Имуномодулация при COVID-19 - защо, с какво, кога и колко време?


| Прочетено Прочетено: 1769 пъти | КоменариКоментари: 0



Имуномодулация при COVID-19 - защо, с какво, кога и колко време?

Съветите са на проф. Захарий Кръстев, специалист по вътрешни болести с многогодишна практика и консултант на Клиниката по гастроентерология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ - София.

В основата на имунната защита участват вродения и придобития имунитет, и как може той да бъде модулиран, така че да се подкрепи защитата на организма срещу COVID-19.

Имунитетът е клетъчно- (чрез клетъчни структури) и хуморално - медииран (чрез антитела). Клетъчният имунен отговор е имунна реакция, която включва активирането на различни клетъчни структури, като Т-лимфоцитите, NK-клетките, антиген-специфичните цитотоксични Т-лимфоцити, както и освобождаването на различни цитокини в отговор на антигенно дразнене.

Вече е известно, че COVID-19 в най-голяма степен засяга именно Т-лимфоцитите - клетките, които са отговорни за ранния имунен отговор на организма. Тежестта на протичане на заболяването зависи от нивото на Т-лимфоцитите на старта на инфекцията.  Болестта протича по-тежко, когато изходното ниво на Т-лимфоцитите е по-ниско. Ето защо е необходимо да изберем лекарствени средства - имуномодулатори, които ще покачат изходния брой на Т-лимфоцити и ще ни помогнат да посрещнем по-подготвени инфекцията.

Защо е необходимо провеждането на имуномодулация?

Имунната система се саморегулира, за да приспособи имунните отговори, използвайки регулаторни клетки, клетъчни сигнални молекули и др. Имуномодулацията от своя страна цели да коригира недостатъците на имунната защита.

При какви случаи трябва да се провежда имуномодулация?

Имуномодулацията е препоръчителна към всички предразположени лица и особено при хора със съпътстващи и/ или хронични заболявания, контактни на COVID-19 или други агресивни вируси. Всички лица с имунен дефицит – деца и възрастни, болни на лъче- и химиотерапия, е необходимо да провеждат имуномодулиращо лечение с оглед да имат адекватна имунна защита при среща с вируса.

С какво е необходимо да се провежда имуномодулация?


Сред „антиваксърите“ и отричащите пандемията, както и в социалните мрежи, е много популярна тезата, че здрав имунитет би могъл да се получи ако човек се храни здравословно, прави  достатъчно разходки на чист въздух и спортува. Това е полезно, но не достатъчно. В социалните мрежи се разпространяват и противоречиви послания, рекламиращи хранителни добавки за превенция и лечение на COVID-19.

Това крие сериозен риск за пациентите, които се предоверяват на хранителните добавки - продукти, които не са изпитани клинично, нито за ефикасност, нито за безопасност, и никой не може да гарантира посочения състав, както и какъв реален риск могат да представляват за пациентите, и какви негативни странични ефекти могат да предизвикат.

В хода на имуномодулацията е важно да се използват доказани средства, които имат доказана активност. Имуномодулаторите са група от фармакологично активни вещества, които активират имунологичната защита на организма на клетъчно или хуморално ниво. Тези вещества най-често са изпитвани, доказани и регистрирани като лекарствени средства, които стимулират имунната система и увеличават неспецифичната резистентност на организма. Такива са ваксините, бактериалните екстракти, някои синтетични лекарствени средства като inosine acedoben dimepranol, levamisol, dipyridamole и др.. За тях е важно да са документирани като ефекти и безопасност в специални клинични проучвания. Имуномодулаторите повлияват клетъчния имунитет до степен, необходима за нормалното функциониране на имунната система, така че да не водят до свръхпродукция на Т-клетки или цитокини над нормалното за организма ниво, тоест не могат да бъдат опасни.

Кога трябва да се провежда имуномодулация?

Имуномодулация има смисъл да бъде провеждана при всякакви състояния, които увреждат клетъчния имунитет, като  вирусните и бактериалните инфекции, след тежки бактериални пневмонии, при онкопациентите, при ваксинация на имунодепресирани лица или неотговарящи на ваксинацията, както и контактните на COVID-19 и в оздравителните месеци след инфекцията.

Колко време е необходимо да продължи имуномодулацията?

Всяко състояние с предполагаем имунен дефицит изисква различна продължителност на имуномодулиращия курс на лечение. Имуномодулацията може да трае от 1 месец до няколко години. При контактните на COVID-19, той препоръча тя да продължи в рамките на 14 дни или до поява на болестта, а след преминаване на COVID инфекцията между 1 и 3 месеца.

При наличие на симптоми за заболяването веднага се обърнете към лекар. Адекватният подход за превенция и лечение на COVID-19 се състои в прилагане на комплекс от лекарства, вкл. антибиотично лечение, противовъзпалително лечение, антивирусно и  имуномодулиращо лечение, антиагреганти, витамин D и др. Не се предоверявайте на широко рекламираните хранителните добавки. Те не лекуват.

Съвет на Здравница

виж всичко за Грип

разгледай или поръчай Здравословни продукти при грип

прочети още Как да подсилим имунната система срещу грип и коронавирус? (част 1)

прочети още Как да подсилим имунната система срещу грип и коронавирус? (част 2)

прочети още Черен бъз и кленов сироп подобряват имунитет, борят грипа и гонят кашлицата

прочети още Прополис и ехинацея срещу грипа

прочети още Кои са най-добрите народни рецепти и натурални продукти при грип и простуда?

прочети още Народна медицина: Изпотителни чайове при грип и простуди

прочети още Могат ли антибиотиците да лекуват грип?

прочети още Седем начина да се предпазите от грип или настинка

прочети още Седем природни съвета, които ще излекуват грип и простуди












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email