Какво означава да се грижим добре за кожата си?


| Прочетено Прочетено: 1158 пъти | КоменариКоментари: 0



Какво означава да се грижим добре за кожата си?

Съветите са Пепи Караиванова - експерт по красива кожа без агресивни и скъпи процедури.

Трябва да се грижим добре за кожата си. Но какво всъщност означава това?


Всяка кожа е различна, някои жени имат проблем с прекаленото омазняване, други – с тъмните кръгове под очите, при трети – акне и петна по кожата. При всички случаи трябва да има една ежедневна, рутинна грижа за кожата. Понякога е достатъчно дори 2 минути сутрин и вечер, като много важен е създаденият навик, т.е постоянството.

 От кои храни зависи здравата кожа?

Този въпрос изобщо не трябва да се отминава с лека ръка. Иска ни се да бе така лесно: просто слагаш хубав крем върху кожата си, и това е достатъчно тя да е сияйна, здрава, с младежко излъчване. Хидратацията е нещо, което също можем да поддържаме чрез правилно хранене. Но това може да се осъществи и чрез прием на полезни мазнини, доставени от ядки, семена, но и  плодове, особено авокадо. Не трябва да се забравят и омега-3 мастни киселини, взети като хранителна добавка или храна /консумация на различните видове риба/. Всеки потребител е добре да се довери на определен производител, важното е рибеното масло действително да е чисто и без консерванти.

Много важно е да осъзнаем начина по който можем да влияем на тургора на кожата и оксидативния стрес чрез храненето. Целта е да се намали количеството на погълнатите свободни радикали, които увреждат нашите клетки. Те се свързват предимно с появата на възпалителни процеси и ракови образувания. Затова е необходимо да поглъшаме повече антиоксиданти, които да неутрализират свободните радикали.

Храната ни трябва да е разнообразна и да има от всичко по мъничко, но не на едно хранене.  Горски плодове, боровинки, какао, 1 ч.ч вино са само малка част от храните, които съдържат полезните антиоксиданти. Целта е да се предотврати остаряването на кожата: клетките стават безжизнени, кожата изглежда сивкава, появяват се бръчки.

Може да си направим и тестове за липсите в нашия организъм: на витамини и микроелементи, за да ги набавяме чрез храната. Много полезни са всички листни зеленчуци, както и спанака, защото са богати на витамин А и Е, които ги наричат още витамини на младостта. Препоръчват се и ядките, както и прием на витамин B3,  познат още като ниацинамид. B3 може да се приема както чрез храната, така и чрез козметичните продукти. Има го в гъби, семена, в черния дроб /говежди, телешки/.

Много хора предпочитат да си направят и анализ на кожата чрез професионален уред чрез който се измерва хидратацията, еластичност, предразположеност към акне, бръчки и появата на пори, а също и предразположеност към пигментация, а също и чувствителност.

От какво зависи трайността на слънчевия загар?


Идва лято и темата става много важна. Трайността на слънчевия загар зависи от начина по който кожата се възстановява, т.е от скоростта на обновяване на клетките. С възрастта този период се удължава. Но не това е проблемът. Въпросът е как кожата синтезира меланин. Важно е също да не допускаме да изгорим на слънце, за да не се обели кожата. Тогава тенът става неравномерен. Затова трябва да правим равномерен загар, постепенно да се излагаме на слънце и с подходящия слъцезащитен крем. Трябва особено внимание да се полага на кожата на лицето. Не е добре да имаме силен загар там. Кожата на лицето трябва да не се излага директно на слънчевите лъчи, колкото и да ни харесва да сме с тен. Това, което най-силно я уврежда са ултравиолетовите лъчи и липсата на хидратация.

Неразумното излагана на слънце води до хиперпигментация. Последиците от прекалено многото часове на плаж или солариум са именно такива: появата на тъмни петна.  Разбираме го понякога след години, особено като се съчетае с хормонален дисбаланс. Хиперпигментацията става сериозен кожен проблем.

На колко години да започне грижата за кожата?

Мнозина считат, че докато е млад кожата не се нуждае от някакви специални грижи. Тази грижа може да започне още в тийнеджърска възраст, за да може човек да си създаде правилни навици, а и тогава се появяват първите по-сериозни кожни проблеми.  От 20 до 30 г - също трябва да полагаме грижи за кожата си, за да остане тя по-дълго време здрава и млада.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email