Квас с червено цвекло - червена кръв от природата


| Прочетено Прочетено: 1685 пъти | КоменариКоментари: 0



Квас с червено цвекло - червена кръв от природата

Съветите са на д-р Людмила Емилова.

По  време на холерната епидемия руските войници, които са отивали да воюват, са пиели по един черпак квас от червено цвекло. Известно с направо чудодейните си свойства да елиминира токсините, да пречиства кръвта и черния дроб и да лекува възпаленията, червеното цвекло е на особена почит в руската кухня. (А и не само в нея - цяла Европа го обожава, също народите в северните части на Африка и западна Азия.)

В кваса от червено цвекло, наречен „червена кръв от природата“ се съчетават лечебните качества на цвеклото с естествената ферментация и пробиотичните бактерии, резултат от нея. Давали са я на хора изтощени от болести, хора със храносмилателни проблеми, с високо кръвно и запушени кръвоносни съдове, с болен черен дроб, раково болни и хора с тежки алергии. Тази напитка е детоксикираща, енергизираща, вкусна и толкова полезна в сезона на настинките и вирусите!

Ето как се прави според тази национална кухня квас от червено цвекло:  
Обелете цвеклото (ако е от органично земеделие само го измийте грижливо) и го нарежете на кубчета. Сложете го в чист голям буркан - до 3 л, добавете две лъжици морска сол, и кафена чашка цвик от истинско кисело мляко. Нарязаното цвекло трябва да запълва една трета от този буркан.

Цвик можете да си направите като прецедите през марля една кофичка кисело мляко, в която сте сигурни, че има Лактобацилус Булгарикус. Течността от прецеждането е цвик. Може да се използват и пробиотични капсули, ако не консумирате кисело мляко.

Долейте с изворна или слабо минерална вода като оставите няколко пръста празни до повърхността и сложете капак, но не плътно, за да влиза малко въздух. Сложете буркана на топло място и разбърквайте с дървена лъжица два пъти дневно. От дъното започват да се надигат мехурчета, това значи че процесът на ферментация е в ход. Понякога се образува утайка на повърхността, която прилича на плесен и която трябва да бъде махната.

След 7-10 дни квасът е готов. Но винаги зависи и от температурата и качеството на цвика, така че може и по-дълго да чакате. Вкусът му е приятно солен, а цветът наситено червен. Може да се наложи да почакате и повече. Понякога може и да не се получи, особено ако го правите с вода от чешмата, в която има хлор или ако има загниваща част от цвеклото. Тогава квасът има дъх на гнило и трябва да се изхвърли.

Можете да обогатите рецептата с кори от портокал, ако не са пръскани, или с лимонова трева.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email