Флорика Топърчану - първата румънка биолог, която изследва живота на Ледения континент


| Прочетено Прочетено: 295 пъти | КоменариКоментари: 0



Флорика Топърчану - първата румънка биолог, която изследва живота на Ледения континент

Флорика Топърчану - първата румънка биолог, която изследва живота на Ледения континент

Като дете тя ненаситно чете книги за пътешествия и мечтае да стигне до далечни земи. Години по-късно мечтата става реалност. Флорика Топърчану  стъпва на Антарктида и става първата румънка биолог, която изследва живота на Ледения континент, разказва Мартина Ганчева, кореспондент на БТА в Румъния.

„Потеглихме на 31-и декември 2005 година, в Новогодишната нощ. Маршрутът беше: Букурещ-Париж-Сингапур-Пърт/Западна Австралия/ и оттам се отправихме към пристанището Фримантъл, където ни качиха на китайския ледоразбивач Су Лон. Пътувахме в Индийски океан. За първи път в живота си бях в океан и много трудно понесох пътуването, получих морска болест. Пътят ни в открито море продължи 8 дни, когато стигнахме Антарктида“, спомня си тя. Тогава Флорика Топърчану прекарва 44 дни там.

Наблюдава как е ерозирал релефа, изследва примитивните форми на живот, които съществуват в привидно запустелия пейзаж: мъхове, лишеи, водорасли, микроорганизмите, които живеят в почвата, а също и в езерата.

Във водите на езерата от хълмовете Ларсеман има слой от 1.5 метра цианобактерии със значителна дебелина, защото тези водни басейни са праисторически. Те пазят стара флора и фауна, стари форми на живот от тези еволюционни времена.

По време на изследователската си работа Флорика Топърчану открива, че антарктическите риби съдържат протеин, който функционира като „антифриз“, т.е предпазва кръвта им от замръзване. Тези протеини, изолирани и пречистени в лаборатория, могат да се използват в производството на сладолед с кремообразна консистенция и без вода.

Чували ли сте за перилни препарати, които действат със студена вода? Това е едно от приложенията на един микроорганизъм, който съдържа ензими, адаптирани да функционират на ниски температури. Студът не е единствена трудност на терен.

„Минах и през ураган“, спомня си Флорика Топърчану.  В този ден тя регистрира дневна температура/ замервания се правят 2-3 пъти дневно/ и казва на своя колега Теодор Неогица: „Незнам какво се случва, температурата не варира, стои все 2 градуса по Целзий!“. Струва й се висока, защото обикновено е под нулата през деня, а нощем- минус 15-18 градуса. А той й отговаря: „Чакай малко, и ще дойде“. И наистина, започва да духа вятър, който става все по-силен, докато не се превърна в ураган.

Флорика Топърчану пази още много спомени: като красивото Северно сияние, а също козунакът със стафиди, приготвен от готвача на руската станция. В антарктическия си дневник румънката е съхранила и кадри, свързани с проф. Христо Пимпирев, ръководител на ежегодните национални научни експедиции до Антарктика и доайен на българската антарктическа научна програма, и България.

Именно тя е фотографът, който на 20-и юни 2005 година заснема подписването на Меморандума за сътрудничество между Румъния и Австралия, от една страна, от друга: между Австралия и България.

Флорика Топърчану се възхищава на усилията на проф. Пимпирев и неговите 32-експедиции, а също и на делегациите, които ръководи по време на консултативните срещи на Антарктическия договор и на заседанията на Комитета за защита на околната среда към Антарктическия договор. Тя присъства и на награждаването на 10 -е държави с най-голям принос към Комитета за защита на околната среда към Антарктическия договор, сред които е и България.











Акценти от Здравница



Техники за отпускане и релаксация

Техники за отпускане и релаксация

Всеки ден да намираме време да релаксираме. Споделяме с вас няколко ефикасни техники за отпускане. Едва ли всички ще бъдат добри за вас. Изберете онова упражнение, което ви допадне....още

5 вида упражнения за контрол на емоциите

5 вида упражнения за контрол на емоциите

Емоциите са хубаво нещо. Те правят живота ни по-ярък, по-интересен и наситен. Но понякога те надделяват и тогава ... тогава ставаме много слаби и не можем да се противопоставим на онези, които се изправят срещу нас....още

Добавете живовляк в смутито!

Добавете живовляк в смутито!

Защо да не я включите в смутито, ако можете? Измийте няколко листа широколистен живовляк, накълцайте ги и ги сложете в блендера при другите съставки. Можете да направите различни комбинации...още

Семейството - как ни управлява?

Семейството - как ни управлява?

Съветите са на Полина Василева, психолог и психотерапевт в София. Един от най-добрите психотерапевти, провеждащ сесии на български, руски и английски език....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email