Колко (без)опасни са туфите за уши?


| Прочетено Прочетено: 430 пъти | КоменариКоментари: 0



Колко (без)опасни са туфите за уши?

Съветите са на д-р Марияна Мандажиева, специалист по алергология и УНГ в Медицински център "Искър" - София.


Ушната кал често се приема като нещо, което задължително и щателно трябва да се чисти. Не се подвеждайте обаче по думата “кал”! Този секрет всъщност има важна функция в ухото, по-конкретно в ушния канал и в никакъв случай не е само нещо мръсно.  

За какво всъщност служи ушната кал?

Основната й роля е да овлажнява слуховия канал, но също и да извежда навън фините “отпадъци” от ухото. В този секрет има прахови частици, мъртви клетки кожа и фини косъмчета от кожата ни. Предпазва ухото ни от сърбеж, свързан с прекалена сухота.

 Понякога ушната кал се натрупва повече и може да причини влошаване на слуха. Други държат на стриктната хигиена или пък по неизвестна причина ухото сърби. Има и други причини, които ни карат да посягаме към туфите за уши.

 Виждала съм и пациенти, които си чистят ушите с подръчни материали - куки за плетене, остри предмети. Това е рисковано и може да причини нараняване на ушния канал и тъпанчето.

Какво да правим с "тапите" от ушна кал

С туфите за уши някои хора само натикват ушната кал по-дълбоко в канала. Така тя се втвърдява с времето и образува твърда бучка, която в определени случаи трябва да се извади от УНГ лекар. Туфите за уши са опасни главно поради твърдата си част. Прекалено енергичното им използване може да причини разраняване на нежната кожа в ушния канал. А памучето на върха на клечката може да се отдели и да заседне там. Тогава пак ще трябва да се търси помощ от лекар.

Спрейовете за почистване на ушите са по-скоро за превенция на тапите от ушна кал. Трябва да се има предвид, че някои хора може да реагират със свръхчувствителност към тези разтвори. При вече образували се твърди тапи спрейовете може и да не помогнат, тъй като те размекват само външната част на “тапата”, а самата тя си стои заседнала в ухото.

Още по-опасни са острите метални предмети, с чиято помощ доста хора се опитват да “почешат” или почистят ухото. Рискът от нараняване е доста голям, като може да засегне не само кожата на ухото, но и тъпанчето.

 Честото измиване на ушните канали със сапун или шампоан също не се препоръчва. То можа да причини контактна алергия с изсъхване на кожата, силен сърбеж в ушите и образуване на люспи.

Как правилно да чистим ушите

Поддържането на добра хигиена при здравите хора не изисква големи усилия. Нещата до голяма степен се случват от само себе си. Фините косъмчета в канала изтикват ушната кал към външната част на ухото. Това движение се подпомага от мускулатурата при дъвчене. Всичко, което трябва да се почисти, може да се измие под душа. За подсушаване използвайте тънка памучна кърпа или салфетка, усукана леко като фитил. Така няма опасност да се наранят кожата или тъпанчето.

Разбира се, може да се използват и традиционните туфи за уши, но внимателно и без излишен натиск!

Капка мазнина срещу сърбежа в ухото

Кожата в ушния канал е подобна на тази по други части на тялото. Напълно е възможно сърбежът в ухото да е провокиран от това, че тя е прекалено суха. Помощни инструменти в случая не са нужни. По-добре опитайте първо с пипета да капнете капка зехтин или дори обикновено олио. При следващото ходене под душа ще измиете излишната мазнина. И не прекалявайте със сапуна.











Акценти от Здравница



Билки и билкови комбинации в помощ при пневмония

Билки и билкови комбинации в помощ при пневмония

Пневмонията е сериозен възпалителен процес на паренхима на белите дробове. Заболяването обикновено е усложнение от инфекции на горните дихателни пътища....още

Сърбеж в ушите - какви може да са причините?

Сърбеж в ушите - какви може да са причините?

Сърбежът в ушите се среща често и освен самостоятелен проблем, може да е симптом за подагра или диабет при възрастните, за подуване на шийните лимфни възли (скрофулоза, живеница) при децата....още

Несръчност, промени в почерка и загуба на обоняние издават Паркинсон

Несръчност, промени в почерка и загуба на обоняние издават Паркинсон

Болестта на Паркинсон, която засяга над 6 милиона души в света и се нарежда на второ място по честота сред невродегенеративните заболявания след болестта на Алцхаймер. У нас около 12 хиляди са българите с болестта на Паркинсон....още

Съветите на Джуна при шипове

Съветите на Джуна при шипове

Повечето от рецептите си Джуна знае от Ванга, но е добавила към тях и познанията на руската билкова школа, като е събрала и прилагала солидно количество изпитани рецепти в практиката си....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email