За лечебната и противоракова сила на гъбите (част 1)


| Прочетено Прочетено: 1759 пъти | КоменариКоментари: 0



За лечебната и противоракова сила на гъбите (част 1)

Съветите са на Владимир Въжаров, автор на книгата - наръчник “Лечебните гъби в България”, в която за първи път у нас са описани над 50 вида гъби, с широк спектър на лечебно действие. Лекцията му е от форум “Лечебната сила на природата срещу онкологични заболявания“ - 2022 г., организиран от Айдън Мустафов.

Времената, в които живеем са много особени и напрегнати. Покрай стреса възникват много заболявания. Но по-важното е в живота да не влагаме психология. Това е излишно. Реката на живота върви и ние се носим по нея, и когато започнем да се съпротивляваме, тогава ни удря нещо. Спираме някъде по реката и оставаме в състояние на неподвижност, което е много опасно.

Не се ли отстрани причината за тежкото заболяване има само "замазване".

Лечебните гъби

Първата гъба, която искам да разгледам е червената мухоморка (Amanita Muscaria). Тя, може би е най-мистериозната гъба, която хората са използвали от древността. В народните лечителски и нелечителски практики има невероятни излекувания с червената мухоморка. Използва се и в шаманизма за предизвикване на различни състояния, предсказване на бъдещето и за лечителски практики. Гъбата е красива. Опитвам се през последните години да разсея мита за нея, че е отровна и смъртоносна, но хората трябва да са внимателни с нея.

Червената мухоморка има "сестра" и това е булка-гъба (Amanita caesarea). Тя е изключително вкусна и ядлива гъба. Затова я наричат аманита цезарея - гъбата на императорите.

От години правя един извлек от червена мухоморка на спиртна основа. През 2013 г. при мен дойде човек с рак на панкреаса, в много тежко състояние. Посъветвах го най-напред да смени мястото, където спи, защото може да е патогенно, а също и да се махне от София.

Посъветвах го да потърси психологическата причина заради която се е разболял. Посъветвах го да не консумира захар и захарни изделия, месо, както и никакви плодове, освен лимони. Направих му схема по която да приема този извлек от червена мухоморка. Малко по-късно той се върна на работа, казваше, че изследванията не са му добре, но той се чувства добре. На третата година състоянието му се стабилизира съвсем.

След това при мен дойде жена с рак на панкреаса, която направи 4 курса на лечение с извлек от червена мухоморка.

Най- голям успех обаче има лекуването с гъбата при кучешката тения. Много пациенти у нас страдат от това заболяване. При мен дойде жена, която имаше кучешка тения в черния дроб. Помогнах й. Към момента имам информация, че извлекът е помогнал на над 200 души да се освободят от кучешката тения.  

Какво влияние оказва червената мухоморка?
Тя действа върху т.нар. жизнен нектар.

При различните народи то се среща под различно наименование: хома, сома, амброзия, амрита и пр. Гъбата увеличава жизнеността на човека. Като вторичен ефект, оказва въздействие върху психиката. Този извлек е вземан от около 1200-1300 души, вкл. има и такива, които са го пили профилактично. Представил съм изследвания в БАН и в Биологическия факултет на Софийския университет, а  Александър Душков, докторант в БАН, работи върху въпроса за червената мухоморка и някои други лечебни гъби.

Душков работи в Института по молекулярна биология на БАН под ръководства на проф. Ива Угринова. Владимир Въжаров дойде в БАН и изнесе лекция, че червената мухоморка не е това за което всички сме мислили, и че представата за тази гъба съвсем не е правилна. Когато червената гъба я видите в гората, не е желателно да я вземете с голи ръце и да си я хапнете напр. Така не става лечителския процес. Отрова на езика на фармакология означава както нещо, което разрушава нашите тъкани, така и субстанция, която променя поведението, възприятието и така също ни кара да се чувстваме зле. Така, че в този смисъл червените мухоморки могат да се нарекат отровни. Това се дължи на съединението ибутенова киселина, която се съдържа изобилно в червената мухоморка. Тя е стимулатор на централната нервна система и се създава симпоматика, която напомня натравяне с алкохол напр. Гъбата не нанася поражения на черния дроб и се изхвърля сравнително лесно от организма. Червената мухоморка не може да се консумира в суров вид, трябва да мине през определена обработка, да премине правилен начин на сушене и на екстракция, тогава ибутеновата киселина се променя до съединението мусцимол, и действа за успокояване на излишната нервна дейност. Това е причина хората, които я приемат като излек да казват, че имат по-спокоен сън. Мусцимолът не се усеща като прием в тялото, дори чаша кафе ще я усетите повече. Прескочи ли се проблемът с ибутеновата киселина, червената мухоморка е напълно годна за консумация. Тинктурата на Въжаров е била изследвана в два научни института и е доказано, че тя не съдържа никаква ибутенова киселина. Отделно от това самата гъба е богата на различни вещества, на много витамини, имуностимулиращи съединения, които имат забележителната роля да търсят и разпознават в тялото тумори: на бял дроб, млечна жлеза, простата. Наблюдавали сме, че малки количества от червената мухоморка правят да секне клетъчното делене в огромна степен и в момента се изясняват биохимичните пътища, които стоят зад тези ефекти.

Няма панацея, но гъбата е нещо широкообхващащо, и то от лечебните сили на природата.

Гъба Удино Ухо

Това е китайска дървесна черна гъба (Auricularia auricula-judae)

Препоръчва се при тромбофлебит, 1-2 пъти седмично, често присъства и в менюто на китайските ресторанти. Тези гъби за които говорим са изследвани и антиракови.

Обикновена манатарка

Наричат я още меча гъба, самунка или само манатарка (Boletus edulis). Тя съдържа най-много селен от всички гъби, както и има високи нива на органично злато- 235 нанограма/ гр. За нея казват, че съдържа още 8-те незаменими аминокиселини и води до добро здраве, ако се хапва редовно.

Дерматолози и козметици уверяват, че кремове с манатарка подмладяват повяхващата кожа.

Изключително ценна гъба както за лечение, така и за консумация. Според местоположението й, гъбарите различават 5 варианта на манатарки, всичките са ядливи. Много е вкусна и сушена. Може да се познае доброто качество на тази гъба, когато си плъзнете пръста по резенчето, да се усеща като коприна. Освен това гъбата има аромат на много качествена луканка.

Праханова гъба
Fomes fomentarius L.

Тя е една от двете гъби, открити през 1992 г., заедно с Ледения човек Йоци, за когото е установено, че е на 5300 г. Прахановата гъба присъства във фармакопеите на Унгария, Китай и Индия. Тя също е противоракова гъба. Тя расте върху различни приемници, но най-ефективна е, когато е расла върху бреза.

Лъжливата праханова гъба
Phellinus igniarius L.

Също популярна антиракова гъба. Вирее по иглолистните гори, среща се около 100 варианта.

Най-лечебни за нас са билки, гъби, продукти, които се срещат по нашите географски ширини. Среща се по върбите, около водните басейни.

Окантована гъба
Fomitopsis pinicola

Тя също е дървесна, расте върху иглолистни растения, по-рядко а върху бреза. Става много голяма. В Япония се счита за противоракова гъба. Чаят от нея е мек и сладък, но остава лек горчив вкус. В билкарството се използва още против треска, хронична диария, невралгия, неврологично главоболие, силно уриниране, жълтеница и простуди. Може да се използва ежедневно като тоник за устойчивост на организма.   

Брезова пореста гъба
Piptoporus betulinus

Тя има противораково, противовъзпалително, антивирусно и антибактериално действие. В Италия и Полша се използват за изхвърляне на паразити от храносмилателния тракт.

Тя е една от гъбите, открити с останките на Ледения човек Йоци.

Изсушена, смляна и изпечена може да се използва при кървящи рани като хемостатик и антисептик.

Силна противоракова гъба. Помага и при рак на пикочния мехур.

Трудна за обработка, реже се на филийки, изсушава се, после се прави брашно от нея. Ядлива гъба, лесно разпознаваема. Расте само върху брези.

За връзка с Владимир Въжаров: 0878 649 444

Статията е информативна, и не заменя консултация с лекар и специалист!











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email