисциплинарен подход като комплексна програма за диагностика, терапия, рехабилитация, обучение и превенция. Мултидисциплинарният екип се състои от две групи специалисти – медици (невролози, физиотерапевти, педиатри, хирурзи на ръка, рехабилитатори, медицински сестри и др.)  и немедици (психолози, логопеди, специални педагози, ерготерапевти и др.). Мултидисциплинарният екип насочва и мотивира родителите както в терапевтична, така и в домашна обстановка, обучава родителите като ко-терапевти.

Предизвикателствата и проблемите при лечението са многобройни:
А най-болезнените, които налагат необходимостта от спешни мерки, са: недостатъчно квалифицирани специалисти в областта, недостатъчно грижи за пациентите от страна на здравната, социална и образователна система; липса на мултидисциплинарни екипи; нарушена или липса на колаборация между различните специалисти, ангажирани с етапно проследяване и проследяване динамиката на развитие – двигателна, когнитивна, социална и образователна.

Екипът на Фондация"За нашето бъдеще" полага усилия за постигане на цели, като повишаване на осведомеността относно увреждания на брахиалния плексус, предоставяне на актуална информация относно съвременните методи за лечение, показване на резултатите, които могат да постигнат и възможностите, които имат хората с увреждания на брахиалния плексус, осигуряване на възможност за качествено лечение и развитие при деца и възрастни с акушерска пареза, както и емоционална, психологическа и финансова помощ на лицата, страдащи от диагнозата и техните семейства.

За краткото си съществуване от 2022 г., Фондация „За нашето бъдеще" успешно реализира следните проекти:
- Информационна кампания и конкурс за детска рисунка, посветени на седмицата на осведомеността за увреждания на брахиалния плексус
- Международна конференция на тема „Възможности и предизвикателства при лечението на увреждания на брахиалния плексус" с участието на водещи специалисти в областта от страната и чужбина
- Три уъркшопа за родители на деца с увреждания на брахиалния плексус
- Инициатива „Рисувай с пръсти"
- Кампания за осигуряване на коледни подаръци за деца с акушерска пареза
- Мартенска дарителска кампания под надслов „Мартеници с две сръчни ръчички", в която се включват творци – доброволци от цялата страна и събраната сума надхвърля 6000 лв.
- Семинар на тема „Работа в екип при деца и подрастващи с акушерска парализа " с родители от Фондация "За нашето бъдеще" и студенти и преподаватели от Медицински колеж "Й. Филаретова" – София"

Екипът на Фондация „За нашето бъдеще" продължава да влага труд и енергия в настоящите и бъдещи проекти, част от които са издаване на наръчник за първи грижи при бебата с акушерска пареза, активната DMS кампания „Бъдеще за децата с пареза на ръката", стартиране на кампания „Купи с кауза".

Фондация „За нашето бъдеще“
Официален уебсайт: www.znb.bg












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email