Лечебната облепиха - с вкус на дренки и с аромат на ананас


| Прочетено Прочетено: 1328 пъти | КоменариКоментари: 0



Лечебната облепиха - с вкус на дренки и с аромат на ананас

Облепихата (Hippophae rhamnoides) е растение, чиято прародина е Тибет. Днес то вирее и в Европа, в близост до крайбрежието върху пясъчни почви. Може би затова е наречено още морски зърнастец. (Познато е още под името ракитник, казват му и сибирски ананас). По вкусови качества плодовете на облепиха наподобяват дренките – сладки, леко кисели, но със специфичен аромат на ананас.

То издържа както на студ, така и на жега, и суша. Затова се счита за устойчиво на климатичните промени лечебно растение. Красивите му жълто-оранжеви плодове са всъщност лъжливи. Това, което се използва е сочната месеста част, която обвива ядката. Плодът е стипчив, леко кисел и е най-ароматен преди да стане напълно зрял.

Облепихата е богата на витамини, минерални вещества и вторични растителни вещества. От витамините най-много са витамин В,  както и  А, С, Е. Растението съдържа още калций, магнезий, манган и желязо и осигурява на организма необходимите ненаситени мастни киселини.

Облепихата има много лечебни ефекти. Фактът, че съдържанието на витамин С е в пъти повече отколкото при лимона я прави предпочитано средство за укрепване на имунната система, особено след боледуване, а също и в сезона на различни епидемии.
Тя се препоръчва и като хранителна добавка за вегетарианци и вегани, при които често се открива липса на витамин В12.
Много полезно е и маслото от облепиха.

То е мощен антиоксидант и притежава регенериращи качества при епитализацията на кожата при изгаряния. Влияе благоприятно върху функциите на жлъчката и черния дроб. Облекчава и лекува колити, гастрити и язви. Предпазва организма от сърдечно-съдови проблеми – хипертония, атеросклероза, като понижава нивото на холестерол в кръвта.

От плодове и масло на облепиха са създадени и се използват в клиничната практика лекарствени препарати за изгаряния, трофични язви и кожни заболявания, за лечение на възпалителни процеси в гинекологичната практика.

Ето и няколко рецепти:
Чай от облепиха
150 г зрели плодове се намачкват с дървена лъжица, докато стане на пюре. Прибавя се 1 с.л. черен чай и се залива с 500 мл вряла вода. Похлупва се и се оставя така 5-10 минути. Прецежда се, прибавят се 2 с.л. мед и се разбърква добре.

Мармалад от облепиха
Добре узрели и презрели плодовете облепиха се заливат с вряла вода и се оставят похлупени за 3-4 мин, след което водата се отлива и плодовете се претриват през гевгир или рядко сито. Добавя се захар – на 1 кг от кашата се добавят 500 г захар. Разбърква се и кашата се вари 5-10 мин за разтваряне на захарта и за сгъстяване. Мармаладът се разсипва в бурканчета. Съхраняват се на хладно място или в хладилник.

Пресни узрели и презрели плодове се смилат на миксер или на месомелачка и върху гъсто сито, с разбъркване и претриване се отделя сокът. Ако се разполага със сокоизстисквачка, отделянето на сока може да стане и чрез нея. Сокът се прелива в съд със широко гърло, например стъклен буркан. Покрива се с марля и се оставя на тъмно и хладно място 2-3 дни. През това време маслото, като по-леко от водата, изплува на повърхността. Съдът се слага на масата внимателно, без да се разклаща и с лъжичка се обира горният маслен слой. Събира се в стъклено бурканче и се съхранява в хладилник. Маслото се използва за медицински цели. Останалия сок се използва пълноценно за всякаква кулинарна цел, а пюрето, останало след отделянето на сока, най-добре е да се използва за приготвяне на пестил.













Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email