Митове и заблуди за единственото детеМитове и заблуди за единственото детеСъвременните проблеми на възпитание в модела на семейство- Мама, татко и Аз разглежда психоложката на "Здравница" доц. Маргарита Бакрачева.

- Доц. Бакрачева, наистина ли единственото дете израства като по-капризно или го твърдим по презумпция? Или е така само по нашите географски ширини?
Единственото дете има много плюсове. Израствайки в среда основно на възрастни, то съзрява по-бързо. То е облагодетелствано да не се почувства „детронирано“ от появата на брат или сестра. Голямо въздействие разбира се, оказва и по-широката социална среда.

- Егоист ли става единственото чедо, каквото мнение битува?

До голяма степен предвид демографските промени и все по-разпространения модел на еднодетни семейства, се развенчава и мита, че единствените деца са егоисти.

Единствените деца изграждат по-различен начин на поведение (стига да не са прекалено разглезени), общувайки основно с възрастни, когато са у дома.  На вечеря напр. те могат да се опитват да участват равностойно в разговора. Проблем възниква, ако поведението на възрастните  създава предпоставка за обратното -  отнасят се с детето с непрекъснато покровителство. Когато има две деца в семейството обикновено между тях се образува една допълнителна хоризонтална линия на повече общи неща, които са на различно ниво от родителската грижа.

-Как действат прекаленото угаждане и  прекаленото опекунство?

Без значение на броя деца в семейството, това има  негативно отражение – намалява самостоятелността и провокира  остри реакции на отхвърляне. Детето има нужда и от контрол, и от топлина, от граници и уважаване на личността му.

- А отнасянето към детето като към възрастен?
Такова поведение крие риск от затрупване на детето със свръхочаквания. Непосилните задачи – директно – или очакването детето да реагира като възрастен създават усещане, че не се справя. А то няма как да се справи, ако поставените му задачи са свръхвъзможностите му.

- Какви са най-честите страхове на родителите?

Обикновено родителите се опитват да предадат целия си опит наготово и да предпазят детето от грешките, които те познават. За съжаление, докато човек не мине сам по пътя си и не се убеди в изграждането на собствени ценности, готовите съвети не  вършат работа, тъй като децата не виждат смисъл в тях.

- Как днес да възпитаваме детето, че да стане уравновесен човек?
Основното е детето да усеща, че родителите му са спокойни. Този момент от личния пример създава цялостната нагласа на възприемане на света и затова е от базисно значение. Ако детето вижда, че въпреки трудностите, родителите му не се паникьосват, то  без думи възприема  модел да се бори.

Светлана ЖЕЛЕВА


Съвет на Здравница

виж повече за доц. Маргарита Бакрачева консултант на Здравница

прочети още „Трудното дете” не е диагноза

прочети още Как да изградим емоционална връзка с детето си и да го отворим за света

Всички статии в "За детето и неговите родители"

Всички статии в "Възпитание и съвети (44)"Още от "Възпитание и съвети (44)"


Съвети за родители и ученици: без неврози, насилие и валериан

Полезните и съвсем конкретни съвети на Анна Бикова – психолог, педагог и популярен блогър, са вече добре познати и обикнати от българските родители. ...още

Да оцелееш като родител 2 - съвети за родители

Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова ни представят oще 37 смешни и вълнуващи истории за най-трудната мисия днес. ...още

Азбука за деца и възрастни, или как се отглеждат деца?

Буквите са магически знаци, защото тяхната свързаност създава светове – многопластови и триизмерни. В същото време те са базови градивни единици като ...още

Азбука за деца и възрастни, или как се отглеждат деца?

Буквите са магически знаци, защото тяхната свързаност създава светове – многопластови и триизмерни. В същото време те са базови градивни единици като ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое (сух екстракт) - Здравница Алое (сух екстракт) - Здравница

Алое - сух екстракт на Здравница се препоръчва при хроничен запек. Гарантиран резултат до няколко часа....


Цена: 5.00 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email