Защо кожните болести са в настъпление?


| Прочетено Прочетено: 1587 пъти | КоменариКоментари: 0



Защо кожните болести са в настъпление?

Нашият най­голям орган е кожата. Един орган, за който може да се твърди, че не се познава, въпреки че е най-видимият от всички органи. Той представлява една видимо­невидима тайна, той е граница и едновременно с това обвивка.

Кожните болести се намират в настъпление, констатираме  едва ли не ежедневно,

а почти във всяко семейство се среща невродермит, псориазис, екзема и особено алергии – всички различни по форма и размер, посочва проф.д-р Олаф Кооб, международен лектор от Германия, който през юли 2016 г.ще проведе два медицински семинара в България.

Вземем ли под внимание кожата при човека, както и в природата, би трябвало повече от всякога да се запитаме до каква степен защитните обвивки са особено нападани днес и в определени случаи биват дори разрушавани. Да помислим за ранното посегателство на медицината още в майчиното тяло или за озоновата обвивка на нашата Земя, която вече не ни дава както преди оптимална закрила срещу идващите отвън болестотворни влияния.

Към тази  комплексна тема трябва да се подходи по-нестандартно – и лекари, и пациенти да се подтикнат към по-добро разбиране на кожата като орган и свързаните с това проблеми и да доведат до търсене на помощ под една друга форма, която се намира извън установените мнения. При това съвсем не се касае за «аз знам по-­добре» или за евтини рецепти и още по-­малко за дискриминиране на други методи.

Известен професор по детски болести излага на един конгрес следната теза:
"Дете, което не се разболее най­-малко пет-­шест пъти в годината, не е здраво!"

А през времето, когато е бил асистент-лекар, преди няколко десетилетия, алергиите в клиниките по уши-нос-гърло били още рядкост! А как лекуващият лекар да не стигне до размисъл, като само с показването на картината на една ягода на страдащ от тежка ягодова алергия пациент, може да се предизвика пристъп на категорична алергия?

Че на кожата се обръща особено внимание също и в литературната и културната история, показва излязлото напоследък изследване под заглавието Кожа. Литературна история, телесни картини, гранични дискусии. Между другото там се представя интересна културна и духовно­-историческа картина на кожата от 18-ти век до съвременността. Ще изложим една основна мисъл от въведението, защото тя представлява и за това изложение централно указание относно поставения въпрос за здравето и заболяванията на този орган.

Че темата кожа има икономическа конюнктура по това време, се вижда от многобройните научно-популярни статии и репортажи, документации и есета, които се занимават както със «западната» кожа, така и с често богато украсената кожа на чужденците. Никога в евро­американската култура не са се харчили толкова много пари както сега за татуировки, дупки за обици, брандинг, изопване на кожата, изсмукване на мастна тъкан, посещаване на студио за почерняване, кремове против бръчки. Но и никога не е имало толкова често рак на кожата, невродермит, псориазис, или херпес зостер – болести, които видимо се манифестират на повърхността на тялото. Отдавна е научно-популярен факт, че все по­-нарастващото фетишизиране на гладката кожа без дефекти, което въздейства и върху несъзнаваните колективни представи за тялото, и стигматизирането чрез (в по­-голямата част) «психически» кожни болести са във взаимна връзка.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email