Защо хемороидите са все още тема табу? Кога при хемороидни страдания помага и лечение с ябълки?


| Прочетено Прочетено: 1861 пъти | КоменариКоментари: 0



Защо хемороидите са все още тема табу? Кога при хемороидни страдания помага и лечение с ябълки?

Сърбеж или парене в областта на ануса може да е индикатор за хемороиди. Какво трябва да направим, кога да отидем на доктор и кои домашни лечебни средства помагат наистина?, съветва австрийското сп. „Gesunder Leben”.

Около темата хемороиди се скупчват много митове, напр. че стоенето върху камъни или студени повърхности подпомага тяхното появяване.

Широко разпространено е и мнението, че само тези хора получават хемороиди, които подържат лоша хигиена.

Всички тези твърдения  са дълбоко невярни, най-малкото защото почти всеки човек може да посочи, че в даден момент е имал хемороиди.

Става въпрос за една нормална анатомична структура и не за болест, твърди  хирургът от Виена д-р Михаел Кисер www.kisser.at)  От медицинска гледна точка хемороидите не са нищо по-различно от пръстеновидно подредени издутини (възглавнички), напълнени с кръв и които се намират под лигавицата над ануса.

Ако тези съдове се разширят и потънат надолу  често се стига до оплаквания и лекарите говорят за хемороидални проблеми.

От хемороиди страдат млади и стари, мъже и жени.

Моля, не натискайте!
Причината за появята на хемороиди напълно не са изяснени. Ясно е, че класически хемороидни проблеми- кръвоизливи, сърбеж, подуване, парене, а също така чувство на напрежение в ануса възникват при нараняване повърхността на тези малки възглавнички с кръв отдолу.

Сред медиците за потвърдено се счита, че хранене, бедно на баластни вещества е главна причина за появата им. Така и изпражненията стават твърди, което може да доведе до запек, който сам по себе си има за последствия дълго и силно натиск върху ануса. И така тези издутини могат да бъдат наранени и раздразнени.

Също така механичното дразнене от т.нар. хигиена с тоалетна хартия може допълнително да подпомогне тяхното допълнително подуване или кръвоизлива. Често много пациенти мислят, че те правят нещо хубаво когато бършат ануса особено старателно и продължително, като добавят агресивни сапуни или душ-гелове. Това обаче не е правилно,тъй като тази част от тялото се състои само от лигавица. Тя е особено чувствителна и реагира със раздразнение и възпаление.

Други рискови фактори за появата на хемороиди са наднормено тегло, живот без разходки и движение,  дълго стоене върху тоалетната чиния, както и  при бременност.

Изяснете се!
Много хора имат чувството, че те с този проблем са сами в света. Проблеми в тази деликатна част от тялото не се обсъждат напълно свободно дори в семейството, както и в приятелския кръг. За разлика от счупена ръка напр.

Заради срам много хора отиват
твърде късно на лекар.


Въпреки, че хемороидите са неприятни, но не са опасни е важно да се изясни бързо причината за оплакванията, особено ако има кръвоизливи. Тъй като почти половината от пациентите, които идват с хемоиридни  оплаквания всъщност страдат от нещо друго. Дали ще са анални фисури, брадавици, полипи, екземи, тумори – всички те имат много сходна симптоматика. Диагнозата се състои от разговор с лекаря, преглед и изследване със специална камера в ректума, което е безболезнено. Това специфично изследване се провежда без наркоза и подготовка.

Методите на лечение са различни: в повечето случаи са достатъчни, в повечето случаи на растителна основа. Като напр. рускус или зарастличе.

Свещички или кортизонови медикаменти се прилагат също, а при по-тежките случаи се налагат инвазивно лечения.

Мехлеми от природата
Много лекове от народната медицина са се доказали през вековете. Експертите съветват за умерено топли седящи вани-напр. с екстракт от дъбови кори (може и като мехлем да го купите), чай от лайка и жълта комунига. Или чай от полски хвощ . И вместо седяща вана хемороидите няколко пъти дневно да ги обливате с различни видове чай. Препоръчват се още горещи компреси с чай от бял равнец.

Напоете една памучна кърпа в тази тинктура и намажете засегнатия участък. Човек може да захване кърпата и между двете бузи на задника, и я оставете да действа.

Също така се препоръчва ябълково лечение! Всеки ден трябва да се изпива натурален сок от ябълка (най-добре прясно изцеден) или 250 гр. ябълково вино.

Както и микс от невен и мед. Купувате си от аптеката мехлем от невен . Смесете мехлем от невен и пчелен мед в съотношение 1: 1 и намажете хемороидите.

Превенция
Какво може да направите, за да избегнете връщането на хеморидите? Погрижете се за хранене, богато на баластни вещества - плодове, зеленчуци, шушулкови плодове, бобови храни, пълнозърнести продукти и т.н. Пийте поне 1.5 л. вода или неподсладени чайове. Така и изхождането ще се подобри. Храни като пшенични трици, ленено семе и индийски живовляк също се препоръчват.

Не се стискайте, ако ви се ходи до тоалетна. Мийте си редовно задните части, но по-щадящо. Използвайте приятно топла вода. По-добре тоалетната хартия да е много мека или леко навлажнена. При почистване трябва да попивате, а не търкате!

Ако спортувате също ще има ефект. Не играйте тенис и не тичайте, тъй като при тях тазът се измества много надолу. Препоръчани спортове са  плуване, разходка и каране на колело.












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email