Лечебните свойства на бялата горчица


| Прочетено Прочетено: 284 пъти | КоменариКоментари: 0Лечебните свойства на бялата горчица

В поредица от статии ще ви запознаем с различните видове горчица, как се произвеждат и за какво са полезна.

Започваме с бялата горчица (Sinapis alba L., Brassica alba L.), наричана още бял синап. Англичаните й казват white mustard, salad mustard; а  руснаците – белая горчица, английская горчица. Тя принадлежи на семейство Кръстоцветни – Brassicaceae.

Белият синап е едногодишно растение, а родината на бялата горчица е Азия. Разпространена е в цяла Европа, Африка, Азия и Северна Америка.

Позната е и е използвана на древните народи – гърци, римляни, древна Индия. Днес се среща почти по всички краища на света – Европа, Африка, Азия, Северна Америка. Среща се диворастящ, край горите, като плевел из ниви и запуснати дворове в цялата страна докъм 1200 м н.в. Цъфти от май до октомври. В много страни се отглежда като културно растение, главно за производство на семена.

Лютиво, по-малко лютиво, много лютиво
Бялата горчица е богата на биологичноактивни и хранителни вещества. Свежите листа, клонки и цветовете съдържат витамини, флавонови гликозиди и минерални соли, казва проф. Пенчо Далев в своята книга "Диворастяща храна".

Семената съдържат белтъчни вещества – 24% (към сухо вещество), въглехидрати – 35%, мазнини – 35%, етерични масла – 1%, минерални вещества – 10%, слузни вещества и др.

Мазнините на бялата горчица представляват неизсъхливо масло – олио, което във фармакопеите се означава като Oleum Sinapis pingue. То е тъмножълта течност с приятна миризма и характерен своеобразен вкус. В състава му влизат мастните киселини: до 52% ерукова, до 28% олеинова, до 24% линолева, до 2% палмитинова и до 1% линолева и арахидонова киселина. Мастните киселини на семената на горчиците са главно ненаситени мастни киселини, което определя тяхната висока хранителна и здравна стойност. В маслото от синапеното семе се съдържат витамин А, витамин D, витамин К, витамин Е, Витамин P и някои представители на витамини от група В.
В семената на бялата горчица се съдържа около 2,5% гликозидът синалбин. Синалбинът е сяра съдържащо съединение (гликозинолат), който в сравнение със съдържащия се в черната горчица гликозид синигрина има по-малко остър вкус. Под действието на ензима мирозиназа синалбинът се превръща в изотиоцианат, който е нестабилен и бързо се разгражда на бензилов алкохол и тиоцианат.
Съдържанието на биологичноактивни и хранителни вещества в бялата горчица не се различава много от съдържанието им в горчиците, с които ще ви запознаем.

Кулинарна необходимост  
Бялата горчица се използва широко в кулинарията. От семената се приготвя трапезна горчица, отличаваща се със своята пикантност. Младите листа и стъбла имат лютив вкус и често придружават ястия от месо, риба и птици в различните им форми – варени, печени и готвени. Внасят се и в колбаси. Свежите листа се използват за салата.

Лечебни качества
Белият синап е бил известен като културна билка още от стари времена в средиземноморските страни – Италия и Гърция. Днес семената се употребяват в народната медицина – като лаксативно средство (което се дължи на съдържащите се в семената слузни вещества). при бронхит, кашлица.

Горчица към различни блюда
Готовата горчица се използва в приготовлението и при сервирането на различни месни блюда, при което се подобряват техните ароматно-вкусови характеристики. Листата на сарепската горчица напр. са съществен елемент на вегетарианската кухня, а за китайската и японската кухни те са съществен елемент. В много страни на Азия те обикновено се пържат или правят на туршия.

Лютеница с горчица
Готовата горчица се добавя към лютеницата и като консерватор и за създаване на допълнителни аромато-вкусови качества.

Варени картофи с горчица
Неутралният вкус на варените картофи става приятен и с нови ароматно-вкусови характеристики при наличието на всяка една от описаните горчици.

Месни и рибни супи с горчица
Супите, след като са готови се подправят с горчица, при което техният характерен вкус и аромат добива нови, пикантни характеристики.
Акценти от ЗдравницаНародна медицина: Изпотителни чайове при грип и простуди

Народна медицина: Изпотителни чайове при грип и простуди

Изпотителните чайове са особено полезни при простудни заболявания, при остро или хронично възпаление на горните дихателни пътища и на белите дробове. Прилагат се както самостоятелно, така и в съчетание с други средства....още

Детски снимки ще украсят арт инсталацията Св.Богородица-Закрилница на зографа Диян Костов

Детски снимки ще украсят арт инсталацията Св.Богородица-Закрилница на зографа Диян Костов

Най-новият проект на зографа Диан Костов ни напомня, че щастието и надеждата носят истинската светлина в нашия живот....още

Колко тежко заболяване е макулната дегенерация?

Колко тежко заболяване е макулната дегенерация?

Макулната дегенерация се разделя на две форми – суха и влажна. Влажната е по-опасна, защото при нея се развиват нови патологични кръвоносни съдове, които могат да прогресират и да предизвикат оток и кръвоизливи....още

Натто – полезните ферментирали соеви зърна

Натто – полезните ферментирали соеви зърна

Традиционно натто присъства в Япония и е привнесено от Китай като употреба. Точно японците наричат Натто своята "тайна на дълголетието"....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email