Проф. Циелински: Ракът се превръща в хронична болест


| Прочетено Прочетено: 4361 пъти | КоменариКоментари: 0



Проф. Циелински: Ракът се превръща в хронична болестПо повод на Световната седмица за борба с рака, „Здравница” ви представя мнението на проф. д-р Кристоф Циелински, топ онколог на Австрия, началник на отделение в АКН- Виена и шеф Катедра в  Медицински университет- Виена.

Използвани са интервюта от австрийския в. „Der Standart” и в. „Die Presse” (08.08.2014).

Проф. Циелински е консултирал хиляди болни, сред които бе и наскоро починалата шефка на австрийския парламент Барбара Прамер, а също е търсен и от български пациенти.
.
- Ракът има много лица. Най-често се проявява  ракът на дебелото черво, следван от рак на млечната жлеза и рак на простата.

- Молекулярната биология е революционизирала областта на рака. В областта на  диагнозата и терапията медиците работят с напълно нови възможности, така че, ракът от смъртоносна болест се превръща в хронично заболяване. Причинителят му и начина  на протичане на болестта са разнообразни и зависят много от тумора . Всеки орган може да заболее от рак. Общото е, че като ако човек е  болен, агресивни клетки атопично се размножават и продължават да растат в чуждата тъкан. Колкото по-възрастен сте, толкова по-голяма е вероятността да се разболее от рак.

- Ракът на белите дробове се увеличава катастрафално в развиващите се  страни и  в държавите от Африка и Азия, които са на прага на бедността. Там се намираме пред епидемия.

- Пушенето е убиец на здравето и главен рисков фактор за много заболявания.

- Откриването на  човешките папилома вируси (НРV)  като най-честа причина за рак на шийката на матката води до много перспективи в лечението му.

- Променените сексуални практики  са довели до скупчване на туморни заболявания в устата и в областта на ушите, носа и гърлото, както и до анални карциноми, които са пряко свързани с вирусите.

- Ако разбираме причините по-добре, това ще ни помогне в лечението. Напр. при рака на гърдата и бъбреците сме успели да постигнем големи терапевтични успехи.

- Цели учебници  по онкология трябваше да бъдат написани отново след проекта”Човешки геном” . Ние вече не разпределяме тумори само според това, където анатомично се появява, но и според генетичните и молекулярно-биологичните критерии.

- Туморите могат да се намират на едно и също място в тялото, но биологически се различават много силно. Това е от огромно значение не само за диагнозата, но и за терапията. Също, когато туморите лежат на едно и също място, може да се налага различно лечение. Обратното също важи –туморите да се намират на различни места в тялото, но да проявяват еднакви биологични качества.
Все повече откриваме изненадващи прилики на туморите. Къде  се намират първия тумор (къде точно е „избухнала” болестта”) днес  е чувствително по-маловажно, тъй като молекулярно-биологичното знание носи  своите конкретни възможности за лечение.

- Ние можем в рамките на една програма за персонализирана ракова медицина в Медицински университет- Виена да изследваме и диагностицираме над 700 от най-често срещаните генетични промени при ракови заболявания.  По този начин може да се препоръчат терапии, които  без тази диагностика биха били немислими.

- Представители на различни специалности – лъчетерапевти,  онколози, радиолози, патолози и хирурзи се съветват един друг за терапията. В този съвет от експерти  се включват още психолози и диетолози.

- Много видове рак в наши дни се считат за лечими.Най-голям прогрес е направен в ранните форми на рак на дебелото черво и рак на млечната жлеза. С правилната комбинация операция, лъчетерапия и интернистки мерки много видове рак са потенциално лечими.

- Особено агресивен е рака на хранопровода, на стомаха и на панкреаса. Тук имаме голяма нужда да наваксваме, а също и в проучванията.

- От какво умира човек с диагнозата рак?
Смъртоносен е не първоначалният тумор, а неговите разсейки. Органи като мозък, черен и бял дроб отказват да работят, и болният  умира от проблеми в обмяната на веществата, които са резултат от тумора.

- Как да се живее с рак?
Пациентът се сблъсква с ограничения, които се отразява на качеството на живота, но той се научава да живее с болестта.  Съжителствайте нормално с онкоболния, не бъдете твърде снизходителни. Диагнозата рак продължава да шокира болния и близките му.

Прилагането на противоракова терапия не е достатъчно, тя трябва да бъде и понесена

Проф. Циелински, още през 90-те г. на 20-и в. е ясно, че метастазите на рака са главна причина за високата смъртност от рака. Какво се е променило оттогава?
- В миналото напр. разсейките при рака на бъбреците са вещаели смърт в много кратък период. Днес това се е променило, като тези болни имат относително добро качество на живот с овладяни странични ефекти.  Прилагането на противоракова терапия не е достатъчно, тя трябва да бъде и понесена. В наши дни е възможно да се предложат терапевтични методи, които в миналото са причинявали сериозни странични ефекти. Страничните ефекти не са се променили,  но разполагаме вече с множество нови медикаменти,  които прилагаме в ранна фаза на лечението и  действат срещу вероятните странични ефекти. С тях правим възможно пациентите да могат да издържат терапията и да преодолеят съпровождащите рака заболявания.

Метастазите винаги ли се свързват с болка?

- Когато  нарастват,  има разбира се, симптоми - жълтеница при черния дроб и задух –при белия дроб. Но всички метастази  не е задължително да ги слагаме под един общ знаменател „болка”.

Те  могат ли да изчезнат обратно?
- Метастазите могат да станат по-малки и да изчезнат, това е нашата цел. Пациентите обаче трябва да не забравят, че ракът се превръща все повече  в хронична болест. Това означава, че метастазите могат да се върнат във всеки един момент.

Означава ли, че човек с метастази също може да остарее?
- Чак да остарее - не, но може да стане по-възрастен. Сега болните с метастази живея по-добре и по-дълго, отколкото преди.

Трябва ли всеки човек с тумор да има метастази?

- Според вида на туморното заболяване, определен процент от пациентите получават метастази. При някои видове рак,  има по-висок риск от разсейки. Напр., ако много лимфни възли се намират в близост до тумора и биват въвлечени от него. Най-добрата мярка срещу метастазите е профилактиката, така че те изобщо да не възникнат.

Може ли метастази да се оперират?
- Някои се оперират, други –не. Напр. метастазите в белия дроб при някои видове саркоми  се отстраняват хирургически относително лесно. Ако са в черния дроб , а пациентът е с рак на дебелото черво, често им даваме една предварителна терапия. И  ако те се смалят и анатомически добре се локализират, то чак тогава можем да ги изрежем.

Подготви: Светлана ЖЕЛЕВА


Съвет на Здравница

прочети още Имаме ли кандида? (тест, който може да правите у дома)

прочети още Може ли да преборим рака с витамин В17? (Част 3)

прочети още Може ли да преборим рака с витамин В17? (Част 2)

прочети още Може ли да преборим рака с витамин В17? (Част 1)

прочети още Мислете за рака като за всяко друго хронично заболяване, а не за смъртта!

прочети още Възможно ли е химиотерапията да не лекува рака?

прочети още Как сами да се изследваме за рак на гърдата?

прочети още Ракът е лечим, но фармацевтичната мафия го крие?

прочети още Как в Швейцария лекуват рак с бял имел?

прочети още Възможно ли е микроб да причинява рака?

прочети още Според д-р Симончини: Ракът е Candida

прочети още Ракът бяга от хлебна сода и кленов сироп












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email