За и против хималайската сол?


| Прочетено Прочетено: 1460 пъти | КоменариКоментари: 0



За и против хималайската сол?

Съветите са на видната наша диетоложка проф. д-р Донка Байкова

Хималайската сол е сред екзотичните видове сол, които се предлагат у нас. Тя е обагрена в розово и се добива в района на Хималаите, в Пакистан. Мястото на залежите е известно по света като Солната верига.

Хималайската сол е богата на над 80- микро и макро-елемента сред които калий, калций, магнезий, желязо и почти цялата гама минерали. Тя е известна и със своите ползи за здравето: подкрепя и поддържа водно-солевия баланс в организма, алкално-киселинното равновесие, т.е осигурява постоянно Ph на клетките. 

Сред ползите й са антиейдж ефект (действа подмладяващо), препоръчва се при мускулни крампи, потиска възпалителните процеси и болестотворни агенти, стабилизира нивата на кръвната захар, стимулира храносмилането, регулира запека, действа добре при проблеми със съня.

Потребителите нека да четат внимателно етикета, тъй като е сред продуктите, които често се фалшифицират. Често пъти не е йодирана. Това също трябва да е отбелязано.

Дискусията около хималайската сол се заформи именно заради това, че близо 1/ 3 от населението у нас живее в планински местности и региони и е налице дефицит на йод както във въздуха, водата, почвата, и храната. Този йоден дефицит създава предпоставки за появата на йододефицитни състояния, което представлява здравен риск за хората в тези региони.

Йодът е микроелемент, който взема участие в работата на щитовидната жлеза, и е активатор на над 100 ензима в човешкото тяло. Той участва в клетъчното хранене, вкл.  в репродуктивните функции, участва в изграждането на клетъчна маса, в работата на простата, дебелото черво, бял дроб, бъбреци, кожа и много други.

Йодът поддържа тонуса на кръвоносните съдове като ги предпазва от тромбофлебит, спазми и др. поражения. Той има антиоксидантни функции.

Напоследък не само се използва хималайската сол, но  и много други видове сол присъстват в модерното хранене. Затова специалистите отчитат зачестяване на случаите в които се открива йоден дефицит.

Съветите:

- Четете етикета! Консуматорът трябва да е информиран и да направи своя избор.

- Модерната домакиня има много видове сол в кухнята наред с готварската и морската: хималайска, диетична, келтска сол, овкусена сол, кашерна и др. Екзотичните видове сол е добре да се ползват от време на време като добавка към храната. Така както готвим с рафинирано олио (най-често слънчогледово), а за салати използваме зехтини и др. видове растителна масла, така и със солта - йодираната готварска сол я ползваме всекидневно, а другите видове – от време на време като добавка към ястията.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email