Трябва ли да хидратираме кожата ако имаме акне? (част 1)


| Прочетено Прочетено: 514 пъти | КоменариКоментари: 0Трябва ли да хидратираме кожата ако имаме акне? (част 1)

Какво казва казва талантливата диетоложка Карън Фишър в "Излекувай кожата си" (издателство "Асеневци").
Акне вулгарис може да се прояви като чувствителни зачервени подутини, малки бели нодули (възелчета), черни точки
и дълбоки, болезнени кисти, пълни с гной, които могат да доведат до образуване на белези. Лицето, гърбът, гърдите и раменете
са основните проблемни места и в резултат на появата му страдащите изпитват смущение, имат ниско самочувствие, тревожност и депресия.

Според проучванията, акнето е клинично диагностицирано при деца на 4 годинки; а 93% от учениците на възраст между
шестнадесет и осемнадесет години могат да бъдат засегнати от акне, като един от четири от тези учещи се има белези от акне. Въпреки това, акнето не е проблем единствено на младите: приблизително 13 на сто от възрастните в Австралия имат някаква форма на акне вулгарис.5,6 В САЩ около 85 % от младежите на възраст 24 години страдат от акне.

Да имате сериозен кожен проблем е депресиращо. Той може да стане причина за социални фобии, пропуснати възможности за
работа и ако не се лекува, в определени крайно тежки случаи, може да доведе до склонност към самоубийство.

Списание Journal of Paediatrics and Child Health провежда проучване сред 10 хил. ученици в гимназия в Нова Зеландия и резултатите показват наличието на тясна връзка между тежките кожни проблеми и депресията и самоубийствата. Констатациите бяха силно обезпокоителни: един от всеки трима тийнейджъри с тежко акне е спохождан от мисли за самоубийство, а повече от един на всеки десет са правили опити да отнемат живота си.

Много хора търсят лекарства за борба с акнето. Но лекуването на акне с медикаменти може да е не само неефективно, но и представлява потенциална опасност за здравето, заради редица странични ефекти като тежка депресия. Лекарството Accutane (познато още като Roaccutane и с общото име изотретиноин) често се предписва при хронично акне; впрочем Американската агенция по храните и лекарствата го нарежда сред първите десет лекарства, които могат да причинят депресия и да доведат до опити за самоубийство.

Често при акне вулгарис се предписват антибиотици, тъй като те потискат свързаните с акнето бактериални инфекции (известни като пропионибактериум акнес). Антибиотиците обаче могат да бъдат неефективни поради нововъзникващи устойчиви щамове. Освен това те унищожават полезните бактерии в червата, които са необходими за здрав стомашно-чревен тракт, имат негативни странични ефекти, като кандида албиканс (дрождени инфекции), и могат да станат причина за бъдещи кожни проблеми. Така че, както виждате, отговорът просто не е в лекарствата.

План за действие
Акнето може да се лекува ефективно с натурални средства, които са не само от полза за цялото ви тяло, но и нямат вредни странични ефекти. Първата стъпка е изготвяне на план за действие, а втората е програмата „Антиакне“, която разкрива истинската причина за появата на този проблем и предлага научни методи за неговото избягване. За ваше удобство програмата е разделена на пет стъпки.

Да видим какво е това, което вероятно допринася за възникване на вашия проблем. Имате ли отношение към някои от следните фактори, които спомагат за появата на акне?
- Неправилно хранене;
- Прекомерна консумация на млечни продукти;
- Хормонални промени;
- Контрацептиви на таблетки;
- Лекарства със стероиди;
- Травма и емоционален стрес;
- Прекаляване с козметика;
- Раздразнение от тесни дрехи;
- Силни почистващи препарати и сапуни.

Какво може да влоши акнето?
- Грубо почистване на кожата и използване на грешни козметични продукти;
- Жулене или ексфолиране на кожата;
- Докосването на лицето с мръсни ръце (бактерии върху ръцете).

Стъпка първа: Създайте си удобен режим за грижа за кожата
Ако страдате от акне, вие се нуждаете от изключително внимателна грижа за кожата. Вашата цел е да облекчите възпалението, да сведете до минимум бактериите и да поддържате кожата си чиста, без да я лишавате от естествените мазнини, които я предпазват.
Когато избирате продукт срещу акне, помнете следното: Избягвайте използването на прекалено изсушаващи почистващи препарати и сапуни – ако лицето ви се почувства „скърцащо чисто“ или прекалено сухо веднага след почистването, то този продукт не е подходящ за вас.

Избягвайте дразнещи съставки като натриев лаурил сулфат (за съжаление, това е синтетичен разпенващ агент и се среща в повечето почистващи препарати).

Почистване на кожа, склонна към акне:
1. По немитите ръце може да има бактерии, така че трябва да ги почистите, преди да докоснете лицето си. След като измиете добре ръцете си, напълнете малък леген с топла вода.

2. Наплискайте лицето си с вода и сложете на върха на пръстите си една до две капки почистващ продукт с размер на грахово зърно. Нанесете го нежно на лицето и шията.

3. Може да използвате ексфолираща почистваща кърпа (модел специално за акне) или да намокрите две памучни топчета тампони, да ги изцедите и след това внимателно да отмиете почистващия продукт. Възможно е да се наложи да повторите тази процедура, за да премахнете грима и излишната мазнина.

4. Изплакнете лицето си с вода поне шест пъти, за да отстраните напълно почистващото средство.

5. Внимателно попийте водата от кожата с чиста кърпа.

Трябва ли да хидратирате кожата, склонна  към акне?
В случай че не използвате медикаменти за лечение на вашето акне и ако кожата ви е прекомерно мазна, може изобщо да не ви е необходим овлажнител. Ако, обаче,искате да нормализирате кожата си, един качествен овлажнител с подходящите съставки ще ви помогне да го направите. Според Dr. Hauschka Skin Care, през деня страдащите от акне могат да използват нормализиращо“ масло (продукт) и през нощта да не използват овлажнител. Ако вечер не нанасяте въху кожата си козметични продукти, тя ще успее да се освободи от метаболитните отпадъци, докато вие спите.

Търсете овлажнители, съдържащи следните съставки:
- масло от сладък бадем
- масло от кайсиеви ядки
- лайка
- масло от чаено дърво
- жълт кантарион
- витамин Е, D – алфа токоферол
- невен
- масло от нийм
- масло от семена от жожоба
- масло от облепиха (морски зърнастец)
- масло от семена/ядки макадамия
- алфа хидрокси киселина (AHA)
- бета хидрокси киселина (BHA)

AHA и BHА имат ексфолиращ ефект, който подпомага отстраняването на мъртвите клетки, без да вреди на кожата.

Нанасяне на овлажнител върху кожа, склонна  към акне
1. Ако имате пъпки или възпаление, след почистване и изсушаване на кожата, сложете овлажнител колкото грахово зърно
на върха на пръстите си.

2. Първо сложете овлажняващ продукт на местата, където няма акне, за да се избегне кръстосаното заразяване. Нанасяйте върху кожата с леки потупвания.

3. След това нанесете върху останалата част от лицето и шията. Повторете процедурата, ако е необходимо.

4. Ако сте нанесли твърде много овлажнител, попийте с кърпа (впрочем използването на метода на потупване следва да
предотврати нанасянето на излишно количество от продукта и да сведе до минимум риска от запушване на порите).

Нанасяте ли слънцезащитен крем върху кожа, склонна към акне?
Труден въпрос... Нанасянето на слънцезащитен крем върху кожа с акне или кожа, предразположена към акне, често може да влоши нейното състояние или да доведе до нови пъпки. Ако имате подобен проблем, ви предлагам да започнете да носите шапка. Важно е да предпазите чувствителната си кожа с акне от ултравиолетовите лъчи, тъй като прекаленото излагане на слънце може да допринесе за появата на белези от акне. Когато състоянието на кожата ви се нормализира (след хранителен режим за здрава кожа), Има вероятност да откриете, че можете да използвате слънцезащитен крем, без това да има негативни последици. Когато страдате от акне, леките овлажнители със SPF фактор може да предизвикат по-малко проблеми, отколкото слънцезащитните продукти. Първо направете тест върху част от кожата си.
Акценти от ЗдравницаБългария е родината и център на света за методиката на д-р Лозанов

България е родината и център на света за методиката на д-р Лозанов

Ванина Бодурова за сугестопедията, за приложението й в чуждоезиковото обучение и като психотерапевтична методика в първо интервю за „Здравница”....още

28-мо училище  вече е с дезинфекциращи UV-C лампи във всяка класна стая

28-мо училище вече е с дезинфекциращи UV-C лампи във всяка класна стая

Столичното 28-мо средно училище „Алеко Константинов” е измислило свой начин за противодействие на пандемията от коронавирус. На 15 септември то посрещна възпитаниците си с дезинфекциращи лампи във всички класни стаи....още

Ден на отворените врати - безплатни прегледи в МБАЛ Света София

Ден на отворените врати - безплатни прегледи в МБАЛ Света София

С грижа за здравето на пациентите и в стремежа си за осигуряване на достъп на всички до най-доброто здравеопазване, МБАЛ Света София отново ще спази традицията си да отвори врати за безплатни прегледи на 17.09.2020....още

Безплатни прегледи по повод Световния ден на синдрома неспокойните крака

Безплатни прегледи по повод Световния ден на синдрома неспокойните крака

По повод на Световният ден на синдрома на неспокойните крака, който отбелязваме на 23 септември тази година, Клиниката по Неврология и Медицина на съня в болница Токуда организира безплатни прегледи засягащи това не толкова известно, но много често нарушение на съня....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email