Що е то артдиагностика и как цветолечението подкрепя нашето здраве?


| Прочетено Прочетено: 485 пъти | КоменариКоментари: 0Що е то артдиагностика и как цветолечението подкрепя нашето здраве?

Съветите са на  Магдалена Пюскюлева - арт терапевт, магистър психолог и консултант, педагог по изобразително изкуство. Автор е на книгата "Силата на седемте изкуства" , който е истински наръчник за тялото и душата, книга за здраве и личностно развитие.

Рисуването е изкуството на астралния свят, на цвета на пространството (без време), едновременно едно до друго – на чувствата, желанията, страстите и инстинктите. Когато рисувам, аз наистина забравям за всичко, потапям се в един друг свят, унесена от творческия процес.

Артдиагностиката е важна и съпътстваща част от терапевтичния метод през изобразителното изкуство. Всяка  рисунка е моментно състояние и показва скритото в подсъзнанието ни. Артдиагностиката се състои в умението да четем символите, цветовете и структурата на композицията.

В моята практика клиентите често се изненадват какво са нарисували на листа и споделят, че обикновенно рисуват даден символ по определен начин, а в момента на терапията рисуват изображението различно или в различен цвят. За мен винаги е предизвикателство и удоволствие, когато правя диагностика по рисунка. Всякамисъл, всяко чувство, всяко действие е облечено в известен цвят като в дреха. Затова всички се стремят към разнообразие.

Как да се лекуваме с цветове?
Всяка болест може да се лекува със светлина – червена, зелена, синя, жълта, портокалова, виолетова; според болестта се избира и светлината.

„Всяка болест в тялото излъчва определена на цвят вибрация. Когато в проблемната област се въведе нов цвят, той взаимодейства с вибрациите на болестта и може да допринесе за облекчаването й. За да е ефективно, лечението с цветове трябва да е насочено към причината, а не само към дадения симптом.

 Комбинирането на различни техники за цветовото и емоционалното пречистване може да бъде изключително резултатно. Според Айнщайн всеки вид материя има енергиен еквивалент във формата на светлина. Светлината въздейства на чувствителните клетки на роговицата на окото, но е доказано, че цветът може да се възприеме с цялата кожа (най-големият орган в човешкото тяло), особено с онези участъци, където са разположени биологично активните точки- чакрите.  При това всяка точка, отговаряща за една или друга система в организма или за конкретен орган, реагира с различен интензитет на всеки цвят. Енергията ту се активира, ту се задържа.

Как да работим с цветовете?
„Опитайте следното. Потрийте длани една в друга, като допирате всички пръсти. След това поставете ръце пред себе си, леко раздалечени. Би трябвало да започнете да чувствате леко изтръпване. Сега си представете, че държите голямо кълбо червена енергия. Можете да почувствате топлината в дланите си.

Ако ви е трудно да я визуализирате, просто мислете червено. Червеното съдържа неограничена енергия, жизненост и сила.
Идентифицирайте онази част от тялото си, в която чувствате умора и слабост, поставете ръце върху нея и „вдишайте“ червеното, все едно се опитвате да го изпиете. После позволете на червеното да се разлее в тялото ви, докато вие вдишате бавно и дълбоко. Би трябвало бързо да се почувствате освежени. Можете и да движите ръце по тялото си така, че червеното да стигне до всичките му части.
Не се фокусирайте върху червения цвят, ако страдате от главоболие или възпаление.

Сега опитайте същото упражнение със син цвят. Би трябвало да го усетите по съвсем различен начин в ръцете си – обикновено той е по-лек, хладен и експанзивен. Проверете коя част от тялото ви се нуждае от синьо и вдишайте цвета в нея, като държите ръцете си на съответното място. Синьото действа чудесно за успокояване на ума и за създаване на покой при работа с нервната система.
 Аналогично индиговото е един от най-добрите цветове за облекчаване на болката. Просто сложете ръце над онази част на тялото си, в която изпитвате болка, и „вдишайте“ индиговия цвят. Позволете му да се придвижи из цялото тяло, за да разпръсне всяка болка и тежест.
Можете да пробвате с всички цветове от спектъра на дъгата.

В обобщен вид – ето как цветовете лекуват някои от болестите:
анемия – червен цвят;
разстроен стомах – зелен цвят;
разстроена нервна система – светлосин цвят;
неврастения, силна чувствителност – всяка сутрин обливане със сини лъчи на светлината върху главата, гърдите и стомаха;
за подпомагане на умственото развитие – жълт цвят;
за физически растеж – зелен цвят;
против страх – портокалов цвят;
за спокойствие – син цвят;
при обезсърчаване – жълт цвят;
при слаба вяра – син цвят;
за придобиване на сила – виолетов цвят;
при неразположение – розов цвят.Акценти от ЗдравницаНародна медицина: Изпотителни чайове при грип и простуди

Народна медицина: Изпотителни чайове при грип и простуди

Изпотителните чайове са особено полезни при простудни заболявания, при остро или хронично възпаление на горните дихателни пътища и на белите дробове. Прилагат се както самостоятелно, така и в съчетание с други средства....още

Детски снимки ще украсят арт инсталацията Св.Богородица-Закрилница на зографа Диян Костов

Детски снимки ще украсят арт инсталацията Св.Богородица-Закрилница на зографа Диян Костов

Най-новият проект на зографа Диан Костов ни напомня, че щастието и надеждата носят истинската светлина в нашия живот....още

Колко тежко заболяване е макулната дегенерация?

Колко тежко заболяване е макулната дегенерация?

Макулната дегенерация се разделя на две форми – суха и влажна. Влажната е по-опасна, защото при нея се развиват нови патологични кръвоносни съдове, които могат да прогресират и да предизвикат оток и кръвоизливи....още

Натто – полезните ферментирали соеви зърна

Натто – полезните ферментирали соеви зърна

Традиционно натто присъства в Япония и е привнесено от Китай като употреба. Точно японците наричат Натто своята "тайна на дълголетието"....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email