В България за акушерска пареза не се говори достатъчно (част 1)


| Прочетено Прочетено: 501 пъти | КоменариКоментари: 0В България за акушерска пареза не се говори достатъчно (част 1)

За проблема алармират от Фондация „За нашето бъдеще".

В глобален мащаб учените посочват, че честотата на срещане на акушерска пареза варира между 0,1 до 8.1 на 1000 живородени в зависимост от обхвата на научната публикация или демографските особености на статистическата информация.

Въз основа на данните на Канадския институт за здравна информация, честотата на срещане там е оценена на 1,24 на 1000 живородени.
Според Foad и др. разпространението в САЩ е 1,5 на 1000 живородени, а според  Evans-Jones и др. в Обединеното кралство е 0,42 на 1000. Честотата на увреждания на брахиалния плексус през 2017 г. е 1,6 - 1,8 на 1000 живородени във Финландия. Интересен е фактът, че случаите там са намалели от 3,8 през 1999 г. до 1,4 на 1000 живородени през 2015г.

Докато развитите държави могат да посочат ясна статистическа информация, то за България такава липсва. Официален регистър на бебетата, родени с тази диагноза няма. Оскъдни са и научните публикации, които разглеждат диагнозата.

За жалост всяка година в страната ни се раждат около 200 бебета с тази диагноза.

А какъв е общия брой на засегнатите лица (деца и възрастни), страдащи от увреждания на брахиалния плексус, получени по време на раждане, само можем да гадаем.

В България за акушерска парализа не се говори достатъчно.

Акушерска парализа е често инвалидизиращо състояние с дългосрочни ефекти. Освен физически и функционални увреждания по ръката, може да влияе и на цялостното развитие на детето и качеството на живот.

Какво представлява увреждането?
Акушерска пареза представлява увреждане на раменния сплит (plexus brachialis) по време на раждането. Причинява се от нараняване на един, някои или всичките пет първични нерва, които осигуряват движението и усещането на ръката.

От раменния сплит се отделят нерви, инервиращи мускулите на раменния пояс и на цялата ръка. При увреждане на тези нервни влакна (разтегляне, разкъсване или изтръгване от гръбначния мозък), настъпва слабост в инервираните от тях мускули. Всяко нараняване е индивидуално и води до тотална или частична парализа на ръката.

В зависимост от типа на увреждане, акушерска парализа се класифицира на горен, долен и тотален тип.

Често засегнатата ръка заема характерна позиция - прибрана към тялото, вътрешно ротирана предмишница и извъртяна навътре китка. Мускулният тонус на ръката е нарушен и с времето тя изостава в развитието. Сетивноста също е нарушена. Част от волевите движения са невъзможни, а при тотален тип пареза, липсват движения и в пръстите. Засегнати са раменната и лакътната става, както и китката. С израстването на детето се наблюдават различни по степен усложнения в костите и ставите на засегнатата ръка, намалена издръжливост и сила, несъответствия в дължината на крайниците и др. Много голям е и рискът от деформации в стойката и развитието на сколиоза.

Фактори, които увеличават риска от акушерска пареза са:
- Едър плод
- Раменна дистокия
- Седалищно предлежание
- Тесни родови пътища
- Неправилна позиция на плацентата
- Твърде бързо или бавно раждане
- Използване на форцепс или вакуум
- Странично теглене на главата и шията преди излизането на раменния пояс
- Наднормено тегло и диабет при майката
- Преносване или преждевременно раждане

Нараняванията на брахиалния плексус могат да бъдат предотвратени чрез правилно наблюдение на бременността и подходящо медицинско обслужване.

Диагнозата може да се постави веднага след раждането чрез клинично наблюдение. В последвствие може да се наложи да се направят и други изследвания като ЕМГ, ЯМР, компютърна томография.

Лечението при акушерска парализа включва физиотерапия, рехабилитация, ерготерапия, шиниране и ортезиране, приложение на ботокс, хирургични интервенции.

До този момент в страната ни по проблемите на децата с акушерска пареза може да бъде намерена ограничена научна литература. Науката не предприема цялостен подход относно много от въпросите, които засягат важни проблеми за превенцията от акушерска пареза и лечението й.

И така екип от доброволци (родители на деца с увреждания на брахиалния плексус, получени по време на раждане) създават през март 2022г. неправителствена организация с идеална цел – Фондация „За нашето бъдеще".

Фондацията се бори за подобряване на качеството на живот на децата и възрастните със специални потребности и техните семейства, както и за подпомагане на лечението им в страната и чужбина.

Фондация „За нашето бъдеще" е единствената организация в България, чиято мисия и кауза е подпомагане на лица с акушерска пареза.

Фондация „За нашето бъдеще“
Официален уебсайт: www.znb.bgАкценти от ЗдравницаКакво е да си акушер-гинеколог във Виена?

Какво е да си акушер-гинеколог във Виена?

Д-р Даниела Варадинова работи като гинеколог в болницата в Klosterneuburg oт 2 години. Тук тя е и Oberarzt, т.е главен лекар. Прекрасната лекарка освен, че е млада, е любимка на своите пациентки....още

Детското УНГ отделение на ИСУЛ вече разполага с ново оборудване

Детското УНГ отделение на ИСУЛ вече разполага с ново оборудване

Оборудването на единственото специализирано Детско УНГ отделение в София и цяла Западна България вече е допълнено от универсален стол 2:1....още

Европа изостава много и се опитва да се справя с аутизма чрез поведенчески терапии

Европа изостава много и се опитва да се справя с аутизма чрез поведенчески терапии

Проучванията в областта на физиологичните причини за аутизма и обучителните проблеми датират още от 90-те години на миналия век, с началото на първата истински голяма вълна на аутистичния спектър....още

При здрав човек  кръвното се понижава през нощта

При здрав човек кръвното се понижава през нощта

При здравите хора кръвното налягане естествено се понижава с между 10 и 20% през нощта. Хората с обструктивна сънна апнея, които имат непонижаващо се кръвно налягане през нощта, са изправени пред повишен риск от сърдечно-съдови проблеми....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email