15 вълшебни маски за лице, за коса и срещу мазоли


| Прочетено Прочетено: 2296 пъти | КоменариКоментари: 0



15 вълшебни маски за лице, за коса и срещу мазоли

На пазара има толкова голямо разнообразие от козметични кремове, че все по-рядко много от нас си позволяват да си направят домашен крем или маска. Все пак, ако намерим време и желание, усилието си струва, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения и билки.  Както плодовете, така и етеричното масло се използват широко в козметиката. Прясно изтисканият сок и маските от месестата част на плодовете освежават и подмладяват кожата на лицето, правят я еластична, изглаждат бръчките. Етеричното масло служи за основа на кремове и козметични маски.

През лятото е задължително да се полагат грижи и за косата, както и срещу мазоли.

„Здравница” подбра най- популярните козметични маски за лице, за косата и при мазоли:

Рецепта №1
За всякакъв вид кожа се правят маски от 2 добре узрели кайсии, които се смачкват  на каша с 1 суп.л. лимонов сок. Нанася се върху лицето, поставя се марля, престоява 20 мин. Отстранява се с вода. Прави се 2-3 пъти седмично.

Рецепта №2
За мазна кожа се смесват 1 разбит белтък от кокоше яйце и пюрирана кайсия. Държите 20 минути.

Рецепта №3
През зимата може да се използват консервирани плодове, правят се на каша, слагат се в буркан, добавя се 2 суп.л. глицерин, затваря се плътно и се съхранява в хладилник. Вземате от сместа, правите се маската по рецепта и сте красиви.

Рецепта №4
Смолата на кайсиевото дърво може да се използва като средство против кожни лишеи.

Рецепта №5
За освежаване на кожата на лицето се прави запарка от 1 шепа цветчета от червена калина (Viburnum) в 1 ч.ч вряла вода. Кисне 2 часа, прецежда се. Може и да се замрази в хладилната камера и сутрин да се ползват билковите кубчета за масаж.

Рецепта №6
За избелване на пигментирани петна 2-3 пъти дневно едно след друго се правят 10 -минутни компреси с кърпа, напоена с прясно изстискан сок от плодчетата на червена калина (Viburnum) . Първоначално маските се правят 7-10 пъти, а после –още толкова, но през ден. След като се приключили с компресите за деня, кожата се маже с подхранващ крем. Подходящо е за мазна и нормална кожа.

Рецепта №7
Избелващ ефект върху лицето оказва маската от сок от плодчетата на червена калина (Viburnum) , смесен с яйчен белтък в съотношение 1:1.  Държи се да въздейства върху кожата на лицето 30 мин., и тогава се отстранява. Правят се поне 15-20 процедури всеки ден.

Рецепта №8
Маслото от обикновена калуна (Calluna vulgaris) е подходящо за суха и лющеща се кожа. Вземат се около 3 шепи сушени цветчета и се поставят в стъклен съд. Заливат се с 1 л. зехтин / слънчогледово масло. Затваря се добре и се държи на сянка 3 седмици, като всекидневно се разклаща по няколко пъти. Прецежда се и е готово за ползване.

Рецепта №9
Смесват се по ½ ч.ч прясно изстискан сок от плодчетата на червеното френско грозде и прясно мляко. Намокреният памук се поставя върху лицето, а отгоре се затиска с мокра кърпа. Отстранява се след 15-20 мин. Кожата се подсушава и се намазва с крем. Ползва се за избелване на лицето.

При мазна кожа се прави маска от разбит на пяна яйчен белтък и 1 ч.л. сок от плодчетата на червеното френско грозде.

Рецепта №10
При повяхнала и пигментирана кожа се препоръчва следната маска за лице: 1 суп.л кашичка от свежи плодчета на червеното френско грозде се смесва с кисело мляко, сметана или суроватка. Престоява 15-20 мин. върху лицето и се отмива с хладка вода.

Рецепта №11
За укрепване и стимулиране растежа на косата използвайте листенца от къпина. След всяко измиване на косата ползвайте запарка от 2 суп.л наситнени листа в 500 мл. вряла вода, кисне 1 ч, прецежда се и се мие косата.

Рецепта №12
За справяне с лишеи се смесват оцет и смола от слива (от ствола на дървото или от клоните) като се добавя и мъничко мед. Съотношението на съставките е такова, че при разбъркването трябва да се получи смес с гъстота на мехлем, с което да се намазват засегнатите места.

Рецепта №13
Опитайте да се справите с мазолите с помощта на люспи от кромид лук, киснати 2 седмици в истински оцет. Намажете кожата около мазола предварително с вазелин, превържете и пренощувайте така с компреса. Сутринта превръзката се сваля, краката се накисват в гореща вода, а мазолът се изстъргва.  При незадоволителен резултат процедурата се повтаря.

Рецепта №14
Вземете презрели малини и ги направете на кашичка с дървена лъжица. Нанесете върху лицето за 15 мин. Препоръчва се при пореста и мазна кожа. При суха кожа предварително нанесете върху лицето мазен крем или растително масло. Има добър избелващ ефект при лунички.

Рецепта №15
При мазна кожа направете маска в съотношение 1:1 яйчен белтък и намачкани малини: (1 разбит на пяна белтък и 2 суп.л. малини). Върху намазаното с прясно изстискан малинов сок лице нанесете маската, която да престои 15-20 мин. Измива се със студена вода. Препоръчва се срещу бръчки.

Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Натурална козметика

прочети още Перуника за сияйна кожа

прочети още Ябълков оцет за сияйна кожа (репцети)












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email