Защо яйцето е най-популярният светски символ на Великден?


| Прочетено Прочетено: 187 пъти | КоменариКоментари: 0Защо яйцето е най-популярният светски символ на Великден?

Валдорфската учителка Таня Котари, създателка на арт клуб "Титания"- Варна е автор на Великденски наръчник за родители. От него подбрахме да разкажем за Великденските фигури, символи и традиции.

Благодатният огън
Счита се, че благодатният огън има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря. Няма научно обяснение за този феномен. С благодатния огън патриархът запалва снопчетата от по 33 свещи, които държи в ръцете си и ги изнася на поклонниците в храма. След това огънят се разнася във всички параклиси в голямата църква на Божи гроб и с него запалват изгасените кандила. От Ерусалим тръгва и към православните по цял свят.

Гнезда, яйца и пилета
Символи на новия живот, плодородие и прераждане, идващи от древните митове за Сътворението, червените яйца са традиция в
православната църква от стотици години, символизиращи Възкресението на Христос.

Яйцето е най-популярният светски символ на Великден по цял свят. Във всички култури яйцето символизира началото на новия живот. Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани още от древните римляни, гали, перси и китайци.

След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата. В православния свят яйцата се използват като специално Великденско поздравление. Хората се чукат с яйца и се поздравяват с фразата “Христос воскресе“.

Има и практическа причина, поради която яйцата са се превърнали във великденски етикет - традиционно много християни се въздържат от яденето на каквито и да било животински продукти за периода на Великия пост. Когато постът приключи, има излишък от яйца, останали от пилетата на семейството и те трябва да бъдат оползотворени!

В католическия свят шарените яйца се крият от децата, които трябвало да ги намерят по Великден, което пък дало началото на лова за великденски яйца.

Лов на яйца
Много семейства избират за Великденската сутрин да организират в градината си традиционен лов на яйца. Те са от великденското зайче или великденския заек. В края на лова си те обикновено намират малка ръчно изработена филцова играчка или декорация и малко шоколадово яйце за техните великденски кошници.

Остара и Eостре
Древни богини на плодородието. Историята на Остара е спорна, въпреки че някои могат да проследят корените й до II век пр.н.е., други твърдят, че тя е по-ново явление, кръстено от Яков Грим.

Най-разпространеното вярване е че началото на Остара се корени в приказките за Еостре, англосаксонска богиня на зората. Днес Остара представлява обновление и прераждане както буквално, така и образно, като ни събужда от дълбок зимен сън.

Според една легенда, Великденският заек е бил в началото голяма красива птица, принадлежаща на богинята Еostre (от нейното име идва названието на английски на католическия Великден – Easter). Един ден, тя превърнала своята любима птица в див заек. И тъй като Великденският заек е все още птица по душа, той продължава да прави гнезда и да ги пълни с яйца.

Луковици

Пролетните цветни луковици са символ на вечната надежда и прераждане. Тези цветя остават дълбоко вкоренени в земята, заспали през цялата зима и след това привидно се издигат от малка смърт и цъфтят в нов живот година след година. Много семейства избират да засаждат в градините си луковици през есента и да гледат как те бавно поникват и се връщат към живот по това време на годината. Други внасят луковиците в домовете си, за да гледат как магията се разгръща точно пред очите им.

Заек
Заекът е един от първите животни навън на разсъмване, наслаждавайки се на ранната утринна роса и трева. Всеки, който
е чувал израза „множат се като зайци“, е наясно колко бързо тези животни могат да се възпроизвеждат. Ето защо зайците също
представляват плодовитост. Великденското зайче е много често срещан съвременен Великденски символ.

Известно е, че този специален заек носи багрени яйца и/или шоколад в домовете на децата във Великденската неделя.
Великденският заек има своя произход от предхристиянската наука за плодородието. Зайците, и по-точно дивите зайци, са символ на изобилието на пролетта.Акценти от ЗдравницаЕдна от най-шумните, най-зрелищни маски на депресията е гневът

Една от най-шумните, най-зрелищни маски на депресията е гневът

Една от най-шумните, най-зрелищни маски на депресията е ... гневът. В него има много повече енергия - да ни организира, структурира, мобилизира, той носи измамно усещане за контрол....още

Българската перга e вид пробиотик - съдържа лактобацилус

Българската перга e вид пробиотик - съдържа лактобацилус

Пергата е храната, която си приготвят пчелите през летния сезон и я складират за зимните месеци. Това е високопротеинова храна и е единственият продукт, който е претърпял млечно-кисела ферментация....още

Безплатни прегледи за деца със сколиоза в София

Безплатни прегледи за деца със сколиоза в София

По случай Световния ден на сколиозата на 25 юни деца и юноши със съмнение или установено гръбначно изкривяване ще бъдат преглеждани от лекар-ортопед и кинезитерапевт....още

Каква е разликата между гроздовидната череша от обикновената и коя е по-лечебна?

Каква е разликата между гроздовидната череша от обикновената и коя е по-лечебна?

Родината на гроздовидната череша е Северна Европа и Северна Азия. Расте на юг от Северния полярен кръг. У нас се среща по влажни места, сред широколистни гори и храсталаци, по брегове на реки до 1200 м н.в....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email