Защо децата ни са неподготвени за живота?Защо децата ни са неподготвени за живота?Защо децата ни са неподготвени за живота? Отговорът на тези и други въпроси дава психоложката на „Здравница” доц. Маргарита Бакрачева.

- Децата ни са неподготвени за живота, установи международно проучване - кой е отговорен за това?
Работата по международни проекти, а и не само те показват, че няма държава, която да не отчита проблеми с образователната си система. Българското образование е до голяма степен академично за сметка на  липсата на  практически занимания. В това изследване напр., както бе посочено резултатите по математика и точните науки, по които нашите ученици са се представили добре, не беше отразено за сметка на  силния акцент върху негативния момент. Наистина, подобряването на образователната система е добре да бъде в посока на баланс между теория и практика, без да се приема наготово чужд модел.

- Не е ли твърде едностранчиво да виним само образованието за проблема?

Образователната система е част от обществото, т.е. до голяма степен отразява общата нагласа, визия и готовност  и търсене на решения. Разбира се, не е адекватно  родителите и социума  да очакват единствено училището да се справи с всички задачи, свързани с  обучението, мотивирането и предаването на знания и умения,

- Като тийнейджър  не знае как да постъпи, когато си е забравил GSM-а, може би са виновни новите технологии, а не той?
Готовите решения и лесният достъп оформят мирогледа.  Факт е, че и възрастни, които са живели без ИТ технологии преди, сега не само, че не могат да си представят живота без тях, но са забравили и начина, по който е било преди. Това обяснява защо подрастващите, ако не са видяли как реагира друг в подобна ситуация – е по-трудно за един тийнейджър да стигне до конкретно решение.

- Ако  един младеж  знае чужд език, няма  да се обърка в кое да е метро по света, нищо че не знае как да си купи билет в софийското, или не  е така?

Отговорът на този въпрос е до голяма степен свързан с условията в  страната. Голяма част от децата не използват метро поради липсата на  инфраструктура. Те,  логично нямат изграден  навик от ежедневието, а пренасянето на  комбинативност и умение от една сфера в друга е твърде абстрактно за 15- годишните. Този въпрос е прекалено обвързан с конкретна ситуация.  По-интересен би бил напр. отговорът дали биха попитали  някой минувач, или по-скоро биха потърсили информация в мрежата, защото такава е нагласата към общуване.

- Обяснението не е ли свързано с това, че някои са практични в живота, а други непрактични?
Разбира се, има хора, които са по-склонни към вглеждане в детайлите и търсенето на практически решения и такива, за които водеща е общата картина.Това ги насочва и при избор на професия.

- А приказката за неволята, която учи?

Този принцип остава общовалиден. Когато преживеем нестандартна  ситуация  си правим изводи и един вид ставаме калени в битки, израстваме, пренасяйки подхода от една ситуация към друга.  Част от процеса на самостоятелно учене може да се спести чрез наблюдаване на различни поведения в редица ситуации и  попиване на чужд опит наготово.  Когато опитът е само на  думи, без онагледяване и връзка с конкретна ситуация,  рискът остава висок.

- Кои са най-важните практични умения, в които трябва да възпитаме нашите деца?

Най-важно е да намерят връзката между нещата, които учат и това, което ги вълнува живота.  Знания  само докато мине изпита и за оценкат нямат никаква полза.  Всяко нещо е добре да има връзка с реалността. Напр., ако в час по рисуване задачата е да се нарисува ваза на лист хартия, тя може да бъде продължена с въпроса: „Къде смятат учениците, че е подходящо да  сложи картината, за какви посетители,  в каква галерия ?. Примерът е само, за да покажа, че всяка дейност може  да бъде обвързана  с живота и  да не остава в рамките на теоретичното, бързо забравящо се.

Светлана ЖЕЛЕВА


Съвет на Здравница

виж повече за доц. Маргарита Бакрачева консултант на Здравница

прочети още Как да изградим емоционална връзка с детето си и да го отворим за света

прочети още Митове и заблуди за единственото дете

Всички статии в "За детето и неговите родители"

Всички статии в "Възпитание и съвети (44)"Още от "Възпитание и съвети (44)"


Съвети за родители и ученици: без неврози, насилие и валериан

Полезните и съвсем конкретни съвети на Анна Бикова – психолог, педагог и популярен блогър, са вече добре познати и обикнати от българските родители. ...още

Да оцелееш като родител 2 - съвети за родители

Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова ни представят oще 37 смешни и вълнуващи истории за най-трудната мисия днес. ...още

Азбука за деца и възрастни, или как се отглеждат деца?

Буквите са магически знаци, защото тяхната свързаност създава светове – многопластови и триизмерни. В същото време те са базови градивни единици като ...още

Азбука за деца и възрастни, или как се отглеждат деца?

Буквите са магически знаци, защото тяхната свързаност създава светове – многопластови и триизмерни. В същото време те са базови градивни единици като ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email