10-тe най ефективни рецепти при запек


| Прочетено Прочетено: 3010 пъти | КоменариКоментари: 0



10-тe най ефективни рецепти при запек


Кажете "сбогом" на запека! Гарантиран ефект само след няколко часа! Алое - сух есктрат на Здравница



Чай от смокиня и от майчин лист действат слабително и са сред най-популярните рецепти за справяне със страданието.

Запекът е един от болестите на цивилизацията и до голяма степен една от причините е неправилният начин на хранене. Трудностите в изхождането могат да бъдат регулирани както с медикаменти, така и с народни средства. Трябва да се има предвид, че напр. честата и продължителна употреба на майчин лист може да доведе до привикване, затова периодично трябва да се сменя с друга слабителна билка. Майчиният лист, познат още като сена (Cassia acutifolia) не бива да се ползва по време на бременност и кърмене, както и при чревна непроходимост.

„Здравница” събра 10-те най-ефективни рецепти за справяне със здравния проблем.

Рецепта 1
Смесват се 10 гр. стръкове от бял равнец, 20 гр. листа от обикновена коприва и 30 гр. кора от зърнастец. 1 суп.л. смес се залива с 1 ч.ч. вряла вода, кисне 20-30 мин. и се прецежда. Пие се по ¼ до ½ ч.ч. запарка вечер преди лягане. Рецептата е подходяща особено при хроничен запек.

Рецепта 2
Взема се 1 листо от смокиня през зимата –изсушено). В 1 ч.ч. вряла вода се пуска от дрогата, престоява 5 мин. (похлупено) и се прецежда. Пие се веднага, докато запарката е още топла. Процедурата се повтаря през ден.

Рецепта 3
1 суп. л. наситнени листа от майчин лист (Cassia acutifolia) се заливат с 1 ч.ч. вода, кисне 30 мин. и се прецежда. Пие се от 1 суп.л. охладена запарка на всеки 2 часа, заедно с отвара от лайка, лютива мента или копърово семе, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

Рецепта 4
При хроничен запек се препоръчва 2 суп.л. майчин лист да се залеят с 1 ч.ч. вряла вода. Кисне 15-20 мин. и се прецежда. Приема се по 1 суп.л. запарка 1-3 пъти дневно.

Рецепта 5
За засилване на чревната перисталтика е добре да се направи следната запарка: 5 гр. майчин лист се залива в термос със 100 мл. вряла вода, кисне 2 часа и се прецежда. Пие се по 1 суп.л. от извлекът 1-3 пъти дневно.

Рецепта 6
Запарка от розмарин също може да помогне за справяне със запека – 1 ч.л. билка се залива с 1 ч.ч. вряла вода, престоява 15 мин. похлупено и се прецежда. Пие се бавно по 1 ч.ч. сутрин и на обяд.

Рецепта 7
Рецептата е прочутият германски лечител Йохан Кюнцле, който смята смокините за най-доброто средство срещу запек: 5-10 сушени плода се заливат в стъклен или порцеланов съд с хладка вода вечер, а на сутринта се изяждат на гладно, а течността се изпива.

Рецепта 8
Рецептата е на друг популярен лечител от германската фитотерапия свещеник Кнайп, който казва, че цветчетата на трънката (Prunus spinosa) са с невинното слабително действие и съветва да ги има преимуществено във всяка домашна аптека. При нужда в продължение на 3-4 дни всекидневно да се изпива по 1 ч.ч. запарка – наред с очистителното имат и укрепващо въздействие. Чаят се приготвя по следния начин: 1 суп.л. дрога от трънка се залива с 1 ч.ч. вряла вода, кисне 10 мин., прецежда се и се пие по 1 ч.ч запарка сутрин и вечер.

Рецепта 9
При запек се назначава на възрастни и деца следната ябълкова диета- 2 дни се консумират само зрели ябълки. Почистват се добре от семената и се настъргват –според възрастта от 500 гр. до 1.5 кг. дневно, разпределени на повечко приеми. На 2-рия ден страданието е отстранено. На 3-ия ден се приема щадяща храна, а после се преминава към нормално хранене.

Рецепта 10
Вземат се по 25 гр. наситнени листа от майчин лист, стръкове от бял равнец, кори от зърнастец и семена от анасон. Смесват се и се приготвя запарка- 1 суп.л. от сместа се залива с 1 ч.ч вряла вода, кисне 10 мин. и се прецежда. Пие се по 1 ч.ч. сутрин и вечер при запек.


Кажете "сбогом" на запека! Гарантиран ефект само след няколко часа! Алое - сух есктрат на Здравница














Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email