10 непознати рецепти с ябълки при болести и за здраве


| Прочетено Прочетено: 3748 пъти | КоменариКоментари: 0



10 непознати рецепти с ябълки при болести и за здраве

Още от древността ябълките се славят със своите противовъзпалително, успокоително, температуропонижаващо, пикочо-, газо- и жлъчкогонно действие, а също и леко слабително, но и затягащо, антимикробно и кръвотворно действие. Още Гален е отбелязал, че незрелите плодове са вредни, а зрелите напротив – „сурови, печени, варени са твърде здравословни, а за много болни са подкрепително средство”.

Много автори изтъкват огромната роля на чая с плодова кора, особено при подагра, ставен и мускулен ревматизъм, както и при всички болестни прояви на ревматизма, при възпаление на дихателните пътища, кашлица, пресипналост. Този широк спектър на действие се дължи на съставките им: пектини, арабани, галактани, органични киселини, захари, ензими, дъбилни и минерални вещества, витамините В1, В2, С, Р, РР, каротин и др.

„Здравница” подбра 10 позабравени народни рецепти с ябълки за различни болести и за здраве.

Рецепта 1 ( диария, подагра, ревматизъм)
При диария и дизентерия, а също при подагра и ревматизъм в рамките на 1-3 дни да се консумират само по 15 ябълки- обелени и фино настъргани, без семето, след което да се премине към вегетарианска храна (мляко и зеленчуци да се включат в храната едва след 5-ия ден).

Рецепта 2 (кашлица)

Срещу кашлица както германската, така и руската народна медицина препоръчват чай от сушени плодови кори – слагат се 3-4 суп.л. в тенджерка и се заливат с 2 ч.ч. вода. Оставя се да кипне със захар на вкус и се пие 3-4 пъти дневно, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

Рецепта 3 (пресипналост, подагра, склероза)
3 измити, необелени и непочистени от семето ябълки се нарязват на дребни късчета и врят в 1 л. вода 15 минути. Приема се по 2-3 ч.ч. топла отвара дневно при кашлица и против пресипналост. Приготвена по този начин отварата се прилага също като пикочогонно средство при подагра, ревматизъм, склероза и склонност към образуване на камъни).
 

Рецепта 4 (камъни в бъбреците и пикочния мехур)

1 суп.л. стрити на прах сушени плодови кори се заливат с 1 ч.ч. вряла вода. Пие при камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Във фитотерапията имат значение и листата на ябълките, макар и ограничено. В германската народна медицина се препоръчва при помътняване на очите ( катаракта) да се изстиска сок от свежи, съвсем млади ябълкови листенца ( от току-що разпукали се пъпки) и да се смеси с еднакво количество лозови „сълзици” ( лепкава течност, който изтича при отрязване на клонче от лоза). С навлажнено със сместа перо се минава по клепачите като се внимава да не попадне в очите. За втриване вечер преди лягане срещу главоболие действа пък приготвен от листни пъпки извлек със зехтин, който се държи на слънце.

Рецепта 5  (простуда и пресипналост)
Приготвя се запарка от сушени ябълкови листа (дрога: вряща вода- 1: 10), подслажда се със захар и се пие топло по ½ ч.ч. на всеки 2 ч. при простуда и пресипналост.

Полезни са и корените на ябълката - една от съставките на корите им е гликозидът флорицин, който понижава нивото на захарта в урината на диабетноболните.

Рецепта 6  (за красота)
2 ч.л ябълков оцет се смесва с 1 ч.ч. вода и 1 ч.л. мед. Пие се като тонизиращо и укрепващо средство.

Рецепта 7 (възпалено гърло)
При възпаление на гърлото се прави кашичка от хума и ябълков оцет, нанася се върху памучна кърпа и се увива около врата. 

Рецепта 8 (брадавици)
Смесват се добре 1 суп.л. сол с 4 суп.л. ябълков оцет. За отстраняване на брадавици се нанася  многократно от тази смес чрез потупване.
 
Рецепта 9 (чупливи нокти)
При чупливи нокти се препоръчва 10-минутна баня със смес от растително масло и ябълков оцет.

Внимателно да се консумира ябълковия оцет от хора със стомашни проблеми. При употреба в храната трябва да се имат предвид изсушаващите му качества. Това въздействие може да е от полза за хората с излишно тегло, но при прекалено слаби хора неконтролираното увлечение по оцета е възможно да причини изтощение. Той е противопоказан и при пациенти с болести на дихателните пътища, съпроводени със суха кашлица.

Рецепта 10 (красота)
За бързо освежаване на кожата на лицето се масажирайте с резенче ябълка. Топлите маски също освежават и подмладяват кожата на лицето: в малко прясно мляко се сварява ябълка, смачква се на каша и още топла се нанася. След 15-20 мин. се измивате със студена вода.












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email