Колко (без)опасни са туфите за уши?


| Прочетено Прочетено: 1056 пъти | КоменариКоментари: 0



Колко (без)опасни са туфите за уши?

Съветите са на д-р Марияна Мандажиева, специалист по алергология и УНГ в Медицински център "Искър" - София.


Ушната кал често се приема като нещо, което задължително и щателно трябва да се чисти. Не се подвеждайте обаче по думата “кал”! Този секрет всъщност има важна функция в ухото, по-конкретно в ушния канал и в никакъв случай не е само нещо мръсно.  

За какво всъщност служи ушната кал?

Основната й роля е да овлажнява слуховия канал, но също и да извежда навън фините “отпадъци” от ухото. В този секрет има прахови частици, мъртви клетки кожа и фини косъмчета от кожата ни. Предпазва ухото ни от сърбеж, свързан с прекалена сухота.

 Понякога ушната кал се натрупва повече и може да причини влошаване на слуха. Други държат на стриктната хигиена или пък по неизвестна причина ухото сърби. Има и други причини, които ни карат да посягаме към туфите за уши.

 Виждала съм и пациенти, които си чистят ушите с подръчни материали - куки за плетене, остри предмети. Това е рисковано и може да причини нараняване на ушния канал и тъпанчето.

Какво да правим с "тапите" от ушна кал

С туфите за уши някои хора само натикват ушната кал по-дълбоко в канала. Така тя се втвърдява с времето и образува твърда бучка, която в определени случаи трябва да се извади от УНГ лекар. Туфите за уши са опасни главно поради твърдата си част. Прекалено енергичното им използване може да причини разраняване на нежната кожа в ушния канал. А памучето на върха на клечката може да се отдели и да заседне там. Тогава пак ще трябва да се търси помощ от лекар.

Спрейовете за почистване на ушите са по-скоро за превенция на тапите от ушна кал. Трябва да се има предвид, че някои хора може да реагират със свръхчувствителност към тези разтвори. При вече образували се твърди тапи спрейовете може и да не помогнат, тъй като те размекват само външната част на “тапата”, а самата тя си стои заседнала в ухото.

Още по-опасни са острите метални предмети, с чиято помощ доста хора се опитват да “почешат” или почистят ухото. Рискът от нараняване е доста голям, като може да засегне не само кожата на ухото, но и тъпанчето.

 Честото измиване на ушните канали със сапун или шампоан също не се препоръчва. То можа да причини контактна алергия с изсъхване на кожата, силен сърбеж в ушите и образуване на люспи.

Как правилно да чистим ушите

Поддържането на добра хигиена при здравите хора не изисква големи усилия. Нещата до голяма степен се случват от само себе си. Фините косъмчета в канала изтикват ушната кал към външната част на ухото. Това движение се подпомага от мускулатурата при дъвчене. Всичко, което трябва да се почисти, може да се измие под душа. За подсушаване използвайте тънка памучна кърпа или салфетка, усукана леко като фитил. Така няма опасност да се наранят кожата или тъпанчето.

Разбира се, може да се използват и традиционните туфи за уши, но внимателно и без излишен натиск!

Капка мазнина срещу сърбежа в ухото

Кожата в ушния канал е подобна на тази по други части на тялото. Напълно е възможно сърбежът в ухото да е провокиран от това, че тя е прекалено суха. Помощни инструменти в случая не са нужни. По-добре опитайте първо с пипета да капнете капка зехтин или дори обикновено олио. При следващото ходене под душа ще измиете излишната мазнина. И не прекалявайте със сапуна.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email