Полезните и здравословни свойства на шипките


| Прочетено Прочетено: 7255 пъти | КоменариКоментари: 0



Полезните и здравословни свойства на шипките

Шипката е храст с прави или извити стъбла, стигащи на дължина до 3 м и покрити с твърди бодливи, сърповидно извити шипове. Цветоносните стъбла понякога са без шипове. Цветовете са розови или бели. Плодчетата са едносеменни орехчета, затворени в месесто цветно легло, което се разраства и образува яркочервен, яйцевиден до сферичен плод - шипка. Цъфти май-юли, а плодовете узряват през есента.

С препарати, приготвени на основата на шипката успешно се лекуват инфекциозни заболявания. Използват ги при атеросклероза, болести на черния дроб и бъбреците, дихателните органи, стомашно-чревни заболявания и простуди, нарушения в обмяната на веществата, ендокринни разстройства. Масленият екстракт от плодовете на шипката се прилага при лечение на екземи, трофични язви, стоматит (възпаление на лигавицата на устата).

Плодовете на шипката засилват регенерацията (възстановяването) на тъканите, синтеза на хормоните, пропускливостта на съдовете. Плодовете и семената притежават противовъзпалително, жлъчно и пикочогонно действие. По такъв начин шипката, като един от основните доставчици на витамин С в организма, ни е нужен не само да се защитим от инфекции. Шипката сваля кръвното налягане, привежда в норма обмяната на веществата, помага за усвояването на желязо.

Настойката от плодовете също засилва регенерационните процеси в меките и костните тъкани и ускорява заздравяването на рани, изгаряния, измръзвания. Месото на плодовете притежава слабително действие.

Маслото от шипковите семена се използва за добра регенрация на кожата и лигавиците.

Как да си направим чай от шипки?
Няма нищо сложно в приготвянето на този чай. Единственото, което трябва да знаете е, че шипките не трябва да се варят! При варене на висока температура шипката ще изгуби повечето си хранителни вещества. За това сложете в затворен съд или тенджера с капак две шепи шипка. Залейте плодовете с 500 мл. вряща вода и оставете в продължение на 6 часа. Преди употреба прецедете от плодовете. Можете да овкусите с мед.

Противопоказания
Продуктите, които са богати на витамин С не винаги са полезни за всички. Ако имате киселини, гастрит или язвена болест трябва да използвате такива храни много внимателно. Преди да ги употребявате се консултирайте с вашия лекар.

Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Шипка на прах, Здравница, 150 гр.

разгледай и поръчай Шипково масло, от семена, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

прочети още Кулинарни чудеса с шипки

виж всичко за Шипка - Rosa Canina













Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email