Какво е атопичен дерматит и какво е новото в лечението му?


| Прочетено Прочетено: 2031 пъти | КоменариКоментари: 0



Какво е атопичен дерматит и какво е новото в лечението му?

Всеки болен плаща средно по 2043 лв. годишно, за да се лекува.

Около 200 000 възрастни в България боледуват от атопичен дерматит. В ЕС вече са одобрени няколко иновативни терапии, които за първи път в историята на лечението на атопичния дерматит овладяват най-тежките форми на заболяването, но българските пациенти все още нямат достъп до тях.Това съобщиха дерматолози, експерти и представители на пациентски организации по повод Световния ден на атопичния дерматит.

На хората със заболяването е посветена и кампанията „Свободни в своята кожа“, която цели повишаване на обществената информираност за медицинските и социално-икономическите измерения на проблема. Организатори са Българското дерматологично дружество (БДД), Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) и Федерация „Български пациентски форум“. Партньор на инициативата е Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители (ArPharM).

България е единствената страна в ЕС, в която атопичният дерматит не е признат за социалнозначимо заболяване и медикаментите за лечение извън болница не се заплащат от здравноосигурителната институция. Българското дерматологично дружество изпрати отворено писмо до Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването с настояване атопичният дерматит да бъде признат за социалнозначимо заболяване и да бъде включен в списъка на заболяванията, за чието домашно лечение заплаща НЗОК.

„Сега решението е в ръцете на Надзорния съвет на НЗОК и вярваме, че ще покажете грижа за българските пациенти с атопичен дерматит и ще наредите и България на картата на европейските страни.  Добавянето на заболяването в Списъка ще предостави възможност за лечение  на около 45 пациенти годишно“, се казва в писмото до институциите.

Здравната каса изисква да са изпълнени поне 3 от 5 критерия, за да има реимбурсиране на домашното лечение за дадено заболяване. Атопичният дерматит покрива достатъчно критерии, но въпреки това все още не е в списъка.„Атопичният дерматит е заболяване със социално значение, защото е свързано със сериозно нарушение на качеството на живота, на работоспособността и с невъзможност за практикуване на желани професии, спортове и хобита.

В цяла Западна Европа е прието, че заболяването е социалнозначимо и може да бъде лекувано с новите терапевтични средства , но в България все още не е така въпреки усилията ни от страна на научното дерматологично дружество и пациентски организации“, каза доц. Гриша Матеев, началник на Клиниката по дерматология в УМБАЛ „Александровска“. Той изрази надежда, че апелът на експерти и пациенти ще бъде чут.

Атопичният дерматит не е рядко заболяване, но болните, на които се налага да приемат най-новите терапевтични средства, са малко – само най-тежките случаи, допълни доц. Матеев. У нас те имат възможност само за класическа терапия, докато в ЕС вече се прилагат новите терапии. „В тази посока са и нашите усилия: в тежките си форми атопичният дерматит да бъде признат за социалнозначимо заболяване и тези пациенти да имат право на най-съвременното лечение, за да могат да живеят нормално като останалите хора. Става въпрос за 40-50 души годишно, обясни доц. Матеев.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) вече одобри 3 нови лекарства, които позволяват пълно овладяване на симптомите при умерена и тежка форма на атопичен дерматит и на придружаващите заболявания. Това са терапии от нов тип, които блокират механизма на възпалителната реакция при атопичен дерматит и така заболяването се поддържа под постоянен контрол. Времето, което е необходимо за включване на ново лекарство за реимбурсация у нас, е средно 707 дни от датата на одобрение от ЕМА.

Атопичният дерматит е заболяване на развитите индустриализирани общества с висока хигиена. Преди 20-тина години само 8% от децата са получавали тази диагноза, докато сега вече са 30% в развитите страни. Атопичният дерматит е хронично възпалително заболяване, което се проявява под формата на обрив, съпътстван от постоянен сърбеж, сухота, напукване, зачервяване и загрубяване на кожата.
Първият симптом е силен сърбеж, който предшества обрива.Симптомите при умерена и тежка форма на заболяването са сериозни и продължителни. 85% от пациентите се оплакват от сърбеж, като при 61% той се описва като тежък и непоносим, а при 42% продължава над 18 часа на ден и се засилва през нощта. Кожата е суха по рождение и се образуват сквами (люспи). При 77% от хората с атопичен дерматит е налице силна болка или дискомфорт.

Отсъствие от работа по повод на заболяването се налага при 57% от болните, сочи проучване в западноевропейски страни. Част от пациентите развиват съпътстващи заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата, костната система и др. Поради това атопичният дерматит се определя и като системно заболяване.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email