Най-ефикасните рецепти със сол от съкровищницата на руската народна медицина


| Прочетено Прочетено: 3272 пъти | КоменариКоментари: 0



Най-ефикасните рецепти със сол от съкровищницата на руската народна медицина

Лечебното действие на солта се е утвърдило още през хилядолетията. Сол, потребена без мярка, вреди на очи, знаели древните. Тя предизвиква сърбежи, тръпки и даже смъдене.

„Никога морската болест няма над теб да надвие, ако вода от морето с чашата вино изпиеш”, съветвали някои лечители в Рим.

Одо от Мена пише в “За свойствата на билките”:
“При рани е полезна отвара от сол и листа на коприва, тя също ги прочиства от замърсяване. Ако в оцета със сол като зеленчук свариш живовляк, а после го сдъвчеш, той ще спре прекомерното течение от стомаха; а ако го натриеш със сол и го наложиш по язвите на шията си, той ще ги разсее. Соленият сок от праз затваря пресните рани. Сокът от коча билка убива глистите, а също и червеите във всеки орган. С мед и сол обаче се действа по-силно”.

Катон препоръчва срещу люта подагра ечемично брашно в комбинация със зеле, седефче, кориандър и малко сол, които трябва да се смесят, да се стрият и мястото да се наложи с тях.

Със същото се лекуват и ставни болки. Ухапано от куче се лекува с мента, стрита със сол. Стрита със сол маточина успокоява застарял зъб, съветва руският лечител Николай Даников в книгата си „Чудодейната сила на солта”.

Стрит с хляб и със сол соланиум, наложен като компрес, лекува заушки. Със стрити листа от слез, като им добавиш малко сол, ще прогониш брадавиците от клепачите.

Подутини и циреи

Сол с мед и стафиди във вид на компрес се използват при натъртвания; в комбинация с блатна мента и мед се използва за мазане на тумори по лигавиците; тя възпрепятства разпространяването на тумори по лигавиците (херпеси).

Рани и язви
Солта разяжда излишното месо. Тя е полезна при афти и лишеи. Сол със зехтин и оцет се използва за мазане, когато човек е близо до огън, за да предизвика изпотяване, и това успокоява сърбежа, особено ако е по лигавиците.

Сол и зехтин, наложени върху изгаряния, пречат да се образуват мехури, особено ако солта има свойствата на сода.

Веществата, имащи свойствата на сода, са несравними с различните видове сол, що се отнася до стягането и подсушаването. Солта по-силно попива влагата, после стяга това, което е останало в частите от органа. Празът в комбинация със сол е полезен при злокачествена язва.

Саламурата от солена риба е полезна срещу загниващи рани и ги промива. Дребната солена риба лекува успешно загниващи рани.

Смесена с морска вода, лещата е полезна при гангрена, херпес, по-рядко при напуквания от студ. Препечени черупки от раци и сол във вид на прах помагат от изгаряния с огън; те трябва да стоят върху изгореното, докато не го подсушат. Хляб, смесен с вода и сол, помага добре, ако е наложен върху лишеи.

Стави
Сол с брашно и мед се налага при “нервни спазми”; с тях се прави компрес при подагра. Смесена със зехтин служи за мазане на крайниците. При плуване в нея морската вода лекува нервни заболявания, например стрес, паралич, схващания. Неколкократна клизма от отварата от солена риба е много полезна при болки в бедрото.

Осолено месо от таралеж е полезно при паралич, спазми, различни нервни заболявания и слонска болест.

Глава
Сол с пулп от колоцинт (див пъпеш) се използва за мазане на циреи по главата; андаранийската сол прави ума по-пъргав.

Солта, особено ако е андаранийска, укрепва ерозиралите венци; в комбинация с оцет с нея се правят компреси при болки в ушите. Парата от морска вода е полезна при студено главоболие. Медът се смесва с андаранийска сол и затоплен, се капва в ухото. Това пречиства и го подсушава, а така също укрепва слуха.

Очи

Солта топи излишните мазнини по клепачите и птеригиума, а “цветът” се използва по-специално против перде.

Смесена със зехтин и мед, тя служи за компреси на очите, като разсейва петната от кръв, останала в окото.

Дихателни органи
Със смес от нефтена сол с мед и оцет се маже небцето и това помага при ангина, тумор на мъжеца и мускулите в устната кухина. Андаранийската и нефтената сол, както и останалите видове сол помагат за откъртването на жилавия секрет в гърдите.

Козметика
Горената сол почиства зъбите от камък и намазването с нея отстранява синините, независимо къде са. Употребата є в комбинация с мед подобрява тена. Морската вода помага при напуквания по кожата от студ още преди да са се появили. Тя убива въшките и разсейва спечена под кожата кръв. Полезно е да се използва срещу сърбеж и лишеи. Мед със сол се използва при синини с патладжанен цвят.

Хранене
Солта помага за предизвикване на повръщане, особено нефтената и донякъде андаранийската. Тя е полезна против студени болки в стомаха. Парите от морска вода са полезни при хидропс.

Сокът от корена на очиболец е полезен при болки в черния дроб и хепатит, ако се пие в продължение на няколко дни, смесен със сол и мед. Печени черупки от рак, особено ако са препечени със сол, имат свойството да почистват зъбите.

Отделителни органи
Всеки вид сол улеснява изхождането. Нефтената сол изхвърля гнилата слуз, водата, жълтата жлъчка и черната жлъчка и се използва за клизми. Черната сол, която е много черна, но не е нефтена, изхвърля слузта и черната жлъчка; горчивата сол също помага за изхвърлянето на черната жлъчка.

Андаранийската сол действа много добре за отделянето на незрялата слуз и черната жлъчка, а тя самата действа превъзходно при дизентерия. Пак тя помага на слабителните да изхвърлят черната жлъчка и гъстите течности от някои органи. Смесена с блатна мента, риган, топено масло и мая, солта се използва срещу слузести тумори на тестисите; смесена с блатна мента и мед, е полезна също при язви по члена.

От морска вода се правят клизми срещу чревни колики.

Понякога тя се пие като слабително, след това се консумира пилешки бульон и той успокоява дразненето от морската вода.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email