Спасиха живота на мъж със 100% запушване на стомашните артерии


| Прочетено Прочетено: 384 пъти | КоменариКоментари: 0Спасиха живота на мъж със 100% запушване на стомашните артерии

Месеци наред Петър изпитва силни болки в корема, предимно след като се нахрани. В един момент болката става непоносима и перманентна, това го води в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. След преглед мъжът е приет в Клиника по съдова хирургия, където установяват наличието на хронична оклузия - запушване на стомашните артерии, чиято роля е да снабдява с кръв червата, черния дроб и слезката.

В подобни случаи силната болка след хранене кара пациентите да започнат да го избягват. Тогава те отслабват драстично. В рамките на няколко месеца Петър губи над 50 килограма от теглото си, разказват от лечебното заведение.

„Направихме му скенер. В повечето случаи успяваме да оперираме пациенти с подобна диагноза минимално-инвазивно, без големи разрези. Но при Петър беше невъзможно да се намери началото на артерията, изобщо не се виждаше, просто в аортата кръвотока продължаваше без да знаем откъде започва артерията и беше на практика невъзможно да се направи реканализация на тези артерии.“, споделя  д-р Александър Даскалов, специалист в Клиника по съдова хирургия на болницата.

По думите на специалиста случаи, в които не могат да се предприемат действия с минимално инвазивна операция са много редки.

В рамките на няколко дни Петър се влошава драстично и започва да проявява признаци на перитонит. Освен непоносимите болки в корема, пациентът е вял и много блед. Д-р Даскалов прави консултация с проф. Кирил Драганов, началник на Клиника по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия в лечебното заведение.

 При отварянето на корема хирурзите виждат, че червата са в много тежко състояние и установяват некроза. Тоест исхимията е много напреднала и не е само функционална, но и тъканна.

„На практика част от червата бяха пред разпад. Фактът, че пациентът имаше перитонит ни попречи да сложим изкуствена протеза, тъй като тя лесно се заразява с бактерии и микроби. Ако сложим такава там, където има перитонит, може да се получи гнездо на бактериална инфекция, което на практика е нелечимо състояние, ако не се махне самата протеза. Затова трябваше да сложим или собствена вена на човека, което беше невъзможно в неговия случай, или да поставим протеза,  направена от телешки перикард, така и постъпихме“, каза д-р Даскалов.

След поставянето на протезата проф. Драганов и екипът му се включват в операцията и се налага да отстранят близо 25 см. некрозирала част от червото.

„Веднага, когато пуснахме кръвотока в червата те порозовяха. След няколко дни отворихме корема повторно, защото нямахме сигурност до каква степен некрозата може да се разпространи по другите черва, трябваше да проверим дали това, което е изрязано е достатъчно и дали има нужда от допълнителна резекция. Също така трябваше да проверим дали байпасът работи, защото е възможно да се запуши“, обясни д-р Даскалов.

При повторното отваряне на корема хирурзите виждат некроза на жлъчния мехур. Нейната поява е вследствие на предишната тежка исхимия, тя е усложнение от заболяването. Специалистите диагностицират билиарен перитонит.

„Когато се излее жлъчка в перитонеума говорим за много сериозен перитонит. При повторното отваряне видяхме, че байпасът работи, червата бяха добре, нямаше нужда от допълнителна резекция. Коремните хирурзи махнаха жлъчния мехур, измихме хубаво перитонеума и затворихме.“, разказа д-р Даскалов.

Две седмици след повторната интервенция пациентът вече се храни, а месец след операцията е на крака, не изпитва болки в корема, значително покачва теглото си и се връща към нормален начин на живот.

"Искам да благодаря на лекарите в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда за всичко, което направиха за мен и за това, че спасиха живота ми.", споделя Петър.Акценти от ЗдравницаВече имаме достъп до личното си пациентско досие

Вече имаме достъп до личното си пациентско досие

Приложението осигурява достъп на гражданите до личното им пациентско досие и вписаните в Националната здравноинформационна система (НЗИС) електронни прегледи, направления, рецепти, ваксини, резултати от лабораторни изследвания и др....още

Нова придобивка за Детското УНГ отделение на ИСУЛ

Нова придобивка за Детското УНГ отделение на ИСУЛ

Децата вече ще се чувстват още по-уютно по време на престоя си в Детското УНГ отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“....още

Безплатни прегледи във ВМА за Деня на сърцето

Безплатни прегледи във ВМА за Деня на сърцето

Във връзка със Световния ден на сърцето (29 септември) специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) ще преглеждат безплатно пациенти с проблеми с кръвното налягане....още

Сънната апнея отнема животи на пътя! 30 на сто от челните удари се дължат на заспиване

Сънната апнея отнема животи на пътя! 30 на сто от челните удари се дължат на заспиване

Важно е хората да познават симптомите и последствията за собственото здраве от обструктивната сънна апнея. Още по-важно е обаче да се проумее отговорността към близките и околните, особено на пътя....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email