Заради ковид вируса мъжете трябва да си направят актуална спермограма


| Прочетено Прочетено: 254 пъти | КоменариКоментари: 0Заради ковид вируса мъжете трябва да си направят актуална спермограма

Милена Стоянова, сексолог, в първо интервю за "Здравница".

- Г-жо СтояноМилена Стояновава, какво е да сте сексолог в наши дни? Мъжете доверяват ли ви се като сте жена?
- В наши дни не е лесно да си сексолог, поради прикритостта на хората и липса на желанието им да говорят за сексуалните си проблеми. Всъщност няма и познание по темата или те са крайно повърхностни. На секса  се гледа или като на нещо срамно, дори не се изричат думите до край, или за забавление двете крайности. Трезво и реалност възприемане на секса като част от нашата биология   и функционална нужда се среща при емоционално зрелите и психически здравите хора, които приемат себе си.. Срамът и липсата на познание по темата са и причина за проблемите в сексуалността в една двойка, а това води до проблеми и в отношенията.

При мъжете и жените…разликата е огромна.  Като цяло за секс като показност говорят повече мъжете, за секс като нормално общуване и нужда говорят жените. Те са и  тези, които се обръщат за помощ при проблем в секса, мъжете обикновено отричат. За доверие към жена сексолог, не,  не  се доверяват докрай при първа среща, когато става дума за проблем, защото се засяга мъжкото его. Нито един мъж не иска да приеме, че страда от сексуална дисфункция и този негов проблем е вече известен на жена. Искрените и честни отношения в началото на посещението липсват. Те се появяват след многократни срещи, когато възприемат, че да имаш проблем в секса е медицински проблем и че този проблем може да развали семейството ти. И така от страх проговарят и това спасява и един почти изчерпан брак или връзка.

- Кои са най-често срещаните проблеми при които ви търсят за съвет и консултация?
- Най-често срещаните проблеми са обикновено липсата на либидо/сексуално желание/, дисфункция, изпитване на болка и най-вече липса на нормални отношения в двойката. При мъжете водещ и социално значим проблем е преждевременната еякулация. Почти винаги преждевременната еякулация е първи признак на простатен аденом или начален диабет. Често, особено в последните години са и религиозни причини. Много религиозни движения изповядват въздържание от секс и когато стане реалност, завършва с преждевременна еякулация. След което се започва обикалянето по специалисти, но рядко тези мъже идват при сексолог. По принцип те са  в двете крайности доста прикрити и срамежливи, или демонстративни палячовци и гневни, и обиждащи, готови на агресия, зад която се крие страх да не разберат какъв е.

- От какво имат повече нужда хората- от изслушване, от психологическа помощ или понякога помага съвет с практическа насоченост?
- Хората имат нужда от реални и правилни насоки.Това включва винаги добро чуване от страна на терапевта и даване на конкретни и реално възможни техники за преодоляване на проблема. Често е израз на дълга психологическа работа, защото една от най-честите причини е дълбоко внушено убеждение, че сексът е срамна тема.

- Разкажете ни някои от по-интересните ви случаи.

- Всеки случай е интересен по своему. За мен най-голям интерес и нещо, което искам да достигне до обществото, са съдбите на момичетата със славянски произход. Това са умни и интелигентни жени, завършили престижен университет в тяхната държава и пожелали да живеят в столицата. Обикновено този град се оказва техният бъдеш кошмар. Те нямат опит, нямат трудов стаж и никой не ги наема на работа. Безпаричието е причина да станат еротични модели в някои от сексуалните канали. След като си стъпят на краката, те напускат страната си и заминават най-често за Западна Европа, където се реализират като специалисти. Тук те бързо намират работа, създават семейства, имат деца. Но не усещат сексуално влечение, което е травма от техния живот като еротични модели. Те се срамуват от този период на живота си. С тях се налага дълга и продължителна  работа, докато приемат факта, че бедността и амбицията са били причина за тяхното страдание и трябва да си простят. Мисля, че трябва да бъде държавна политика да се осигурява работа на младите специалисти.

- Кои са новостите в сексологията, в терапевтичния подход?

- Новостите са свързани с Ковид 19. Вирусът засяга особено сперматозоидите и затова всеки млад мъж боледувал от коронавируса е редно да си направи спермограма за да знае, в какво състояние са неговите сперматоцити. За нашата работа като сексолози е най-важно да проявяваме емпатия, предразполагане за да дадем възможност на  човека срещу нас да ни се довери и да можем да му помогнем .Мисля, че това е най-важното в работата на един сексолог.

- Кои имат повече бариери да ви се доверят - младите мъже, мъжете/жените…?
- По отношение на реални проблеми към нас се обръщат повече жени. Те са тези, които буквално са майки и на мъжете си и им разрешават проблемите. При проблем на мъжа първо идва жената на консултация. Обикновено след време и не винаги се включват мъжете. Разбира се, това са хора с проблеми. Здравите мъже често идват за да попитат как да направят по- добра връзката.

- Какво мислите за сексуалните блокажи…?
- Много мъже и жени страдат от сексуални блокажи без дори да подозират. Причината е неувереност в сексуалността ни, грешно възпитание, религиозните течение, преумора, преживяния негативен опит в секса, блудство, изнасилване. Само за успокоение, ще кажа има решение и това са Тантра практики.

- Кога е най-добре да се посети сексолог?

- Срещата със сексолога трябва да започне от училище, за да израсне едно зряло поколение, което да не се срамува от пола си, от сексуалността си, защото в основата на повечето проблеми в секса е срамът.

За контакти с Милена Стоянова:
София, ул.  Козлудуй 164
milenasht@gmail.com.,
https://www.facebook.com/profile.php?id=100071069544024

Едно интервю на Светлана ЖелеваАкценти от ЗдравницаОбратима ли е ранната менопауза?

Обратима ли е ранната менопауза?

Това е много женска тема: причината за все по-ранното настъпване на менопаузата. При сегашната продължителност на живота тя обхваща 1/3 от живота на жената. При живота, който живеем в менопауза влизат жени дори под 30 г....още

77-годишен с онкозаболяване проходи отново

77-годишен с онкозаболяване проходи отново

След като над 9 месеца 77-годишен мъж от София, със счупена тазобедрена става и множество придружаващи заболявания, беше прикован към леглото, той вече ще може да ходи сам....още

Защо недостигат лекарства у нас?

Защо недостигат лекарства у нас?

Коментираният недостиг на лекарства в момента не попада в обхвата на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА)....още

Защо HPV тестът не се препоръчва за скрининг до 25-годишна възраст?

Защо HPV тестът не се препоръчва за скрининг до 25-годишна възраст?

HPV test 299% от случаите на рак на маточната шийка се дължат на инфекция от човешки папиломни вируси (HPV). Към момента са известни около 200 щама, като 12 са класирани като причиняващи рак....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email