Какви са последните новости в сугестопедията - науката на д-р Лозанов


| Прочетено Прочетено: 1633 пъти | КоменариКоментари: 0



Какви са последните новости в сугестопедията - науката на д-р Лозанов

Неотдавна излезе първият брой на електронното списание "Класическа сугестопедия", на което Ванина е редактор. Това е и поводът да разговаряме с нея.

Ванина БодуроваВанина Бодурова завършва едновременно английска филология във Великотърновския университет „Св. Св Кирил и Методий“ и управление на туризма в Българо - Холандски институт по туристическо управление в Албена, България през 1996 г..

Живее десет години в Испания със семейството си, преди да срещне проф. д-р Георги Лозанов през 2006 г. и да премине обучение при него по методика на преподаването според сугестопедичния подход.

Две години по-късно, през 2008 г., тя решава да предприеме рисковано пътуване обратно към България и да остане в родината си, за да може да бъде в помощ на Учителя си.

Заедно с д-р Лозанов започват обучението на преподаватели в България, като тя е неотлъчно до него през последните четири години от живота му. След смъртта му, през 2012 г., продължава да работи според заръките на Учителя си и създава центрове по Сугестопедия в цяла България. Всяка нейна стъпка е насочена към реабилитиране труда на д-р Лозанов първо в родината му.

Обучава преподаватели, които прилагат методиката както в частни школи, така и в частни и държавни училища. Работи усилено за разширяване на приложението на Сугестопедията в различни области на човешкото общуване.

Своето преклонение пред Учителя си предава в книгата „ Пътят на Пролетта“ с подзаглавие „Изкуството да преподаваш знания според сугестопедичния процес на обучение.“

Майка е на трима сина, които възпитава според законите на Сугестопедията.

Живее между Сливен, България , Флоренция, Италия и Тулуз, Франция.

- Г-жо Бодурова, как върви онлайн списанието за сугестопедия? Колко често ще го издавате?
- "Класическа Сугестопедия" се роди на 22.07.2021, в памет на проф. д-р Георги Лозанов. Както знаете, неговата Фондация почита винаги рождения му ден с конференция. От 2019 година до този момент преценихме, че е по-разумно да пренесем научната дейност в други форми. Една от тях е списанието. Планираме да го издадем 4 пъти в годината - на емблематичните дати от живота на д-р Лозанов и д-р Гатева. Два броя ще са на български и два - на английски. Може би е малко амбициозно, но времето ще покаже.

- Какви са акцентите в бр.1?
- В първи брой включихме статии от последното развитие на Сугестопедията - все повече нужна в различни области на нашия живот. Радостно е, че специалисти от света на морските науки виждат възможност за приложение на Сугестопедията в обучението на офицерския състав за добро.

Ентусиазиращо е да видим и развитието в детската градина - това е нова област, която се развива от няколко години. Неизбежно беше да включим и статия за използването на новите технологии в една сугестопедична среда. Темата за днешните събития през призмата на обществените науки и психология - какво ни дава науката за внушението на д-р Лозанов, как се различава от хипнотизирането, от тенденцията към имитиране на обучение, от предпоставките за оглупяване и как предлага решение на нещо, което мислим, че е нерешимо. Разбира се, преподавателите споделят свои мисли и наблюдения, опит от създаването на сугестопедични учебници, как действат и къде откриват слабите сигнали в своята работа, какво е значението на творчеството в сугестопедията - вечни теми, заложени от труда на д-р Лозанов и д-р Гатева и живи, много живи днес.

- Как сугестопедичната общност го приема, припознава за свое?
- Ние имахме нужда от пространство за споделяне на опит, наблюдения, преживяване и изследвания в нашата работа. Това ще даде нов импулс в последните дисертации, които ще използват тази информация. Всички сме радостни и някак облекчени, със сигурност вдъхновени.

- Защо започнахте да го издавате точно сега? Какви са предизвикателствата пред издаването му?
- През последните 11 години от създаването на Фондацията на д-р Лозанов имаше много работа по информирането на хората какво е Сугестопедия. Ние успяхме да покажем, че това не е сънна метода, хипноза, промиване на мозъка, тоест онова, което беше наречено "Гражданската смърт на д-р Лозанов", а е наука и практика, която е Човешка, основана на универсални закони, най-важният, от които е Любовта.

Все още не зная какви предизвикателства ще срещнем пред издаването на списанието. То беше залегнало като задача на Фондацията от самото начало. Всичко, което правим, е в изпълнение на препоръките на експертната комисия на ЮНЕСКО от 1978 година. Тогава е било на държавно ниво, сега е на ниво ентусиазъм, вяра и много Любов.

- Как коронавремето промени сугестопедията?
- Тя е над всички нас и всички превратности на времето. Коронавремето просто показа, че няма как да оглупеем, да се превърнем в студени асоциални същества, когато дори през екрана струи Любов и се спазват законите на Сугестопедията.

- Какви са професионалните ви планове до края на годината?
- Предстои представяне на книгата на Милена Милева "Пътят Аугуста Монада", на която с радост ще присъствам. Аугуста Монада е астрологична методика, която стана основа на сугестопедичната, в най-конкретен смисъл психотерапевтична, форма за разчитане на посланието на родовия завет.

Продължават обученията на преподаватели в Сливен до края на септември 2021 г. След това е наблюдение във Франция.

На всички Ваши читатели желая да проявяват повече Любовта, която носим и да гледаме на това време като на дар.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email