По-добре без море, ако сте бременнаПо-добре без море, ако сте бременна

Слънчевите бани са много полезни и са най-активният фактор на закаляването, особено с естественото доставяне на витамин D3 като необходим за обмяната на фосфора и калция, които участват в изграждането на костната система на плода. Но могат да станат опасни, ако необходимостта от тях не е добре преценена и ако не са дозирани правилно. Те са забранени за жени, които са имали спонтанни аборти, преждевременни раждания, както и при редица заболявания, които съпътстват бременността: високо кръвно налягане, различни болести на черния дроб, бъбреци, сърце и др. Морските бани крият риск и от инфекции на родовите пътища.

Можете да си направите въздушни бани. Времетраенето на една процедура започва с 5 мин, като постепенно се увеличава на 15 мин, но не повече от 20 мин.  През лятото те се правят на открито, и защитено от вятър място, при температура на въздуха не по-ниска от 22 градуса.

Водните обтривания са най-лесно изпълнимите (и твърде често напълно достатъчни) водни процедури.  Техниката им е проста: след обикновеното измиване на ръцете и лицето, следва обртиване на гърдите и гърба  до кръста с хавлиена кесия, натопена във вода с температура 35-36 С.  Температурата в стаята не трябва да е по-ниска от 20 С. Всяко обтриване трае 5 минути, след което тялото се подсушава със суха хавлиена кърпа.

Движението на чист въздух е една прекрасна възможност за лятото. Те трябва да се правят бавно, без умора, с дълбоки вдишвания през носа. През лятото идеалното време за разходка е от 9 до 11 ч. Тогава температурите са най-приятни, а въздухът – най-богат на ултравиолетови лъчи. Разходките ще ви помогнат и при различни смущения, които се появяват по време на бременност: главоболие, безсъние, световъртеж, леко сърцебиене и др.

Физкултурните упражнения трябва да се правят внимателно, а ако сте свикнали с тях те укрепват коремната стена и тазовото дъно и подпомагат диафрагмата да функционира правилно и с това осигуряват пълноценно дишане и повече кислород за майката и плода. За тежестта на упражненията трябва задължително да се консултирате с АГ-специалист, за да ги съобразите със срока на бременноста. Най-добре е те да се правят сутрин след ставане от леглого, на отворен прозорец. Всяко упражнение започва и завършва с дихателна гимнастика.

Пътуванията по време на бременност трябва да се ограничат (въпреки примери за успешно износване на плода при по-интензивен начин на живот). Ето и няколко най-общи съвети: Ако бременната жена е с ниско или с високо кръвно, и със склонност към нарушение на химодинамиката, с опасност от вазомоторен колапс, пътуването със самолет е противопоказано.  При пътуване с влак или кола седящото положение е за предпочитане пред лежащото, тъй кат вибрациите, друсането в седящо състояние е по-слабо поради това, че тялото запазва известен мускулен тонус.  В легноло положение поради пълното отпускане на мускулите пътят се усеща по-силно и затова е по-опасно. След края на пътуването, дори и да се усещате добре, си направете няколко часа почивка на легло.Всички статии в "Бременност и майчинство"

Всички статии в "Съвети за бременни (30)"Още от "Съвети за бременни (30)"


Златният месец след раждането, или защо да родилката и бебето да се пазят?

Традиционната китайска медицина нарича дните след раждането Златния месец и счита, че родилката трябва да си почива максимално и да укрепва своето здр ...още

Колко трябва да наддаде бременната?

Първоначално лекарите са били на мнение, че общото наддаване през бременността не трябва да надвишава 7 кг. По-късно за стандарт се определя широкият ...още

Колко да пътуваме по време на бременност?

Коледа и Нова Година ни въодушевяват за пътешествия наблизо и надалеч. Доколко обаче едно пътуване по време на бременност е травмиращо за бебето и съ ...още

Как да се измъкнем от блатото на депресията по време на бременност?

Депресиите идват и си отиват, в по-малък процент се налага лечение – когато са в силно изразена форма, казва психоложката на Здравница доц.Маргарита Б ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email