В България за акушерска пареза не се говори достатъчно (част 1)


| Прочетено Прочетено: 1133 пъти | КоменариКоментари: 0В България за акушерска пареза не се говори достатъчно (част 1)

За проблема алармират от Фондация „За нашето бъдеще".

В глобален мащаб учените посочват, че честотата на срещане на акушерска пареза варира между 0,1 до 8.1 на 1000 живородени в зависимост от обхвата на научната публикация или демографските особености на статистическата информация.

Въз основа на данните на Канадския институт за здравна информация, честотата на срещане там е оценена на 1,24 на 1000 живородени.
Според Foad и др. разпространението в САЩ е 1,5 на 1000 живородени, а според  Evans-Jones и др. в Обединеното кралство е 0,42 на 1000. Честотата на увреждания на брахиалния плексус през 2017 г. е 1,6 - 1,8 на 1000 живородени във Финландия. Интересен е фактът, че случаите там са намалели от 3,8 през 1999 г. до 1,4 на 1000 живородени през 2015г.

Докато развитите държави могат да посочат ясна статистическа информация, то за България такава липсва. Официален регистър на бебетата, родени с тази диагноза няма. Оскъдни са и научните публикации, които разглеждат диагнозата.

За жалост всяка година в страната ни се раждат около 200 бебета с тази диагноза.

А какъв е общия брой на засегнатите лица (деца и възрастни), страдащи от увреждания на брахиалния плексус, получени по време на раждане, само можем да гадаем.

В България за акушерска парализа не се говори достатъчно.

Акушерска парализа е често инвалидизиращо състояние с дългосрочни ефекти. Освен физически и функционални увреждания по ръката, може да влияе и на цялостното развитие на детето и качеството на живот.

Какво представлява увреждането?
Акушерска пареза представлява увреждане на раменния сплит (plexus brachialis) по време на раждането. Причинява се от нараняване на един, някои или всичките пет първични нерва, които осигуряват движението и усещането на ръката.

От раменния сплит се отделят нерви, инервиращи мускулите на раменния пояс и на цялата ръка. При увреждане на тези нервни влакна (разтегляне, разкъсване или изтръгване от гръбначния мозък), настъпва слабост в инервираните от тях мускули. Всяко нараняване е индивидуално и води до тотална или частична парализа на ръката.

В зависимост от типа на увреждане, акушерска парализа се класифицира на горен, долен и тотален тип.

Често засегнатата ръка заема характерна позиция - прибрана към тялото, вътрешно ротирана предмишница и извъртяна навътре китка. Мускулният тонус на ръката е нарушен и с времето тя изостава в развитието. Сетивноста също е нарушена. Част от волевите движения са невъзможни, а при тотален тип пареза, липсват движения и в пръстите. Засегнати са раменната и лакътната става, както и китката. С израстването на детето се наблюдават различни по степен усложнения в костите и ставите на засегнатата ръка, намалена издръжливост и сила, несъответствия в дължината на крайниците и др. Много голям е и рискът от деформации в стойката и развитието на сколиоза.

Фактори, които увеличават риска от акушерска пареза са:
- Едър плод
- Раменна дистокия
- Седалищно предлежание
- Тесни родови пътища
- Неправилна позиция на плацентата
- Твърде бързо или бавно раждане
- Използване на форцепс или вакуум
- Странично теглене на главата и шията преди излизането на раменния пояс
- Наднормено тегло и диабет при майката
- Преносване или преждевременно раждане

Нараняванията на брахиалния плексус могат да бъдат предотвратени чрез правилно наблюдение на бременността и подходящо медицинско обслужване.

Диагнозата може да се постави веднага след раждането чрез клинично наблюдение. В последвствие може да се наложи да се направят и други изследвания като ЕМГ, ЯМР, компютърна томография.

Лечението при акушерска парализа включва физиотерапия, рехабилитация, ерготерапия, шиниране и ортезиране, приложение на ботокс, хирургични интервенции.

До този момент в страната ни по проблемите на децата с акушерска пареза може да бъде намерена ограничена научна литература. Науката не предприема цялостен подход относно много от въпросите, които засягат важни проблеми за превенцията от акушерска пареза и лечението й.

И така екип от доброволци (родители на деца с увреждания на брахиалния плексус, получени по време на раждане) създават през март 2022г. неправителствена организация с идеална цел – Фондация „За нашето бъдеще".

Фондацията се бори за подобряване на качеството на живот на децата и възрастните със специални потребности и техните семейства, както и за подпомагане на лечението им в страната и чужбина.

Фондация „За нашето бъдеще" е единствената организация в България, чиято мисия и кауза е подпомагане на лица с акушерска пареза.

Фондация „За нашето бъдеще“
Официален уебсайт: www.znb.bgАкценти от ЗдравницаЗмии - какво трябва да знаем и как да се пазим от тях?

Змии - какво трябва да знаем и как да се пазим от тях?

При ухапване от змия от неотровните видове, като смок стрелец или смок мишкар, оставят малки дупчици по кожата на ухапаното място. В момента на ухапването може да има и кървене, но те са безобидни....още

Всяко населено място трябва да има свой фермерски пазар

Всяко населено място трябва да има свой фермерски пазар

Кремена Стефанова, организатор на КоренЯк - фермерски и занаятчийски пазар - Стара Загора в първо интервю за Здравница....още

Билков чай през лятото - хладен, а зимата - горещ

Билков чай през лятото - хладен, а зимата - горещ

Билките за летния сезон са бял бъз - сироп с мента и лимон (това са диуретици). Босилек, мента и лайка: това са успокояващи и релаксиращи лечебни растения....още

Спортна анорексия - рискът на спортуването и спортните танци

Спортна анорексия - рискът на спортуването и спортните танци

Жените са около 10 пъти повече склонни към развитие на психични разстройства с хранителни прояви (включително нервна анорексия), отколкото мъжете. Особено валидно това е за тези, които се занимават с такива видове спорт, като гимнастика и спортни танци....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email