Шамарът е по-малко безобиден, отколкото пренебрегването на детето


| Прочетено Прочетено: 2973 пъти | КоменариКоментари: 0



Шамарът е по-малко безобиден, отколкото пренебрегването на детето4 юни  e Международен ден за защита на децата, жертва на агресия . Шамарът - за и против, има ли перфектен родител, темата коментира психологът на „Здравница“ доц.Маргарита Бакрачева.

- Много полюсни са мненията за това има ли „безобиден шамар“, ударен на дете. Привържениците му казват, че тази мярка е  възпитателна,  а другия „лагер„ - че е насилие срещу малчугана.

- Разбира се, че физическата агресия е крайна мярка. Тя показва, че родителят или няма време да обяснява, или поради личните си предпочитания и момент на афект  прибягва до такова действие. Ако трябва  да обобщим  последствията в  дългосрочен план – физическата агресия често има по-малко и лесни за преодоляване резултати в сравнение с психическата агресия, включително и в пасивната й форма – пренебрегване и незачитане нуждите на детето. Така че отговорът до голяма степен зависи от конкретната ситуация, дали става въпрос за еднократен или системен акт.

- Какъв отпечатък остава шамара у малчугана?

Шамар, ударен веднъж не може да има травматични последствия. По съвсем различен начин е ситуацията при системен физически тормоз. Важното обаче е нещо друго: Какво най-често става в семейната среда – родителите внушават на детето колко неприемлива и недопустима е физическата агресия, а навсякъде навън то вижда противоположни послания и агресивни модели на поведение.  Кое е по-страшно – един  шамар или средата, която възпитава детето ?

- Все повече стават случаите за пребити деца, както и книги със съвети за родители - как да възпитаваме подрастващите напр. Къде бъркаме?


 Тук отново смесваме двете крайности. От една страна, са  агресивните родители, които не само не могат да изразят обич, а напротив – се превръщат в насилници и прекрачват най-свещените граници. От друга страна, са болшинството  адекватни, загрижени и за съжаление, объркани и изплашени родители, които търсят всички възможни начини да бъдат колкото се може по-близко до перфектните. До известна степен и двете крайности  ескалират в ситуация, която не предполага стабилност.

- Може ли боят, дори и в най-лекия  му вариант – плесницата - да има възпитателен ефект?

Шамарът може да има възпитателен ефект единствено, ако не е в директната агресивна форма, която  е свързана с насилие и незачитане  личността на детето. Когато става въпрос за поставяне на границите, „не може” да се прилага на принципа  на известния подход за управление - „тояга или морков”. Плесницата се помни, особено ако е нещо, което се е случвало веднъж или два пъти. Зад нея се крият много неизказани думи. Затова  ако се случи, е добре ситуацията да бъде изяснена.

- Съгласна ли си, че шамарът е стрес, отключва и много болести, както твърдят лекарите, а системното насилие над дете го прави  също насилник по-късно.


Практиката показва, че родителите и моделът им на възпитание формират до голяма степен начина, по който изграждаме отношенията си на привързаност към другите в зряла възраст, начина на възприемане на света и цялостния си мироглед. Това се случва обаче и спрямо нашите генетични особености като темперамент, черти и т.н., а  до голяма степен и под влияние на средата. Силното влияние на родителите по-скоро се отнася до начина, по който децата навлизат в света – какви страхове пренасят, какво приемат за нормално и какво не….

- Дай съвети как да постъпваме с т.нар. „трудни“деца…

- Не случайно тази категория деца са определени като „трудни”. Всъщност става дума по-скоро за различни поведенчески прояви, които не се поддават на директен контрол. Поради тази причина е важно да се определи какво точно притеснява родителя – често се оказва, че  става въпрос за някои нормални прояви,свързани с възрастовото развитие. Но когато ситуацията започне да  излиза извън всякакъв контрол , е добре да се потърси специалист.

Едно интервю на Светлана ЖЕЛЕВА













Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email