Здрава зима с боров мед и витаминозни напитки (Народни рецепти)


| Прочетено Прочетено: 9899 пъти | КоменариКоментари: 0



Здрава зима с боров мед и витаминозни напитки (Народни рецепти)

Отдавна наричат белия бор „дървото на живота”, а първото използване на запарка от борови иглички започнало във времена на криза след като половината от участниците в експедицията на  френския мореплавател Жак Картие (1491-1557) измрели след скорбут, а останалите били спасени, след като местните жители на Нова земя  и Канада издали рецептата.

Защото знаели, че боровите пъпки (връхчета) са богати на витамин С, етерично масло, смола, горчиви вещества и танини. В нашата народна медицина те се използват като запарки, отвари, сиропи, включително и за апетитния боров мед.

Рецепта 1: Сироп

1 кг свежи борови връхчета се измиват и нарязват на ситно, заливат се с 3-4 л. вода, варят се 25 мин. и се прецеждат 2 пъти. Към 1 кг. отвара се добавят 1 кг. мед и 10 гр. прополис , а сместа се загрява до 45С. След охлаждане се затваря херметично и се съхранява на студено място. Приема се по 1 ч. л. 3 пъти дневно преди ядене срещу кашлица, при простудни заболявания, ларингити и други болести на горните дихателни пътища, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните билки.

Тази доза се препоръчва и при витаминозния готов боров мед, който се предлага в "Здравница".

Боровият мед се прави от нектара на иглолистните дървета, действа диуретично, антибактериално и слузогонно , носи облекчение при бронхит и спазми. Този вид мед има разнообразни лечебни свойства, а  някои от вкусовите му характеристики се дължат на по-ниското съдържание на вода. При децата подпомага умственото развитие и подсилва имунната система.  Много е полезен при физически натоварвания и психическо натоварвне.Заради монозахаридите, фруктозата и глюкозата се препоръчва при сърдечни заболявания. Действа лечебно при язви на стомаха и дванадесетопръстника, както и при оплаквания в черния дроб и болести на очите. Приемът му действа профилактично през студените есенни и зимни дни.

Съдържа фруктоза-40%, 30%- глюкоза, други моно- и полизахариди, ензими, витамини, микроелементи, аминокиселини,  ортанични киселини, ароматни вещества. Кристализацията му е естествен процес, както при всеки естествен мед. Тя не оказва влияние върху активните вещества на меда. Ако искате да възвърнете предишното му течно състояние, затоплете го бавно, като не превишавате температурата от 40-45 С. Съхранява се на хладно и тъмно място, при стайна температура от 0 до 18 С.

Външното приложение на препарати от борови пъпки дава добри резултати при труднозарастващи рани, изгаряния, екземи, използват се козметиката и продуктите за лична хигиена, както и за подхранване кожата на лицето. Старите знахари препоръчват и използването на боров мед при лечебни и тонизиращи компреси. Лечебната превръзка се прави  като първо ленена кърпа се слага да се поври с 1 връзка лайка и 1 връзка арника. А след това се намазва с тънък слой боров мед и се слага на болното място.

Рецепта 2: Вана с иглички и шишарки

От ела, смърч и бор се откъсват пресни иглички и се нарязват на ситно. Същото се прави с шишарките и връхчетата на клончетата. От сместта се вземат няколко шепи и се кипват за кратко в джезве вода. След прецеждане, течността се изсипва във ваната. Препоръчва се 10- минутна вана. Кожата и дишането поемат активните вещества, подпомага се обмяната на веществата и се повишава работоспособността, съветва австрийският билкар-свещеник Бенедикт* на своя блог blog.kräuterpfarrer.at.. Ваната е целебна още при повишена нервна възбудимост, безсъние, климактерийни проблеми, радикулит.

Рецепта 3: Мехлем от шишарки (домашно приготвен)

Четири (4) пресни зелени борови шишарки се накълцват и се потапят в 100 гр. свинска мас, която предварително е загрята и стопена. Оставя се да кисне от 1 до 2 часа.  И да изпусне веществата. Накрая още веднъж се затопля и прецежда,  пълни се в тъмен съд, който след охлаждане се затваря и се слага на тъмно място. Този мехлем  е чудодеен при простуди, ревматизъм и болки при подагра.
 
Любопитното е, че боровите иглички се събират през цялата година. Твърде ценни ги прави високото съдържание на витамин С. Неговото количество е най-голямо през зимата, точно, когато не достига на организма. Именно тогава могат да се препоръчва употребата на боров мед и приготвянето на различни витаминозни напитки:

Рецепта 4

Свежи иглички се отделят от боровите клонки, измиват се и се накълцват с ножица. 4 чаши от дрогата се залива с 2 ¼  чаши студен вода, добавя се 2 ч.л. разредена солна киселина и се оставя 2-3 дни на тъмно място. Прецежда се и се пие по 1 чаша дневно. Има леко горчив вкус, но с доказан укрепително действие.

Рецепта 5

В 250 мл. вряща вода се слагат добре измити  40 гр. борови иглички, 8 гр. захар, 1 кора от домашен лимон. Ври 30 мин. похлупено, прецежда се и се добавя 3 гр. лимонов сок.

Рецепта 6: Шербет

Счукват се в хаванче няколко иглички от бор или смърч. Пускат се в 30 мл. малинов сироп. Кисне малко, игличките се изваждат, а сиропът се сипва на дъното на чаша. Внимавайте, за да не се смесят отделните слове, по острието на потопен в сиропа нож се добавя 70 мл. изстуден портокалов сок, отгоре се слага 50 гр. сладолед. Украсява се с борово клонче. Да ви е сладко!












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email