Крушата може да лекува! (народни рецепти)


| Прочетено Прочетено: 7228 пъти | КоменариКоментари: 0



Крушата може да лекува! (народни рецепти)

В България има само 4 вида круши ( бадемолистна, маслинолистна, снежнобяла и трънлива), докато сортовете са 200, а по света- 5 хиляди.

Особено лечебна е трънливата круша: сушените й  плодове съдържат целулоза, кутин, скорбяла, белтъчини, гликоза, пектин, арабин,галактан, ябълчена,  лимонена и млечна киселина, йод, захари, танини, както и витамините В1,В2 и В6. Действието й е естрогенно, укрепващо, пикочогонно, особено полезна е за сърцето.

Запарка от сушените плодове на крушата се залива с гореща вода, престоява, прецежда се и се пие при стомашни неразположения, съветва известният наш билкар Васил Канисков. Отварата от сушените плодове се прилага като успокояващо и противотемпературно средство. Сокът- пресен или консервиран- се прилага като пикочогонно средство. На пюре, сок или сушени се прилагат като затягащо средство.

Крушовицата (приготвена от пресни плодове и вода, след което втасва) се използва при авитаминоза и за тонизиране на организма. Богатите на йод пресни плодове са прекрасно профилактично средство против ендемична гуша.

Сред много народи крушата е била на почит - кавказците са я смятали за свещена, вярвали, че който отсече крушово дърво ще бъде застигнат от зла участ, за древните германци подобна постъпка била голям грях. Те имали обичай при раждане на дете да се засажда дръвче: за момче- ябълка, за момиче- круша. Плодовете на крушата сушели и през зимата освен, че варели компоти, счуквали ги и ги ползвали вместо чай, смилали ги на брашно и в смес с пшениченото брашно приготвяли питки, припомня Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

Особено полезни са варените круши с мед.

Смолата от стари дървета се препоръчва при заболявания на белия дроб и язви по него. Едрите жълтеникави семена на крушата помагат при белодробни болести, но са вредни за бъбреците (това действие се неутрализира с добавяне на семена от широколистен живовляк). Пиенето на отвара от крушови листа предотвратява гърлобол при простуда, а гаргарата – при ангина.

Днес сушените плодове на дивата круша се препоръчват като отвара при камъни в бъбреците, бактериурия, както и за затягане при стомашно-чревни заболявания. Прясно изстисканият сок и запарката имат пикочогонно действие и са ефикасни при бъбречни и сърдечни заболявания, при повишено струпване на соли в организма и трескави състояния. При диария на деца е добре да се дава отвара от овес и сушени круши. Печени и сварени са подходящи при задух и белодробна туберкулоза.

Рецепта 1
1 суп.л. с връх наситнени  сушени круши се кипват в 500 мл. вода, кисне 4 часа, прецежда се и се приема по ½ чаша извлек 4 пъти дневно. Пие се 30-40 мин. преди ядене при камъни в бъбреците.

Рецепта 2
1 ч.ч. наситнени сушени резенчета от круши се заливат с 500 мл. вряща вода, ври на слаб огън 15 мин., кисне 2-3 часа и се прецежда. Пие се по ½ ч.ч. отвара 4 пъти дневно при захарен диабет.

Индийски учени установили, че младите крушови листа съдържат фенол, подобен по действие на атрибутина. Поради тази причина благоприятстват диурезата, дезинфектират урината и успокояват спазми в пикочния мехур. Във вид на 10-ова запарка ( суровина и вряща вода в съотношение 1:10) намират приложение при камъни в пикочния мехур, бактериурия и цистит. За засилване на ефекта може да се добавят смлени на прах сушени ябълкови плодови кори.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email