Пресен сок от бреза пази бъбреците


| Прочетено Прочетено: 9231 пъти | КоменариКоментари: 0



Пресен сок от бреза пази бъбрецитеНародното название на брезата  - „бъбречно дърво” говори само по себе си за лечебните й сили. Листенца от бреза могат да възбудят бъбреците толкова силно, че с 10 % да бъде отделяна повече урина, отколкото вода е поета, казва Карин Бухарт,  член на Европейското дружество по лечебно изкуство. Младите листа на брезата се берат до края на юни и се заливат с гореща вода за чай пресни или изсушени.

Ако през март допрем ухо до ствола на брезата, ще чуем особено шумолене. Звукът е от водата, която с брезата снабдява пъпките си, за да разлистят. От тази течност човек може да отклони малко, защото плакне особено добре бъбреците, действа отводняващо и противовъзпалително. Да извлечем полезната течност не е никак трудно- пробива се поне 20 –сантиметрова дебела бреза.  В дупката се слага сламка и сокът потича  по нея. Пресният брезов сок издържа само няколко дни в хладилника, като се смесват 3 части сок с 1 част  40 градусова ракия,  още  Катрин Бухарт. Това подобрява трайността му.

Сокът от бреза спира да циркулира, щом листата окапят.           


Малко известен факт е, че от кората на брезата може да се добие заместител на захарта – ксилит  (E 967). Неговите предимства спрямо рафинираната захар  е, че не покачва нивото на кръвната захар и също така действа срещу бактерии и дрожди. По този начин дори кариесите е възможно да се свият. От него обаче трябва да се консумира не повече от 1 суп. лъжица дневно, тъй като натоварването на червата е огромно, предупреждава специалистката.

Рецепта за промиване на пикочните пътища

Съставки:
2 части брезови листа, 2 части стрък от коприва, 2 части стрък от глухарче, 1 част маточина, 4 горски енчец (златна пръчица).

Приготовление: 1 суп. лъжица от билковата смес се залива с 1 литър гореща вода и се оставя за 10 мин. Най-добре е да се пие преди обяд.


Най-известното приложение на брезата е чай от листата й.

Рецепта

Съставки: 4 чаени лъжички изсушени или 4 суп. лъжици пресни листа се заливат в 2 литра вряща вода. Оставя се 10 мин. сместа да кисне. Използва се за промиване на бъбреците, затова цялото количество от 2 литра се пие равномерно през целия ден, съветва още Катрин Бухарт. Лечението може да продължи от 3 до 4 седмици.

Съвет на Здравница

виж повече и/или поръчай Бяла бреза - Betula pendula

виж всичко за Бъбреци

прочети още Чай от магданоз бори проблемите с бъбреците

прочети още Как да запазим бъбреците здрави












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email