Какви са последните новости в сугестопедията - науката на д-р Лозанов


| Прочетено Прочетено: 791 пъти | КоменариКоментари: 0Какви са последните новости в сугестопедията - науката на д-р Лозанов

Неотдавна излезе първият брой на електронното списание "Класическа сугестопедия", на което Ванина е редактор. Това е и поводът да разговаряме с нея.

Ванина БодуроваВанина Бодурова завършва едновременно английска филология във Великотърновския университет „Св. Св Кирил и Методий“ и управление на туризма в Българо - Холандски институт по туристическо управление в Албена, България през 1996 г..

Живее десет години в Испания със семейството си, преди да срещне проф. д-р Георги Лозанов през 2006 г. и да премине обучение при него по методика на преподаването според сугестопедичния подход.

Две години по-късно, през 2008 г., тя решава да предприеме рисковано пътуване обратно към България и да остане в родината си, за да може да бъде в помощ на Учителя си.

Заедно с д-р Лозанов започват обучението на преподаватели в България, като тя е неотлъчно до него през последните четири години от живота му. След смъртта му, през 2012 г., продължава да работи според заръките на Учителя си и създава центрове по Сугестопедия в цяла България. Всяка нейна стъпка е насочена към реабилитиране труда на д-р Лозанов първо в родината му.

Обучава преподаватели, които прилагат методиката както в частни школи, така и в частни и държавни училища. Работи усилено за разширяване на приложението на Сугестопедията в различни области на човешкото общуване.

Своето преклонение пред Учителя си предава в книгата „ Пътят на Пролетта“ с подзаглавие „Изкуството да преподаваш знания според сугестопедичния процес на обучение.“

Майка е на трима сина, които възпитава според законите на Сугестопедията.

Живее между Сливен, България , Флоренция, Италия и Тулуз, Франция.

- Г-жо Бодурова, как върви онлайн списанието за сугестопедия? Колко често ще го издавате?
- "Класическа Сугестопедия" се роди на 22.07.2021, в памет на проф. д-р Георги Лозанов. Както знаете, неговата Фондация почита винаги рождения му ден с конференция. От 2019 година до този момент преценихме, че е по-разумно да пренесем научната дейност в други форми. Една от тях е списанието. Планираме да го издадем 4 пъти в годината - на емблематичните дати от живота на д-р Лозанов и д-р Гатева. Два броя ще са на български и два - на английски. Може би е малко амбициозно, но времето ще покаже.

- Какви са акцентите в бр.1?
- В първи брой включихме статии от последното развитие на Сугестопедията - все повече нужна в различни области на нашия живот. Радостно е, че специалисти от света на морските науки виждат възможност за приложение на Сугестопедията в обучението на офицерския състав за добро.

Ентусиазиращо е да видим и развитието в детската градина - това е нова област, която се развива от няколко години. Неизбежно беше да включим и статия за използването на новите технологии в една сугестопедична среда. Темата за днешните събития през призмата на обществените науки и психология - какво ни дава науката за внушението на д-р Лозанов, как се различава от хипнотизирането, от тенденцията към имитиране на обучение, от предпоставките за оглупяване и как предлага решение на нещо, което мислим, че е нерешимо. Разбира се, преподавателите споделят свои мисли и наблюдения, опит от създаването на сугестопедични учебници, как действат и къде откриват слабите сигнали в своята работа, какво е значението на творчеството в сугестопедията - вечни теми, заложени от труда на д-р Лозанов и д-р Гатева и живи, много живи днес.

- Как сугестопедичната общност го приема, припознава за свое?
- Ние имахме нужда от пространство за споделяне на опит, наблюдения, преживяване и изследвания в нашата работа. Това ще даде нов импулс в последните дисертации, които ще използват тази информация. Всички сме радостни и някак облекчени, със сигурност вдъхновени.

- Защо започнахте да го издавате точно сега? Какви са предизвикателствата пред издаването му?
- През последните 11 години от създаването на Фондацията на д-р Лозанов имаше много работа по информирането на хората какво е Сугестопедия. Ние успяхме да покажем, че това не е сънна метода, хипноза, промиване на мозъка, тоест онова, което беше наречено "Гражданската смърт на д-р Лозанов", а е наука и практика, която е Човешка, основана на универсални закони, най-важният, от които е Любовта.

Все още не зная какви предизвикателства ще срещнем пред издаването на списанието. То беше залегнало като задача на Фондацията от самото начало. Всичко, което правим, е в изпълнение на препоръките на експертната комисия на ЮНЕСКО от 1978 година. Тогава е било на държавно ниво, сега е на ниво ентусиазъм, вяра и много Любов.

- Как коронавремето промени сугестопедията?
- Тя е над всички нас и всички превратности на времето. Коронавремето просто показа, че няма как да оглупеем, да се превърнем в студени асоциални същества, когато дори през екрана струи Любов и се спазват законите на Сугестопедията.

- Какви са професионалните ви планове до края на годината?
- Предстои представяне на книгата на Милена Милева "Пътят Аугуста Монада", на която с радост ще присъствам. Аугуста Монада е астрологична методика, която стана основа на сугестопедичната, в най-конкретен смисъл психотерапевтична, форма за разчитане на посланието на родовия завет.

Продължават обученията на преподаватели в Сливен до края на септември 2021 г. След това е наблюдение във Франция.

На всички Ваши читатели желая да проявяват повече Любовта, която носим и да гледаме на това време като на дар.Акценти от ЗдравницаКои са лековитите билки на България и защо ги наричат - зеленото злато

Кои са лековитите билки на България и защо ги наричат - зеленото злато

Дали заради географското разположение на България, четирите сезона, или мощната енергия, която извира от недрата на земята ни, но на територията на страната ни растат най-много билки в Европа, при това – най-целебните....още

Разликите между Деменция и Алцхаймер?

Разликите между Деменция и Алцхаймер?

Над 100 заболявания могат да протекат с дементен синдром. Болестта на Алцхаймер е най-честата форма на деменция (60 до 70%), като следващата по честота е съдовата деменция....още

Благотворителен футболен турнир за дами в подкрепа децата с онкохематологични заболявания

Благотворителен футболен турнир за дами в подкрепа децата с онкохематологични заболявания

Вторият Благотворителен футболен турнир за дами любителки през 2021 г. ще се състои на 2 октомври (събота). Организираното от фен клуба на Арсенал в България (ASCB) събитие набира средства в помощ на сдружение Деца с онкохематологични заболявания....още

Кои са най-активните квартали на София?

Кои са най-активните квартали на София?

За първи път в столицата се проведе надпревара, която нареди София сред физически най-активните градове в света и определи кой е най-активният квартал на столицата....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email