Обратима ли е ранната менопауза?


| Прочетено Прочетено: 7001 пъти | КоменариКоментари: 0



Обратима ли е ранната менопауза?

Съветите са на д-р Василка Юрукова - специалист по вътрешни болести, хомеопатия и Шуслерова терапия пред bTv.

Това е много женска тема: причината за все по-ранното настъпване на менопаузата. При сегашната продължителност на живота тя обхваща 1/3 от живота на жената. При живота, който живеем в менопауза влизат жени дори под 30 г.

Обратим ли е този процес?

За ранен климакс се говори, когато той настъпи под 44-годишна възраст. А за преждевременна, ако менструалният цикъл напълно спре преди 40-годишна възраст. Прави впечатление, че през последните години все повече жени имат по-ранен климакс. Шокиращото е, когато се появят пациентки с лабораторни изследвания за изчерпана яйчников резерв и нямат цикъл от 6 месеца до 1 г.

Важни са наследствените фактори, но при все повече жени няма такъв момент: техните майки и баби имат нормална менопауза настъпила на 54-55 г. При тези жени се говори за „хормонално остаряване“, което води след себе си проблеми.

От една страна това се дължи на нелекувани вагинални инфекции – папилома вирус, хламидия, гонорея, които нелекувани затормозяват функцията на яйчниците. От друга страна това са автоимунните заболявания,  които също са свързани с инфекции и нарушаване на хормоналното равновесие в организма: напр. при жени с проблеми на щитовидната жлеза, настъпва и по -ранна менопауза. Според статистиката, всяка 4-а жена има проблеми със шитовидната жлеза.

При някои гинекологични заболявания пък се налага ранно отстраняване на яйчници и матка. Пушачките също имат предпоставка да влязат в ранна менопауза.

Много от жените на постоянни диети, страдат от липси на витамини и минерали, сриват имунната си система, страдат от по-тежко протичащи генитални инфекции, а така се нарушава и хормоналната обмяна. При редица жени, които са се подложили на тежки диети за отслабване, се сдобиват в крайна сметка с липса на месечен цикъл.  Естрогенът, женският полов хормон се нуждае от мастна тъкан в организма, за да може да се метаболизира.

При изтощителни спортни тренировки- също. Но това е обратимо, трябва само да се започне веднага лечение.

Когато започне да има такива проблеми, жената трябва да вземе мерки, иначе процесът става необратим. Затова веднага на гинеколог или друг специалист, защото много често проблемът не е на ниво яйчници, а на друго ниво -хипофиза, надбъбречни жлези или щитовидна жлеза. Затова най-напред е добре да се направят пълни изследвания, а не веднага да се започне с хормонално заместителна терапия. Тази терапия прави яйчниците веднага изключително мързеливи. Хормонозаместителната терапия е подходяща за млади жени, които искат да имат деца, е ок, но не за всички жени. Напр. жени с ендометриоза, миомни възли и кисти на яйчниците,  или е с предракови или онкологични заболявания.  Напр. жена с тежка мастопатия не е желателно да пие противозачатъчни, защото съществува риск от развитие на ракови болести.

Алтернативите

Да се направят пълни изследвания и към това, което предпише гинеколога да се направи хомеопатично лечение плюс подходящи хранителни добавки-напр. Шуслерови соли, витамини.  Това са хомеопатичните продукти Сепия Д 30 на Немския хомеопатичен съюз, подходящ за изморени, изтощени жени, които нямат енергия нито за дома, съпруга и децата, нито за работа, имат постоянно бяло течение, генитални инфекции, цистит, запек, проблеми с раздразнено дебело черво. Ако този процес е вече напреднал, има и депресии и депресивни състояния, се предписва Сепия Д 1000. То помага при липса на цикъл и ранна менопауза.

Друго лекарство е Лахесис Д 30. То се предписва на жени, които имат сърцебиене, стават ревниви, агресивни, а освен това не могат да спрат да говорят. Страдат от розацея, т.е постоянно зачервено лице. При по-изразени психо емоционални оплаквания отново се предписва Лахесис Д 1000.

При влизане в климакс една жена трябва задължително да направи измерване на своята костна плътност и да повтори изследването след 1 година.  Така тя ще разбере дали губи бързо костно вещество и дали е застрашена от остеопороза. В храненето й през този период 50 на сто да са свежи плодове и зеленчуци, за да има по-алкален организъм. В киселинна среда се губи повече калций и по-бързо се развива остеопороза.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email