Слънцето е живот, но е безпощадно винаги и навсякъде!


| Прочетено Прочетено: 3185 пъти | КоменариКоментари: 0



Слънцето е живот, но е безпощадно винаги и навсякъде!

Слънцето е живот, но трябва да свикнем с мисълта, че Слънцето е безпощадно винаги и навсякъде. Това е вярно и за високите планински върхове, равнината или морския бряг, независимо от сезона и от възрастта на човека.

И тай като класиката е през лятото да се отправим към морето или към планината – според пристрастията си (и без значение за възрастта), и да се излагаме безконтролно на слънце, като пренебрегваме или просто подминаваме съветите, свързани със слънчевото изгаряне, много ми се иска да спра вниманието ви върху някои истини:

- кожата е най-големият човешки орган, който обгръща цялото тяло и го предпазва от всякакви вредни влияния и температурни атмосферни промени. Доказано е значението на кожните клетки като бариера срещу инфекции. За повечето заболявания първите сигнали идват през кожата;

- изгорялата веднъж, само веднъж, човешката кожа „помни” страданието си и се превръща в евентуална опасност за онкологични заболявания;

- веднъж изгоряла, кожата много лесно „изгаря“ втори, трети  т.н. пъти и всяка реакция е много по-силна от предишната и винаги остава последици.

Всички и навсякъде се говори за повишената активност на Слънцето и какви неприятности причинява на хората. Не е достатъчно само да защитите кожата от слънцето. Ако правилно се погрижите за тялото си преди и след слънчевите бани или работа на открито, няма да допуснете никога повече зачервяване и ще съхраните за дълго получения загар.

Защита от слънцето
Загарът е нещо прекрасно. Дори само като козметично средство внушава здраве и бодрост, скрива недостатъци на кожата, придава екзотичен вид на всички възрасти, но особено на младите хора. Загарът стои много приятно на всички лица, но по-важно е, че влияе положително на цялата органична система, но най-вече на хормоналната, кръвоносната и имунната. Слънцето, неговата топлина и светлина са здраве в буквалния смисъл на тази дума.

Слънчевата страна на загара обаче е дотук.
Излишното излагане на слънце е тежко натоварване на кожата. През последните години няколко пъти се увеличиха кожните заболявания като последица от слънчево изгаряне, случаите на кожен рак, ранното стареене на кожата. Системното слънчево изгаряне предизвиква бръчки и петна, които не могат да се отстранят и с козметичната хирургия.

Прости мерки срещу слънчевото изгаряне
В нашия организъм има механизми, които ни защитават от силното слънчево греене. Почерняването е сигналът, че са се задействали защитните сили против опасните ултравиолетови слънчеви лъчи. Вторият защитен механизъм, макар и не толкова очевиден, е загрубяването на кожата. Тези два сигнала показват, че са задействали естествените органични противослънчеви филтри. Но при прекомерно излагане на слънце, тяхната защита не е достатъчна.Тогава

идва ред на химията:
химическите слънцезащитни филтри, които се налагат върху кожата под формата на кремове и лосиони. Те „улавят “ и „обезвреждат” част от ултравиолетовите лъчи. Каква е защитната сила на крема показва числото на светлозащитен фактор, отпечатано на опаковката. Би следвало да е комбиниран с число, което показва колко пъти по-дълго можете да останете на слънце в сравнение с времето без защитното средство.

Всяка кожа реагира различно. Една веднага започва да почервенява, друга веднага добива кафеникав цвят, трета става на петна.

Ако бързо изгаряте
значи сте от 13% от хората, които са със свръхчувствителна кожа и винаги трябва сте със защита, защото способността ви да образувате повърхностен меланин (общо понятие за група пигментни вещества, придаващи тъмен, кафяв или черен цвят на растения, животни и хора) е слабо развита. Това не може да се коригира, то е наследствено. Където и да се намирате, независимо от силата на слънчевото греене, вие трябва да използвате крем с най-висок светлозащитен фактор. На лицето ви винаги трябва да има крем (лосион) със светлозащитен фактор не по-малък от 8. Ако излагате на слънце цялото си тяло, особено чувствителните места, трябва да се покрият допълнително с плътен защитен крем. Сухата кожа е много по-чувствителна към слънцето и винаги трябва да ползвате тоалетно мляко преди измиването и полагането на кремове.

Ако кожата ви първо червенее, а после добива кафеникав загар,
принадлежите към 60%-от хората, които реагират нормално на слънчевото греене. Но ако през първите дни се излагате незащитени на слънце може необратимо да повредите кожата. През първите 3-4 дни ползвайте светозащитни кремове и лосиони от последните три по сила. След това може да преминете и на по-лека защита.

Ако кожата ви става на петна покривайте лицето си до края на сезона със силно светозащитен лосион или с кремове, на опаковката на които има отбелязано – „лем”. Този крем почти не пропуска ултравиолетовите лъчи.

Ако веднага получавате загар
вие сте от 17% щастливци, което не изключва да сте внимателни. Не се излагайте веднага изцяло под лъчите му – така ще си осигурите равномерно почерняване. За вас е подходящ лосион или крем със ниско слънцезащитен фактор – 2- 4 и то през първите 3-4 дни. След тях спокойно можете да минете и без специализирана слънцезащита.

Когато не сте на плажа или в планината
Зданията и насажденията дърветата в града не са ефикасна защита от слънчевите лъчи и топлината му. Носете широки светли дрехи, не излагайте големи голи участъци от кожата си на пряка слънчева светлина и греене. Всички народи, които исторически са живели в географски райони с опасни слънчеви излъчвания, отдавна са оформили свой си национален гардероби – широките бели свободни галабеи – горна връхна дреха, която покрива цялото тяло, в арабските страни – роби, и черните или тъмно виолетови покривала там,- тези два цвята пазят там, където ултравиолетовите лъчи са повече отколкото може да понесе човешката кожа. Така са оцелели от безпощадното Слънце.

Ако се готвите за морето
Предварителната подготовка може да се направи десетина дни преди да тръгнете за плажа или за някакъв воден басейн. Независимо как я правите – в солариум или на открито, по броени минути или за часове, трябва да защитите кожата си. Солариумът е добър вариант само ако се прави след макар и лек естествен загар и всяка част на тялото се облъчва от 3 до 5 минути и постепенно да се стигне до 30 мин. Но не по-често от 2 пъти седмично. Ако е за поддържане на получен по естествен път тен – солариум е допустим. Правете го от 25 до 30 мин. за цялото тяло 1-2 пъти в седмицата.

Колкото и да ви е успешна подготовката, на мястото на почивката или ако ще работите на открито, използвайте слънцезащитни кремове. Дори и в местото където живеете, трябва да защитите откритите части на тялото с леки дрехи или със специалните кремове против опасните слънчеви лъчи.

За тези, които обичат да стоят дълго във водата
са подходящи какаовото или друго специализирано козметично масло. Това е отбелязано на опаковката му. Покрива се цялото тяло и особено онази част, която остава извън водата; при плувците - плещите и гърбът.
Не се доверявайте на леките облаци, през които едва прозира или закриват слънцето. Те не са надежда защита срещу ултравиолетовите лъчи.

Дима Николчева













Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email