77-годишен с онкозаболяване проходи отново


| Прочетено Прочетено: 638 пъти | КоменариКоментари: 0



77-годишен с онкозаболяване проходи отново

След като над 9 месеца 77-годишен мъж от София, със счупена тазобедрена става и множество придружаващи заболявания, беше прикован към леглото, той вече ще може да ходи сам, благодарение на началника на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – проф. д-р Пламен Кинов.

На 28 февруари 2022 г. столичанинът губи равновесие и пада лошо докато е вкъщи. В резултат получава тежко счупване на тазобедрената кост на единия крак. „Отначало помислихме, че е натъртване, но след като болките не минаха 10 дни, потърсихме консултация с лекар в една от големите специализирани ортопедични болници. Там отначало ни предложиха операция, но след като разбраха, че мъжът ми е с онкологично заболяване (Меркел-клетъчният карцином, който е рядка, но много агресивна форма на рак на кожата), се отказаха и ни посъветваха да оставим костта да заздравее сама“, разказва съпругата Мария. Така започва един от най-големите кошмари за семейството, защото болките на техния близък са нетърпими и той е прикован към леглото.

Половин година по-късно семейството прави втори опит да намери решение за здравословния проблем на  77-годишния човек – отново в реномирана травматологична болница и отново без успех. Този път лекарите са склонни да оперират, но предупреждават, че рискът от фатален край е 50:50. Риск, който близките на мъжа не са готови да поемат.

Междувременно пациентът посещава два пъти месечно Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, където, въпреки агресивния рак, благодарение на специфична имунотерапия, ходът на онкологичното му заболяване е спрян. „Господ здраве да дава на проф. Троянова (началникът на клиниката, която е дерматолог-онколог), вече толкова време успява да поддържа мъжа ми и почти го излекува“, не крие сълзите си съпругата Мария.

При едно от посещенията жената решава да потърси консултация и с началника на Клиниката по ортопедия и травматология проф. д-р Пламен Кинов, за когото е чувала, че прави чудеса. Известният ортопед прегледал документите и останал изумен как е възможно почти година този човек да бъде принуден да търпи силните болки. „Ще го оперирам! Всичко ще бъде наред!“, това били най-хубавите думи за изстрадалата съпруга.  „За мен проф. Кинов е Бог! Мил, човечен и най-вече голям професионалист. Разказвам на всички за него“, споделя жената.

„Основното предизвикателство беше възрастта на пациента и това, че е много увреден, с множество придружаващи заболявания: онкологично, неврологично (Паркинсон), мозъчно-съдова болест. Освен това беше налице залежаване над 6 месеца. Един пациент, който е обездвижен, организмът му атрофира и капацитетът за възстановяване е намален. Когато обсъждаме операцията, обикновено обяснявам на пациентите, че натоварването, което им предстои, е все едно да се качат в този момент на вр. Мусала.

Операцията представлява едно голямо натоварване за организма и за сърдечно-съдовата система, което пациентът трябва да понесе. И тук е нашата роля да успеем така да го подготвим, че всичко да мине благополучно. Още повече, че самото счупване не беше стандартно, а много тежко, с раздробена бедрена кост, която, заради това, че не е лекувана оперативно, фрагментите й бяха зараснали в неправилна позиция, с тежка контрактура, атрофия на мускулите, склерозиране на тъканите“, спомня си проф. д-р Кинов.

Преди проф. Кинов да пристъпи към операцията, с проф. д-р Троянова съставят план, така че да бъде избран най-подходящия момент. (Терапията за онкологичното заболяване понижава имунитета и повишава многократно риска от инфекции).

„Имаме голям опит в такива, особено тежки случаи (клиниката ни е референтен център за България) и успяхме да извършим сложно ревизионно протезиране, благодарение на което възстановихме ставата. Пациентът вече прави първите си крачки и вярвам, че с помощта на кинезитерапевтите ще се възстанови дотолкова, че да може сам да се обслужва и да не бъде в тежест на близките си“, обнадежден е известният ортопед.

Благодарение на рутината, която притежават специалистите в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, сложната операция е извършена само за час и половина и с минимална кръвозагуба, което е ключово при тежко увредени пациенти.

Мъжът бе изписан от Клиниката по ортопедия и травматология, и веднага ще продължи лечението си в Клиниката по медицинска онкология на болницата.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email