Колко да пътуваме по време на бременност?Колко  да пътуваме по време на бременност?Коледа и Нова Година ни въодушевяват за пътешествия наблизо и надалеч. Доколко обаче едно пътуване по време на бременност  е травмиращо за бебето и създава опасност за него?

Ограниченията, свързани с пътуването са били наложени на бременните жени до Втората световна война, а след това неусетно правилата се променят, без да се държи сметка нито за разстоянието, нито за вида превозно средство, което ще се използва. Счита се, че ако жената е здрава, воаяжът не създава риск за бременността.

И все пак, трябва ли да се избягва пътуването?

По принцип - не,  отговарят специалистите, пътешествията не са противопоказани и ако се вземат някакви предпазни мерки, то  при всички случаи има показания. Трябва да се избягват места и дестинации, където хигиенните условия не са достатъчно добри, високи планински райони, а също и да се правят прекалено дълги пътувания с оглед на започване на раждането.
И все пак, ако се консултирате с вашия АГ- специалист за риска от преждевремнно раждане преди пътуването, няма да е зле.

Съвети:
1. Тръгнете на пътешествието с удобни дрехи, които не ви стягат.
2. Ако пътят е по-дълъг, на всеки 2 часа опъвайте краката.
3. Не вземайте никакви лекарства против повръщане, ако не са ви предписани от лекар.
4. Трябва да сте сигурни, че там, където отивате, няма никакъв риск нито за вас, нито за бебето.

Пътуване със самолет
Те са едни от най-сигурните за бременните. Някои компании, като Iberia напр. обаче забраняват на бъдещите майки да пътуват 15 дни преди раждането. American Airlines пък  разрешава полетите на бременни до 7-ия ден преди предполагаемата дата на щастливото събитие, стига жената да се чувства добре. Детекторите за фейс контрол и сигурност по границите не са опасни за здравето на бебето, посочват лекарите.

Изберете си място по пътеката или в предната част на самолета, така ще бъде удобно на краката, а също ще имате  бърз достъп до тоалетната. Имайте предвид, че влажността на въздуха в самолетната кабина е едва 8 на сто, това може да предизвика появата на съсиреци в кръвта при дълги полети. За да избегнете това усложнение, пийте течности , а също се разхождайте по пътечката на всеки 60 мин.

Пътуване с кораб
И тези пътувания са сигурни и много разпространени в наши дни. Това, което трябва да имате предвид е, че колко време ще прекарате на открито. Добре е наблизо да има възможност да ви се окаже медицинска помощ, ако се наложи. Преди да тръгнете на екзотично пътешествие, попитайте вашия гинеколог какво лекарство против повръщане да имате под ръка.

Пътуване с влак
По-добре е да се придвижвате с влак, отколкото с автобус, ако изберете пътуване по суша. Причината е, че във влака можете да се раздвижите много повече, отколкото ако сте ограничена от седалката.

Пътуване с автомобил
Придвижването с кола на къси и средно дълги разстояния е за предпочитане, тъй като почти няма да се наложи да се правят принудителни почивки, за да се раздвижите.  Никога не забравяйте да сложите предпазните колани и да седнете на задната седалка. Хоризонталният колан трябва да се постави не върху корема, а възможно най-ниско, най-добре, ако може – в горната част на бедрата. Вертикалният -  между гърдите и под рамото. Коланът, поставен върху корема може да причини някои значителни охлузвания или наранявания. Дано не се случва, но при автомобилни катастрафи главната причина за умиране на бебето е смъртта на майката.

Пътуване в чужбина
Преди да потеглите на воаяж в странство, допитайте се до вашия АГ лекар- какво ще каже за дестинацията и с каква аптечка под ръка да тръгнете. Не вземайте никакво хапче, без да е разрешено от лекар . Желателно е все пак през последните 3 месеца на бременноста да отложите пътуванията.

Абсолютно нежелателно е да се гмуркате, докато сте бременна.

От испански: Светлана ЖЕЛЕВА
Всички статии в "Бременност и майчинство"

Всички статии в "Съвети за бременни (30)"Още от "Съвети за бременни (30)"


По-добре без море, ако сте бременна

Слънчевите бани са забранени за жени, които са имали спонтанни аборти, преждевременни раждания, както и при редица заболявания, които съпътстват бреме ...още

Златният месец след раждането, или защо да родилката и бебето да се пазят?

Традиционната китайска медицина нарича дните след раждането Златния месец и счита, че родилката трябва да си почива максимално и да укрепва своето здр ...още

Колко трябва да наддаде бременната?

Първоначално лекарите са били на мнение, че общото наддаване през бременността не трябва да надвишава 7 кг. По-късно за стандарт се определя широкият ...още

Как да се измъкнем от блатото на депресията по време на бременност?

Депресиите идват и си отиват, в по-малък процент се налага лечение – когато са в силно изразена форма, казва психоложката на Здравница доц.Маргарита Б ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email