Черните храни спасяват бъбреците


| Прочетено Прочетено: 5224 пъти | КоменариКоментари: 0



Черните храни спасяват бъбрецитеТъмните храни са идеални за осигуряване енергия на бъбреците. Това са черният боб ( един от най-вкусните и най-евтините суперхрани) и черната леща ( когато се свари прилича на хайвер от белуга), черен сусам( много използван в азиатската кухня), черният ориз ( наричан още „императорски”, защото присъствал на неговата трапеза заради хранителните си свойства), черният хайвер,  и разбира се морските водорасли.

Всички видове бобови храни са полезни за бъбреците, уточняват нефролози пред австрийския в. „Кроне цайтунг”.  Както ядките са полезни за мозъка, така бобовите култури за бъбреците.

Също и благородния кестен ( Castanea Sativa), обикновения кестен, които подхранват и стимулират стомаха и тонизират бъбреците.

Така също са
полезни  са горчивите  храни, както и
някои загряващи 


според разбирането на китайската медицина ( която ги дели на топли/горещи и студени/ хладни, според енергиите, които съдържат).  Става дума за агнешко, джиндифил, чесън, бадеми,орех, спелта, резене, стафиди, черен пипер, див лук, мащерка. Както и  ким,  сусам, жълтъка на яйцето, босилек, коприва, ориз, градински чай, ленено семе, елда, праз лук, кедрови ядки ( ядки на пиния)и пиле.

Дали сте пили достатъчно течности се познава от цвета на урината- прозрачна и светложълта. Колкото по-тъмна е тя, толкова по-силна е липсата на течности.

Основна причина за бъбречните страдания е захарният диабет. А също  пренатоварване, силен страх и всички простуди, припомнят отново нефролозите.

Бъбреците са филтрите на организма. Те извършат разнообразна и животоспасяваща живота работа в нашето тяло. Те регулират кръвообращението и солния баланс, отстраняват отпадните продукти на веществообмяната, произвеждат хормони за регулиране на кръвното налягане и за образуването на червени кръвни клетки, съответно  ренин и еритропоетин.

Всеки човек има около 6 л. кръв, която  двата бъбрека по 300 пъти дневно  пречистват, т.е те преработват по 1800 л. кръв . Затова при тежки нарушения на тяхната дейност се налага хемодиализа и по-късно –трансплантация.

Човек може да появлие на много от рисковите фактори, които могат да увредят бъбреците, ако се грижи внимателно за здравето си и вземе няколко предпазни мерки.

През зимата бъбреците са много уязвими от простуди. Грижата се простира от достатъчно сън до контролиране на теглото, особено наднорменото, времето за почивка и психохигиена. Особено важно е човек  да се пази от излишен силен страх, постоянни душевни  притеснения, страх от провал и др.

Когато сме пренатоварени, всичко това се отразява на бъбреците. Не случайно немскоезичните народи имат израз: „Страхът удря бъбреците!”. Това означава да се научите да прощавате по-лесно,  да живеете по-леко и да сте благодарни.

Освен това краката (от петите до бедрата) трябва да са топли, да не се пият ледени напитки и да се храним здравословно, отбелязват още нефролозите.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email