Символиката на цветята (част 1)


| Прочетено Прочетено: 2044 пъти | КоменариКоментари: 0



Символиката на цветята (част 1)

Цветята изразяват това, което устните не промълвяват, гласи старо правило. Кодът на различните букети през столетията е привличал винаги вниманието на хората. Днес това познание сякаш е позабравено. Статията отново припомня какво изразяват цветята, когато ги подаряваме.

 Било е време, когато да изпратиш букет с  далии (гергини) е било впечатляващо, дори шармантно, но това се е тълкувало като „Връзката ни повече няма да е бъде!”.

Ако пък сте получили букет с люляци, то тайният въпрос към вас е „ Ще ми бъдеш ли вярна ”.

Всяко цвете носи своето тайно послание и е добре да знаем повече за това. Днес това знание се свежда до това, че червената роза е символ на истинска любов,  нарцисът – на самовлюбеност, мимозата- на срамежливост,  магарешкият бодил – на жестокост, клончето на маслината – символ на мира, лавровият венец – на триумфа.

Древните египтяни, гърци и римляни поставяли различни букети като погребален ритуал на своите мъртви: мак, лилия, мандрагора, метличина (синя).

Освен това при старите цивилизации красотата на девойките е била хвалена, цветята са изразявали още желания , а също и е подчертавано, че хубостта им е божи дар. Германските племена пък вплитали цветя в косите си при различни празници.

Тъй като жените нямали право да дават цветя на мъжете, използвали като отговор зеленчуци и подправки: Кориандърът напр. означавал: „Твоята близост ми е приятна! „, а салатата- „Дай ми съвет”.

Роза
Горда красота
Казват, че розите са стари, колкото света и на техния мирис и цвят са се възхищавали през хилядолетията и с различни кръстоски са били облогородявани. Те са отглеждани в Китай още преди 5 хил. години. Червената роза – считана за царица сред красивите цветя е станала символ на дълбока  и истинска любов и съвършена красота. Легендата разказва, че богиня Афродита се убола на бодлите на една бяла роза и се обагрила веднага в червено. Така се появили червените рози.

Значение: Обичам те безусловно! Ти си моето щастие!

Лале
Поздрав към пролетта
Една мечта, която хората почти не забелязват как изниква в душите им през пролетта, подобно на пъстроцветното лале. През 16-и век те са внесени в Европа. В Персия лалета са използвани за признание в любов. Колкото по-тъмен бил цветът, толкова по-силна била страстта.

Значение: На 7-мото небе съм от щастие!

Гладиола
Красота в градината
На латински името Gladiolus означава „малък меч” заради това, че листата на цветето наподобяват меч. Родината му е ЮАР. Оттам е внесено през 18-и век в Англия, където е култивирано, а после е пренесено и в Европа.

Днес се отглеждат повече от 150 вида, които блестят със своите ярки до пастелни тонове

Значение: Остави своята гордост и бъди моя!

Маргаритка
Нерешителен
Това типично ливадно цвете е символ на естественост и истинско щастие!

Съществува обичай влюбените да късат цветчетата на маргаритката, за да узнаят дали са обичани. Затова наричат още маргаритката ”оракулско цвете”.

На Еньовден девойките си правят венец от маргаритки и го хвърлят към клоните на дървото. Ако се закачи, то скоро ще има сватба.

Значение: Ти си обичана и ме правиш щастлив!

Орхидея

Приказната императрица
Екзотичното цвете може да се види в диво състояние както в тропиците, така и на границите на земните полюси. Едно време смели ботаници ги внесли от джунглите на Амазония в Европа.

Днес орхидеята е символ на сексуална страст, изисканост и богатство

Значение: Без съмнение си най-красивата, но си много хазартна!

Зюмбюл
Цветето на безсмъртието
Загадъчното растение е възпято в Метаморфозите на Овидий. LadyX Римският поет разказва, че Хиацинт –син на спартански цар е смъртноранен при хвърляне на диск. От неговата кръв пониква прекрасно пурпурно цвете. Оттогава се счита за цвете на безсмъртието, но също и за цвете на приятелството, за цвете, което носи доброто!

Значение: Само на теб мога най-дълбоко да се доверя!

Източник: сп. NaturLust











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email