Естественото раждане става все по-модерноЕстественото раждане става все по-модерноМодни тенденции има и в медицината, особено в акушерството и гинекологията.

"До 2011 г. близо 80% от пациентките ни ставаха майки чрез оперативно родоразрешение - т. е. чрез секцио, а днес този процент е паднал на 30. Защото българките се връщат към естественото раждане", разказа д-р Тияна Николова, съосновател и един от собствениците на столичната АГ болница "Св. Лазар".

Доста от постъпилите там пациентки настоявали да родят, колкото се може по-натурално. Дотолкова, че дори да не им се дават медикаменти. За поставяне на упойка и дума не става. "Други пък смятат, че най-добре ще е, ако им се постави епидорална анестезия и настояват за различни спазмолитични средства, за да си спестят болката. Но категорично са против секциото", добави д-р Тияна Николова.

Пак според практиката , ако преди време родилките са бързали да сложат край на кърменето, днес повечето от тях се опитват да осигуряват на детето си натурална храна поне до шестия месец. "А колкото по-дълго време се кърми, толкова по-силна е връзката на майката с нейния син или дъщеря", обясни д-р Николова. Тя подчерта, че кърменето през първите три месеца е изключително важно, защото така в организма на детето се образуват антитела. А те ще го пазят от много и опасни заболявания.

"Важно е пациентите да вярват на лекарите. Независимо, че в последно време тази връзка е накърнена", каза още д-р Николова. Тя сподели как някои родилки мислят, че докторите едва ли не ги вкарват в родилната зала като на конвейер. Защото израждането чрез секцио се извършва много бързо, за минути.

"Когато обаче плодът е едър, когато тазът на жената е тесен, когато майката е с високо кръвно налягане или се наблюдават патологични състояния, тогава вече не може да се избяга от секциото. И пациентките трябва да го разберат. В противен случай се поема риск за техния живот и на детето им", обясни специалистката от "Св. Лазар".

От миналата година АГ болницата разполага с модерния 4D апарат. Той е от последното поколение на американската компания "Дженеръл електрик". "По-добър ултразвук в България в момента няма", категорична е д-р Николова. С помощта на апарата се извършва най-прецизна диагностика.

"А тъй като нашите специалисти не само гледат, но и виждат проблема, то опасни състояния биват установявани изключително рано и навреме", завърши д-р Николова.

Източник: Труд
Всички статии в "Бременност и майчинство"

Всички статии в "Съвети за бременни (30)"Още от "Съвети за бременни (30)"


По-добре без море, ако сте бременна

Слънчевите бани са забранени за жени, които са имали спонтанни аборти, преждевременни раждания, както и при редица заболявания, които съпътстват бреме ...още

Златният месец след раждането, или защо да родилката и бебето да се пазят?

Традиционната китайска медицина нарича дните след раждането Златния месец и счита, че родилката трябва да си почива максимално и да укрепва своето здр ...още

Колко трябва да наддаде бременната?

Първоначално лекарите са били на мнение, че общото наддаване през бременността не трябва да надвишава 7 кг. По-късно за стандарт се определя широкият ...още

Колко да пътуваме по време на бременност?

Коледа и Нова Година ни въодушевяват за пътешествия наблизо и надалеч. Доколко обаче едно пътуване по време на бременност е травмиращо за бебето и съ ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email