Защо хималайската розова сол е сред най-полезните на планетата?


| Прочетено Прочетено: 2557 пъти | КоменариКоментари: 0



Защо хималайската розова сол е сред най-полезните на планетата?

Преди около 200 – 250 млн. години се срещат два континента – днешна Индия и горната част на Евразия, в резултат на което след известно време се образува най- високата планина в света – Хималаите. А залежите от сол, които преди това се намирали в океана, заради движенията на земната кора все повече се издигат нагоре към повърхността, като пътьом се смесват с магмата и така се обогатяват с различни макро- и микроелементи. Ето защо хималайската сол е един от най-полезните видове сол на планетата, обяснява руският учен Николай Даников в книгата си „Чудодейната сила на солта” (издателство”Труд”)

Розовата сол от далечни времена е ценена от лекари и лечители заради нейните прекрасни лековити свойства. Още навремето си Александър Македонски заповядва да я извозват със слонове по индийския хребет за царските семейства и тогавашната аристокрация. Според различни данни

хималайската сол съдържа между 82 и 92 макро- и микроелемента, докато в обикновената готварска те са само 2.

Хималайската сол отговаря на всички днешни стандарти за качество. Понастоящем тя се добива в планинската част на Пакистан. В непреработен вид хималайската розова сол представ­лява парчета с розов или виолетов цвят. Готварската хималайска сол се продава във вид на средни по размери кристали. Това е свързано с резултатите от проучванията, според които  розовата сол се усвоява най-добре, когато е в кристално състояние.

Точно за това към опаковката є често се прилага специална мелничка за смилане на продукта. Розовата готварска сол се използва в кулинарията, също както и другите видове от този продукт.

Лековити свойства на хималайската розова сол
Пречиства организма от шлаки, възстановява и регу лира водно-солния обмен, стимулира апетита, спомага за регенерирането на клетките и за подмладяване на целия организъм; отпуска мускулните тъкани; уравновесява психичното състояние; има комплексен терапевтичен ефект, когато се използва за вани; не задържа вода в тъканите, ако се взема в нормални дози (готварската сол задържа течностите, дори да се взема в малки дози); има леко слабително и диуретично действие; подобрява циркулацията на кръвта и лимфата; напълно се усвоява от организма, защото прониква в клетките в първичния си  вид, без да се преобразува; облекчава синдрома на мах мурлук; помага при болки в ставите.

Показания за използване на хималайската сол
Храносмилателни разстройства; отслабена имунна система – синдром на хронична умора; заболявания на пикочно-половата система; заболявания на опорно- двигателния апарат (на гръбнака, подагра, ревматизъм, артроза, артрити и др.), заболявания в устната кухина и носоглътката (грип, пародонтоза, зъбобол, ангини, други инфекции и т. н.); ендокринни заболявания (тиреотоксикоза, затлъстяване, мастопатия, женско безплодие); ухапвания от насекоми – мястото трябва да се намокри с вода и да се посипе със солта; проблеми с метаболизма; нарушен сън; кожни болести (херпес, обрив, псориазис и др. – мястото се намокря със солен разтвор и след няколко минути се изплаква); хипертония, отравяния; задържане на вода; астма.

Противопоказания за вземането на солни вани
Злокачествени тумори, а също и доброкачествени, ако бележат тенденция към нарастване. Всякакви заболявания на кръвта в обострен стадий. Прогресираща глаукома. Бременност (през втората половина). Заболявания, които се характеризират със склонност към храчене на кръв или кръвотечения. Туберкулоза в активна фаза по време на процеса на образуване на каверни. Повишена чувствителност и непоносимост към сол- та. Венозна недостатъчност в краката (хронична форма). Прогресиращ тромбофлебит. Възпалителни процеси в остра форма при обостряне  на хронично заболяване или негово усложняване, при дружавано от остър гноен процес. Някои разновидности на кожни заболявания, например пемфигус, мокреща екзема и др. Някои стадии на бъбречна недостатъчност (хронична форма).

Начини за използване на хималайската розова сол

Профилактика и лечение на редица заболявания или просто изхвърляне на шлаките с помощта на лечебен солен разтвор, солени вани, инхалации, гаргари или ком преси. Използване в хранителната промишленост. Хималайската сол е не само много по-вкусна, но и много по-полезна от обикновената.

Йонизиране на въздуха със солни лампи за профилактика на респираторните заболявания.

Във вид на дезодорант – за целта съответното място се намокря със соления разтвор. Солта предотвратява размножаването на бактериите и е много по-безопасно вещество, отколкото съвременните дезодоранти, които съдържат големи количества химикали.

След бръснене разтворът с хималайска сол много добре успокоява кожата и отстранява зачервяванията.

Кой е Николай Даников?
Николай Даников е роден 6 юни 1941. Той има богат опит в областта на изследванията, медицинските и образователни дейности. Автор на повече от 150 нововъведения в областта на практическата медицина. От началото на 90-те години напълно се посвещава на теоретично и практическо обучение на лечебните свойства на билките.

Специалист е в използването на лечебни растения в лечението и профилактиката на редица заболявания на тялото, като различни онкологични заболявания, астма, диабет, ревматизъм; и други заболявания, а именно: доброкачествени тумори на женското тяло (матката, гърдата, фиброиди), камъни в черния дроб, бъбреците, заболявания на гастроинтестиналния тракт, сърдечно-съдовата система и други.

Автор на повече от 60 публикувани книги за лечебните растения в над 5 млн. тираж.












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email