Как да останем здрави при 200 вируси на настинката?


| Прочетено Прочетено: 1769 пъти | КоменариКоментари: 0



Как да останем здрави при 200 вируси на настинката?

Известно е, че над 200 вида вируси могат да ни причинят различни настинки. Не само през зимата, а през цялата година. Хрема, кихавица, дрезгавост, сополи, а при по-сериозна простуда  и кашлица. Всъщност, кой не се е сблъсквал с подобни оплаквания? Симптомите на настинката не е трудно да бъдат разпознати. Често тези състояния ги предусещаме и затова чуваме ”Разболявам се”. „Нещо съм настинал”. „Прегракнах”.

Какво можем да направим през зимата?

За да подсилим имунната си система е добре да  продължим с различните упражнения, с които си подържаме формата. Подходящи за целта са спортове като джогинг, северно ходене, тичане в парка при умерено ниски температури.  Намерете своите двигателни упражнения и ги правете редовно и в студените зимните месеци. Ако се налага повече време да прекарвате на закрито, то и едно изкачване на стълбищата вместо с асансьор ще раздвижи тялото, съветва специализираният сайт gesund 24.at.  Най-важното правило е през зимата заниманията със спорт да са умерени. Тренирайте докато се стоплите, но спрете преди да сте се изпотили.

Наблегнете на хранене, съобразено със сезона. През студените месеци на годината е препоръчително да се консумира храна, която затопля тялото, подсилва бъбреците и насочва енергията надолу и навътре. Не бива да забравяме и за сърцето, и да добавяме храни, които са полезни за него.

При усещане на горещина в тялото – сухота в гърлото и устата, температура, както и при настинки и възпаления, не бива да се използват тонизиращи организма средства. Те трябва да се заменят с билки и храни, които действат антивирусно, противовъзпалително и охладащо.

Пийте достатъчно вода и през зимата като не забравяте топлите бульони, супи, леко хладните таратори, наред с ароматните чайове,  фрешове от цитруси и смутита.

Осигурете си достатъчно сън. Ако сте се наспали , се чувствате отпочинали и не ви се налага да се пренапрягате през деня. Осигурете си поне 8 часа сън, лягайте рано.

По-малко стрес
Перманентният стрес отслабва имунната система и тя лесно се подава на настинки и възпаления. През зимата запазете спокойствие, избягвайте физическото и психическото пренатоварване. Мрачните зимни дни могат и да предразполагат към меланхолия и тъга, но въпреки това направете така, че да сте обхванати по-често от оптимизъм и ведрост.

Обличайте се така, че да не ви е нито топло, нито студено. В студено и ветровито време стойте повече на закрито и топло, за да не изразходвате прекалено много енергия. Това ще ви предпази от настинки. Същото важи и за ходилата . Принципът, който трябва да се спазва е „главата да е хладна, а ходилата-топли”. Топлите крака подпомагат и работата на бъбреците. Ако имате студени крайници, то се препоръчва горещи вани преди лягане. Добре е в тях да слагате различни билки- напр. розмарин, мащерка, риган, джинджифил, като ги редувате. Затоплянето успокоява нервната система, ще премахне умората и ще осигури по-нормален сън.

При болки в гърлото е добре да се правят различни гаргари ( с лайка, градински чай, хлябна сода). Те са полезни и за устата, както и за подсилване на зъбите. Не забравяйте старото изпитано средство- пчелния мед: Не чакайте възпалението да слезне към гърдите, опитайте се да му противодействате и с различни инхалации с билки. Те ще овлажнят и лигавицата на носа.

Не прекалявайте със секса през студените зимни дни. Според съветите на китайската традиционна медицина многото секс обикновено води до изтощение на организма, което е входна врата за инфекциите.

За да подобрите имунната система изберете Черен бъз - Мощен имуностимулатор!


Съвет на Здравница

виж всичко за Грип

разгледай или поръчай Здравословни продукти при грип

прочети още Черен бъз и кленов сироп подобряват имунитет, борят грипа и гонят кашлицата

прочети още Прополис и ехинацея срещу грипа

прочети още Кои са най-добрите народни рецепти и натурални продукти при грип и простуда?

прочети още Народна медицина: Изпотителни чайове при грип и простуди

прочети още Могат ли антибиотиците да лекуват грип?

прочети още Седем начина да се предпазите от грип или настинка

прочети още Седем природни съвета, които ще излекуват грип и простуди












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email