Полезна ли е спирулината за децата?


| Прочетено Прочетено: 1679 пъти | КоменариКоментари: 0



Полезна ли е спирулината за децата?

Спирулината повишава имунитета като  се понася много добре и от най-малките, което я прави подходяща за лечение на бактериални и вирусни инфекции в детската възраст, както и за профилактика срещу тях. Тя може да се използва при децата и като антиалергично средство(самостоятелно или в комбинация), съветва Юлия Стоянова, консултант на „Здравница”.

Тя е на челно място сред природните средства, използвани за лечение на някои видове анемии при децата заради богатото й съдържание на желязо, витамин В12, фолиева киселина, както и на стимулиращото действие върху костно-мозъчната функция.

В детска възраст спирулината се прилага и при състояния,протичащи с понижена костно-мозъчна функция, дължаща се на радиация и хронична интоксикация от тежки метали.

Поради високото си калциево съдържание спирулината е подходяща за децата в период на бурен растеж, когато нуждите от калций са повишени, както и при всички калциево-дефицитни състояния.

Растението е добро средство за коригиране на цинковия дефицит в детската възраст, като изобилието на цинк и бета-каротин едновременно са най-мощните хранителни съюзници срещу клетъчно увреждане. Поради високото си съдържание на бета-каротин спирулината се препоръчва и за намаляване вредното влияние на ултравиолетовата радиация на нежната детска кожа.

Богатото съдържание на бета-каротин и зеаксантин правят спирулината подходяща и при някои зрителни смущения в детската възраст.

Спирулината има пробиотично действие, поради което се препоръчва при деца, подложени на продължителна антибиотична терапия и др.състояния, протичащи с нарушение на нормалната чревна флора.

Растението се дозира в много широки граници, които винаги се съобразяват не само с възрастта на детето, но преди всичко с неговото състояние, нуждите на организма му и заболяването, което трябва да се овладее, посочва Юлия Стоянова.

Ето още няколко съвета как да повишите имунитета на детето с помощта на народната медицина:

Рецепта 1
Пригответе сироп от черен бъз, който се дава профилактично срещу простуди и грип. (Можете да закупите готов продукт от магазин "Здравница". Вижте повече информация тук.)

В стъклен буркан от 500 мл.се редят плодове от черен бъз, отгоре се посипва със захар или фруктоза, ако има риск от диабет. Така се оформят няколко пласта, докато се напълни бурканът като последният слой е от захар. Престоява до пълното стопяване на захарта. След това се прецежда и е готов за консумация. Така приготвен е много сладък и може да се разрежда според вкуса.

Рецепта 2
Корените на сладък корен, наричан още гол сладник, женско биле (Glycyrrhiza glabra Fabaceae) се използват заради противовъзпалителното, отхрачващо и диуретично действие. Сапонините в състава му съдействат за втечняване на бронхиалния секрет и лесното му извеждане от организма, които се натрупват в големи дози и затруднява дишането. Взема се 1 суп.л. ситно счукани корени се залива с 500 мл. вода и се вари 10 мин. Прецежда се и се пие 2-3 пъти на ден. Да не се употребява продължително време.

Рецепта 3
Не забравяйте лайката. Тя действа антисептично при гаргара на гърлото и жабуркане има добро почистващо действие върху зъбите. 1 суп.л. се запарва в 200 мл. вряща вода , без да се вари. Прецежда се и се пие 2-3 пъти на ден, 15 мин. преди хранене.


За да подобрите имунната система изберете Черен бъз (плод) и кленов сироп - Мощен имуностимулатор!



Съвет на Здравница

виж всичко за Грип

разгледай или поръчай Здравословни продукти при грип

прочети още Прополис и ехинацея срещу грипа

прочети още Кои са най-добрите народни рецепти и натурални продукти при грип и простуда?

прочети още Народна медицина: Изпотителни чайове при грип и простуди

прочети още Могат ли антибиотиците да лекуват грип?

прочети още Седем начина да се предпазите от грип или настинка

прочети още Седем природни съвета, които ще излекуват грип и простуди












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email