Разликите между Деменция и Алцхаймер?


| Прочетено Прочетено: 396 пъти | КоменариКоментари: 0Разликите между Деменция и Алцхаймер?

Хората обикновено слагат знак на равенство между деменция и Болест на Алцхаймер. Деменцията е синдром, свързан не само с нарушение в паметта, но и в когнитивните функции – внимание, концентрация, планиране на сложни задачи, ориентация в пространството и други. Впоследствие към тях се добавят поведенчески отклонения и затруднение в ежедневните дейности. Всичко това оказва негативно влияние върху социалния живот на индивида и го прави зависим от околните.

Над 100 заболявания могат да протекат с дементен синдром. Болестта на Алцхаймер е най-честата форма на деменция (60 до 70%), като следващата по честота е съдовата деменция. Разликите между тях са големи – както в причините, които ги предизвикват, така и в клиничния ход и дългосрочната прогноза, каза проф. д-р Пенка Атанасова, началник на Клиниката по нервни болести  на УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив.

Болестта на Алцхаймер започва коварно около 20 години преди проявата на очевидните проблеми с паметта. „При разгърната клинична картина можем само да забавим процеса. Единственият ни полезен ход е профилактиката и ранната диагностика“, заяви още проф. Атанасова. Тя е категорична, че усилията за добра умствена форма трябва да започнат още след 50-55 годишна възраст.

Проф. Атанасова посочи факторите и групите хора, които са застрашени от развиване на Болест на Алцхаймер. Генетичните форми представляват не повече от 1%. Най-същественият немодифицируем рисков фактор е напредналата възраст. След него се нарежда високото кръвно налягане. Рискови са групите на страдащите от захарен диабет и хиперлипидемия, на пушачите, на хората без физическа активност и на тези с ограничени социални контакти. „Рискът е най-висок при съчетаване на няколко от споменатите фактори“, добави още проф. Атанасова.

Болестта на Алцхаймер е заболяване, от което страдат всички в семейството на пациента. „Наличието на наследственост не означава, че непременно децата на пациентите ще се разболеят. Даже при хората, които имат 15 пъти по-голям генетичен риск да развият Алцхаймерова болест, могат да занулят опасността с 40-минутни разходки в парка 4 дни седмично“, съветва проф. Атанасова. В допълнение тя препоръча висока социална ангажираност, строг контрол на съдовите рискови фактори, избягване на стреса и вредносттите, ефективна почивка и  пълноценен сън.

За профилактика на Болестта на Алцхаймер се прилага комплексен подход. Той включва контрол на кръвното налягане, стойностите на кръвната захар, лошия холестерол. Полезно е да се практикува ежедневна физическа активност, съчетана с пълноценно и здравословно хранене. „Всички трябва да се стремим към социална ангажираност, тренировки на ума – творчески занимания, четене“, добави още проф. Атанасова.

Някои дейности предпазват мозъка – свиренето на музикален инструмент, рисуването, четенето и др. Възрастта не е порок и не бива да ни отказва и лишава от новостите, като например нов софтуер на телефона или компютъра, нови познанства, контакти с нови хора, пътуване до нови места.

Средно около 70 пациенти с болестта на Алцхаймер лекува годишно Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив. Освен тях през лечебното звено за амбулаторни процедури преминават над 150 души с тази диагноза. Заради пандемията от КОВИД-19 потокът от тези пациенти е редуциран. От началото на годината в Клиниката са лекувани 35 пациенти с болестта на Алцхаймер и са проведени 78 амбулаторни процедури.

Лечебното звено разполага с необходимия невропсихологичен инструментариум, невроизобразяващи и лабораторни методи. Извършва се ликворологично изследване, което допринася за повишаване на диагностичната точност при оценка на вида на дементния синдром.

От 3 месеца Клиниката по нервни болести разполага с апаратура за лечебна репетитивна транскраниална магнитна стимулация. С нея вече са извършени лечебни процедури при 5 пациенти с болест на Алцхаймер, както и при здрави възрастни с цел когнитивна стимулация. „Засега имаме обнадеждаващи резултати“, каза проф. д-р Пенка Атанасова.

Лекарства с намаление диагностицираните с Болест на Алцхаймер пациенти получават 2 пъти годишно след амбулаторна процедура. При необходимост те се хоспитализират, за да се извърши евентуална корекция на терапията.

„Усложненията от КОВИД-19 при пациентите с болест на Алцхаймер са същите, като при останалите. Съществената разлика е, че деменцията е значително по-трудна за обгрижване от страна на персонала при хоспитализираните лица“, каза проф.  Атанасова. Тя добави, че от началото на пандемията през март 2020 г. до момента в клиниката са лекувани не повече от 5 пациенти с КОВИД-19 и болест на Алцхаймер и не се е стигнало до фатален изход.Акценти от ЗдравницаНародна медицина: Изпотителни чайове при грип и простуди

Народна медицина: Изпотителни чайове при грип и простуди

Изпотителните чайове са особено полезни при простудни заболявания, при остро или хронично възпаление на горните дихателни пътища и на белите дробове. Прилагат се както самостоятелно, така и в съчетание с други средства....още

Детски снимки ще украсят арт инсталацията Св.Богородица-Закрилница на зографа Диян Костов

Детски снимки ще украсят арт инсталацията Св.Богородица-Закрилница на зографа Диян Костов

Най-новият проект на зографа Диан Костов ни напомня, че щастието и надеждата носят истинската светлина в нашия живот....още

Колко тежко заболяване е макулната дегенерация?

Колко тежко заболяване е макулната дегенерация?

Макулната дегенерация се разделя на две форми – суха и влажна. Влажната е по-опасна, защото при нея се развиват нови патологични кръвоносни съдове, които могат да прогресират и да предизвикат оток и кръвоизливи....още

Натто – полезните ферментирали соеви зърна

Натто – полезните ферментирали соеви зърна

Традиционно натто присъства в Япония и е привнесено от Китай като употреба. Точно японците наричат Натто своята "тайна на дълголетието"....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email