Символиката на цветята (част 2)


| Прочетено Прочетено: 1438 пъти | КоменариКоментари: 0



Символиката на цветята (част 2)

През 17 и 18 век изпращането на букети и символиката на цветята  в Европа процъфтява и стига до своеобразен връх в общуването между половете.

Тайният език на цветята бил използван като посланик между влюбените за изясняване на чувствата, там, където родителите били против дадена връзка и там, където изгората не била сигурно докрай в намеренията на своя избраник.

Цветята имали и още едно преимущество, че можели да бъдат изпратени от „таен обожател”, докато за писмата това не било така. В букетите били вплитани не само цветя, но и билки, клончета от дървета и листа. Тези произведения на флоралното изкуство добили популярност като tussie-mussie, nosegay, posy.  Не само изборът на цвете и неговата обагреност, но и степента на разцъфтяването му била вплитана като изказ на чувствата. Аранжирането на букета също било издигнато в култ, заедно с пандели, възли, дължина на ленти и пр. При поднасянето му имало значение дори дали букетът е подаден с лявата или дясната ръка, високо или ниско, дали бил аранжиран хоризонтално или вертикално.

Англичанката Мери Монтегю, съпруга на един от най-богатите мъже във Великобритания пътува през 18 в. до Константинопол. Тя получава достъп до харема, пише „Писма от Ориента”, в който говори и за езика на цветята. Другата дама, който има принос за постигане на нови висоти в изкуството на поднасяне на цветя живее един век по-късно. Това е французойката Мари Шарлот дьо Ла Тур Д'Оверн и нейната книга” Езикът на цветята”, в който са разгледани 272 значения.

Днес отново има интерес към тайния код на цветята и мнозина се интересуват от него.

Алстромерия

Изолираност, самостност
Цветето е внесено в Европа от родината му- Латинска Америка от шведът Clas Alstromerпрез 18 век. Алстрометрията (Alstroemeria) има много красиви цветове в най-разнообразна окраска- от бяла през розово и оранж до лила .

Значение:  Нашите души ще останат завинаги свързани!

Метличина
Вярност
Синята метличина, позната още като синчец расте по нивя и поляни. Красивото полско цвете е било много ценено от древните египтяни, сравнявали го с божествения лотос. През средните векове синчецът е бил предпочитано цвете заради високите си стръкове, а сватбения венец не е можел да бъде направен без него. Днес той скромно краси крайпътните зони, може да се види и в някои градини.

Значение:  Никога няма да се откажа ( от теб)!

Далия
Хубавата мексиканка
Далията е била свещено цвете за ацтеките. Те са я наричали Cocoxochitl  и тя била сравнявана със слънцето. Със своята красота тя превзвема европейските дворове като любимо цвете за балове и букети.

Заради аромата й тя е също предпочитана за поздравления след раждане на бебето,  а също и след възстановяване на разклатено здраве.

Прекрасната далия е символ на подновяване на чувствата и усещане за щастие!

Значение: Вече ти е простено!

Хортензия
Романтичност, Грация
Било е време, когато хортензията е била доставяна само на императора в Япония. За обикновените хора оставало само възможността да я зърнат за кратко. През 18 в. тя е внесена в Европа от Азия, където тя започва да се култивира като декоративно растение.

Значение: Как можа да бъде толкова безсърдечна и да ме забравиш толкова бързо?

Анемония
Отнесени от вихъра
Думата anemos на гр. означава „вятър”. Затова и цветето се счита за символ на пътешествията и на нестабилната любов. Но въпреки това, можете да и имате доверие, защото тя се връща на своя пристан.

Значение: Искам изцяло да бъда с вас!

Алпийска теменужка
Стайно цвете
Родината й са високите планински части на Мала Азия. През 17 в. е внесена в Европа и веднага е оценена и като лечебно растение. Петлистчетата й са наречени „ ръката на Дева Мария”.

Значение: Вашата скромност ме впечатли, вашата хубост ме покори”

Източник: сп. NaturLust

Съвет на Здравница

прочети още Символиката на цветята (част 1)












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email