Хистаминова непоносимост? С кои храни да внимаваме?


| Прочетено Прочетено: 1627 пъти | КоменариКоментари: 0



Хистаминова непоносимост? С кои храни да внимаваме?

Съветите са на д-р Мариана Мандажиева, алерголог в МЦ "Искър" - София.

Необяснимо главоболие, странни обриви, гадене и дори диария може да са признак за хистаминовата непоносимост. От нея страдат близо 3% от европейците, жените - по-често.

Основните причини са две:
- недостиг на ензима диаминооксидаза (ДАО), с чиято помощ хистаминът се разгражда в червата - причината при повечето пациенти е именно тази;
- прекалена консумация на храни, които съдържат хистамин или пък стимулират синтеза му в червата.

Интересното е, че хората имат различни прагове на поносимост. Ензимът диаминооксидаза помага за разграждането на хистамина в тънките черва, като не му дава да попада в кръвта. При намалени нива или дори липсата му този процес не се осъществява и възникват оплаквания. В други случаи симптомите възникват след прекаляване с храни, които съдържат или провокират синтеза на хистамин, въпреки че нивата на ДАО са наред.

Какво е хистаминът?
Хистаминът по принцип не е някакво опасно вещество. Той се среща естествено в човешкия организъм и дори има важна роля за редица процеси. Попада в нас най-вече чрез това, което слагаме на масата - отлежали сирена, вино, някои видове риба и много други.

Симптомите на хистаминова непоносимост могат да са различни, свързано е с факта, че хистаминовите рецептори играят важна роля в почти всички органи на тялото.

Характерните прояви обикновено са: зачервяване; диария; гадене; главоболие; усещане за горене; задух.

По-малко известните признаци са: обриви; ринит; уртикария; колит; подобни на астма симптоми.

Липсата на диаминооксидаза може да се дължи на генетичен дефект и тогава хистаминовата непоносимост е първична. Тогава в гена на ензима, отговорен за разграждане на хистамина, се откриват полиморфизми, които предизвикват значително намалена ензимна активност. Те могат лесно да бъдат открити от молекулярно биологична гледна точка.

Хистаминовата непоносимост може да е и вторична. Нерядко причина за нея стават възпалителни или дегенеративни заболявания на червата, понеже над 90% от диаминооксидазата се образува в епитела на червата. Има и някои медикаменти, които блокират ДАО - това са някои антибиотици, антидепресанти, муколитици, лекарства за сърце и др. Алкохолът също понякога води до намалена активност на ензима.

Лекарства, които може да причинят проблеми с хистамина
Винаги съобщавайте на вашия лекар, ако наред със симптомите, приемате и някакви лекарства. Медикаменти, които може да провокират симптоми на хистаминова непоносимост, са: ацетилцистеин (Acetylcystein), алпренолол (Alprenolol), амброксол (Ambroxol), амитриптилин (Amitryptilin), хинидин (Chinidin), хлорокин (Chloroquin), циметидин (Cimetidin), диазепам (Diazepam), халоперидол (Haloperidol), метамизол (познат у нас като аналгин), пропафенон (Propafenon), теофилин (Theophyllin) или верапамил (Verapamil).

В по-редки случаи първопричината може да се корени в недостиг на микроелемента мед (Cu), който е важен за активността на ДАО. Индивидуалната граница на поносимост за хистамина може лесно да бъде прекрачена, ако наведнъж се консумират много храни с високо съдържание на хистамин. Той се образува по време на зреене и ферментация на някои храни, като освен това е устойчив на топлина и студ.

Има много продукти, които са т. нар. хистаминолибератори. Те не само съдържат хистамин, но и повишават отделянето му в червата.

Храни, които трябва да се избягват

Затова хората, които са по-чувствителни, трябва да избягват или ядат с повишено внимание следните продукти: шоколад, какао; алкохол, особено вино; чай – черен,зелен и мате; цитрусови плодове и ягодоплодни, сушени плодове и др. А също: домати и всякакви сокове, консерви, които ги съдържат; соев сос, соево мляко и соеви продукти, вкл. някои диетични напитки, в които се влагат хидролизирани протеини; енергийни напитки; варива като боб, грах, боб, нахут, леща, соя; патладжан, чили, маслини, туршии, кисело зеле, кисели краставички.

Риба, която е пушена или пакетирана. Не важи за прясно уловена или замразена; морски дарове като октопод, скариди, риби и други; някои видове месо сушено, шунка, дреболии, готова кайма (не важи за прясно смляна), колбаси; гъби; пшеничени кълнове, пшеничени зародиши; ядки, слънчоглед и др.; подправки като къри, куркума, горчица, черен или червен пипер; различни оцети; хлебна мая.

Много от подобрителите, консервантите, слагани традиционно в храната, също може да отключат хистаминова непоносимост. Става дума за добавки, известни като Е-та. Рискови в този случай са: Е102; Е104; Е110; Е120; Е122-Е124; Е127; Е128, Е200-Е203; Е210-Е228; Е231; Е232; Е407; Е410; Е620-Е625.

Записване на час при д-р Мариана Мандажиева, алерголог в МЦ "Искър" - на тел. 0877 58 90 40.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email