Здравословните тайни на лимона


| Прочетено Прочетено: 2492 пъти | КоменариКоментари: 0



Здравословните тайни на лимона

Лимонът е хибридно цитрусово дърво от семейство Седефчеви, както и плодовете на това дърво. Среща се в диворастящо състояние в Индия и Индокитай, а в България е интродуциран, предимно като декоративно растение. Плодовете се използват за кулинарни цели по целия свят, предимно под формата на сок, но и като нектар или лимонова кора. Сокът на лимона съдържа между 5 и 6 % лимонена киселина, придаваща силен кисел вкус. Лимоновият сок притежава и специфичен аромат, ценен при приготовлението на напитки или като подправка на редица ястия.

Освен за готвене и направа на различни напитки, лимонът може да се използва и за лечение на редица заболявания. Киселият плод има успокояващ ефект и помага при борбата с много болежки.

Лимони срещу камъни в бъбреците

Най-доброто средство за хидратиране на тялото в летните жеги е водата, но хората, застрашени от камъни в бъбреците, е добре да добавят към нея малко лимон, препоръчват специалисти.

Добавянето на няколко капки лимон или лимоново резенче може много да помогне. Лимоните са много богати на цитрати. Те пречат на развитието на камъни в бъбреците. Затова лимонадата, но не тази с изкуствени аромати, е много полезна.

С лимон срещу вирусите
За усилването на имунната система са важни храната, напитките и движението. Лимоновият сок например възстановява киселинното равновесие в организма ви, а то е много важно за здравето ви. Идеалното pH за човек е около 7,4. Когато то е по-високо, тялото ви става добър инкубатор за бактериите и вирусите. Затова лимонът в чая, салатата или под формата на сок е добро средство за повишаване на защитните ви сили.

Лимоните срещу умора и безсъние
Лимоните са един от главните източници на витамин С през зимния и ранния пролетен сезон. Мнозина са изпитвали пролетна умора. Тя представлява витаминна недостатъчност. Изразява се в отпадналост, безсъние, лесна раздразнимост, липса на апетит, кървене на венците, кръвоизливи по кожата и от носа и др. Тези явления значително могат да се намалят и дори да се избягнат при редовно включване на лимони в храната.

Лимоните нормализират кръвното
Калият, съдържащ се в лимона, помага за регулиране на телесните течности в организма, а магнезият отпуска артериите. Лимоните също съдържат флавоноиди – хранителни вещества, които се грижат за здравето на кръвоносните съдове.

Лимоните успокояват разширени вени

Лимоните имат противовъзпалителен и укрепващ ефект върху разширените вени. Специалисти препоръчват ежедневно да разтриваме проблемните участъци със смес от лимонов сок и по две капки етерични масла от лавандула и кипарис.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email