Нови видове мед напират към трапезата (част 1)


| Прочетено Прочетено: 2804 пъти | КоменариКоментари: 0



Нови видове мед напират към трапезата (част 1)„Здравница” продължава с темата за ползите от консумацията на пчелен мед и от растенията, от които е направен.

1. Мед от рапица
Кристализира бързо и равномерно като цвета му е от перлено до бяло. Има фин и мек аромат, който безпогрешно се разпознава. Препоръчва се за деца, тъй като съдържа много ензими, витамини ( особено вит. А)и не дава алергични реакции, съветва специализираният сайт www.meinhonig.de/ . Подходящ е при умствена дейност, за укрепване на сърдечно-съдовата система,  за черния дроб и жлъчните пътища. Като всички видове мед, помага при изгаряния и за регениране на кожата. Много популярен е в Западна Европа, свързан с бума на отглеждането  на рапицата (Brassica napus)  основно за биодизел и рапично олио. Растението влиза още в състава на различни технически масла,  медицински и козметични продукти.

2. Мед от калуна
Пчелите го събират от билката обикновена калуна  („Calluna vulgaris“). Не кристализира,  по-скоро става като желиран, цветът му е червено-кафяв.  Медът още е много ароматен, леко тръпчив на вкус,  много еластичен е и трудно се извлича. Затова пчеларите го обират със специални центрофуги. Има високо съдържание на плодова захар (фруктоза).

Желираният му състав се дължи на някои протеини.

Пчелите обичат калуната, тъй като тя е най-късното медоносно растение.  Цветчетата на калуната са много полезни, тъй като те съдържат арбутин , флавоноиди, дъбилното вещество катехин  свързано с това как взаимодейства храната с човешкото тяло), алкалоиди, сапонини, плодова киселина. Те имат пикочо – и потогонно действие, противовъзпалително, успокоително, а също и сънотворно действие.

3. Мед от кестени

Той остава дълго време течен, заради ниското си съдържание на глюкоза. Има от кафяв до тъмнокафяв цвят, както и силен, тръпчив, дори леко горчив вкус.  Смесен с детелина, бяла акация и др. билки вкусът му се омекотява. Медът от кестени се характеризира с високо съдържание на цветен прашец. Намалява кръвонапълването на простотата и на черния дроб.

4. Мед от борови шишарки
Боровият мед се прави от нектара на иглолистните дървета, действа диуретично, антибактериално и слузогонно , носи облекчение при бронхит и спазми. Този вид мед има разнообразни лечебни свойства, а  някои от вкусовите му характеристики се дължат на по-ниското съдържание на вода. При децата подпомага умственото развитие и подсилва имунната система.  Много е полезен при физически натоварвания и психическо натоварвне.Заради монозахаридите, фруктозата и глюкозата се препоръчва при сърдечни заболявания. Действа лечебно при язви на стомаха и дванадесетопръстника, както и при оплаквания в черния дроб и болести на очите. Приемът му действа профилактично през студените есенни и зимни дни.

Съдържа фруктоза-40%, 30%- глюкоза, други моно- и полизахариди, ензими, витамини, микроелементи, аминокиселини,  ортанични киселини, ароматни вещества. Кристализацията му е естествен процес, както при всеки естествен мед. Тя не оказва влияние върху активните вещества на меда. Ако искате да възвърнете предишното му течно състояние, затоплете го бавно, като не превишавате температурата от 40-45 С, съветват пчелари. Съхранява се на хладно и тъмно място, при стайна температура от 0 до 18 С.

Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Боров мед от шишарки

намери над 10 вида мед в Здравословен магазин "Здравница"

прочети още Колко вида мед познавате? (Част 1)

прочети още Кои са най-ефикасните рецепти с мед? (част 2)

прочети още Здрава зима с боров мед и витаминозни напитки (Народни рецепти)

прочети още Лечебната сила на медената вода

прочети още Облепиха и мед укрепват здравето

прочети още Чаят и медът могат да помогнат срещу устойчивите супербактерии

прочети още Народни рецепти с мед при проблеми със сърцето

прочети още Колко евтин е българският мед и какви лечебни свойства има












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email