С какво да заменим баничката сутрин?


| Прочетено Прочетено: 845 пъти | КоменариКоментари: 0



С какво да заменим баничката сутрин?

Съветите са на Дияна Георгиева, специалист по здравословно и балансирано хранене.

- Г-жо Георгиева, защо станахте специалист по здравословно хранене, има ли личен момент?
- Да, има личен момент! След двете бременности (имам две прекрасни деца) останаха няколко излишни килограма. И аз като повечето хора преминах през много диети и детокс режими, но без успех. Даже в бонус си добавях още килограми или някой здравословен проблем, като отключих автоимунно заболяване Хашимото. Опитвах да се справям сама, но резултатът беше един и същ. Започвах с голяма мотивация за промяна, но след няколко дни ентусиазмът ми падаше и в крайна сметка се отказвах. Стигнах до извода, че имам нужда от помощ. Така срещнах своя треньор по здравословно и балансирано хранене, който ме научи  с какво да заменя баничката сутрин и , че само това не е достатъчно.

- И с какво да заменим баничката сутрин? Трябва ли да закусваме?
- Разбира се , че съм за закуската и по този повод създадох своята първа безплатна електронна книга „Идеалната закуска”. В нея обяснявам подробно как изглежда тя и с какво да заменим баничката сутрин. Тази кратка книжка отговаря на въпроса защо е важно да закусваме, какво да закусваме и какво всъщност се случва в тялото ни сутрин.

Когато говорим за закуска и по принцип за хранене не бива да забравяме, че нашето тяло има нужда от всички хранителни макро и микро елементи. Протеини, въглехидрати, полезни мазнини, витамини и минерали, фибри. И най-важното е да умеем да ги балансираме. Когато започваме деня с балансирана закуска, поддържаме кръвната си захар в норма за няколко часа, когато трябва да е следващото ни хранене и по този начин не прегладняваме. Имаме възможност да направим правилен избор на следващия прием на храна.  Когато сме гладни не мислим какво ще хапнем и се спираме най-често на най-близкия павилион за банички, пици или дюнери.

Ето няколко примера за здравословна закуска:  Яйце с парче краставица, няколко маслини  и пълнозърнеста филийка. Парче шунка с домат, пълнозърнеста филийка и малко ядки. Извара с пълнозърнеста филийка, домат, краставица и авокадо. И пак напомням за балансираната закуска. Аз лично закусвам и приготвянето на моята балансирана закуска отнема 2 минути.

- За или против кафето?
- Кафето дава енергия и подобрява работата на мозъка, но е важно за се знае,че по принцип то дехидратира. Малко известно е, че то извлича важни минерали от тялото като калций и натоварва нервната система. Сега на пазара има избор от билки и различни източници на естествен кофеин, например  гуарана, черен чай, зелен чай.

- За или против месото?
- В последните няколко години месото има “лошо реноме”. Доста хора избраха да бъдат вегетарианци или даже вегани. Прекомерната употреба на месо води до високи нива на лошият холестерол, проблеми със сърдечно съдовата система, както и до автоинтоксикация. Ако консумираме месо, то нека да бъде сравнително леко, напр. пилешко, заешко и да е домашно. Комбинацията на месо със свежи зеленчуци е препоръчителна.

- Какви грешки най-често правим в храненето?
- Обикновено не отчитаме качеството на храната. Не се съобразяваме с количеството и хранителната стойност на продуктите. Не осъзнаваме важността на режима на хранене. Много често смятаме , че със здравословното хранене всичко приключва. То е част от един  общ процес.

- Идва лято, какви са твоите съвети за балансирано хранене?
- Една клиентка каза, че само слънчевите очила й стават . В тази шега има много истина. Всеки човек е строго индивидуален и има различни потребности, затова не може да се даде една обща рецепта за всички. Треньорът  изготвя индивидуален хранителен режим. Освен режим е нужно да се храним с истинска естествена храна, да поддържаме добра хидратация, активност (сега времето е прекрасно за разходки в парка, каране на колело, излети). Ще добавя още качествен сън и заслужена почивка.

- Сега, покрай ограниченията заради ковид много хора се обездвижиха още повече, а и заради стреса, качиха килограми.  Как да върнем предишната си кондиция?
- Моят съвет е: Възползвайте се максимално от времето, прекарано у дома, за да обогатите своите знания и умения .В рамките на последната една година създадохме онлайн пространство, в което предлагаме освен индивидуален режим, треньорски насоки и съвети 24/7, Даваме полезни рецепти за диетични основни и междинни хранения, спортни активности за бременни, за мами с малки деца, за начинаещи и напреднали, уебинари на тема Съзнателно хранене, готварски уъркшопи … Цялостна пакетна услуга, която създаде общност от фенове на здравословният и активен начин на  живот. Така с правилната общност и подкрепа се мотивира човек да полага грижи за себе си, въпреки обстоятелствата.

- Имате и ФБ страница. Защо да Ви следваме? При какви здравословни проблеми да се обръщаме към вас?
- Фейсбук стана неделима част от ежедневието ни. Моята страница е „Здрави и щастливи с Дияна Георгиева”. Тук има доста полезна информация, свързана със здравословното и балансирано хранене. По този повод искам да подаря на вашите читатели 5 безплатни 30 мин. онлайн консултации. Последвайте ме в страницата, пишете или се обадете на телефон + 359 899605001. , за да си запазите ден и час.

„Грижете се за тялото си. Това е единственото място, в което трябва да живеем”, казва - Джим Рон











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email