Как да се справим с болките в гърба и схванатия врат?


| Прочетено Прочетено: 318 пъти | КоменариКоментари: 0Как да се справим с болките в гърба и схванатия врат?

Двигателни упражнения и Шуслерови кремове при проблеми с врата и гърба.

Съветите са на Анастия Манлихер , йога инструктор, специалист по психосоматика и доктор по здравна психология.

Схванат врат? Това като че ли не тревожи вече никого, предвид на това, че сме много обездвижени, много от нас работят хоум офис, малко професии не изискват часове пред лаптопа. Освен това изолацията и пандемията наложиха една известна прикованост.

Много често хората смятат, че изгърбвания, проблемите в тялото, свързани с опорно-двигателния апарат се дължат единствено на лошата стойка или на дългите часове с лаптопа. Да, това безспорно е така.

Но трябва да се знае, че когато сме силно притеснени, започваме да усещаме стагнация в областта на стомаха и неусетно се превиваме и” прибираме” в тялото , подобно на една костенурка, която влиза в корубата си. И всъщност, ни е много трудно да се изправим. Тази позиция на тялото – с изправен гръб изразява, че ние сме отворени към света, готови да комуникираме, за разлика от прегърбената стойка, която сякаш казва: „Моля, спрете по-далеч от мен!”,.”Оставете ме на мира, защото не се чувствам добре!”.

Има безспорна връзка между емоционалния ни свят и стойката на тялото. Трябва да се знае също, че някои видове столове водят до силна страгнация в областта на таза.  Той се обездвижва и започват някои обездвижвания в областта на хълбочните стави. Освен това мускулите на таза започват да стават все по-малко гъвкави, и оттам започват и проблемите по гръбначния стълб , придружени с болки в кръста, както и дискови хернии заради съвременния начин на живот.

С малко воля може да се справим и в домашни условия, и в офис, и с двата типа неразположения –емоционален и физически дисбаланс. Все пак, домашната среда е много по-благодатна от офисната среда.

Едно от местата, където сме най-схванати е вратът и горната част на гърба. И упражнение №1 е свързано с бавно развъртяване първо на едното рамо, после на другото. Упражнение №2 е когато разкършваме рамото,в момента към него да извием леко и вратът, и с леки въртеливи движения от едното рамо да минем към другото рамо, без да спираме да движим главата. Така се развижва целия раменен пояс. Тези 2 свързани упражнения могат да се правят няколко пъти.

Упражнение №3
Когато ви заболи горната част на гърба и усетите, че сте схванати в областта на плешките, е да седнете малко по-напред на стола, за да освободите място за ръцете назад. Преплетете пръстите на двете ръце и ти изпънете назад,и изпъчете гърди напред. Допълнително  наведете главата назад, поемете дъх и останете така, колкото е необходимо. Накарайте тялото ви да се чувства добре, да си направи една „прозявка”!

Упражнение №4
Когато изпитвате болка в кръста, схващане в тази област, или дори, когато шофирате на дълъг път, направете лека чупка, заоблена в кръста. Преплетете пръстите на двете ръце и ти изпънете напред.

Тези упражнения са достатъчни да ги правите в рамките на един работен ден.

Ето и още няколко упражнения за раздвижване.

Упражнение №5
За тези, които нямат здравни проблеми като дискова херания и др, могат да правят следното: разтваряте крака, слагате ръце на облегалките на стола и леко завъртате тялото първо наляво, после- надясно. Правите ротация в областта на раменете, обръщането е от кръста, и това раздвижване е много полезно за цялата горна част на тялото.

Упражнение №6
Разтрийте нежно, леко дланите, да усетите затопляне на кожата, след което положете дланите си върху затворените очи за 1-2 минутки. Не натискайте очите с пръстите си, не разтърквайте очите. Положете долната част на дланите си върху околоконтурната част, и така ще облекчите уморените очи. Правете упражнението всеки път, когато усетите, че очите болят, когато имате напрежение в областта на главата или напрежение в областта между веждите, то прибегнете до тази релаксация.

Целта е да се моделира стреса, умората, напрежението в хода на работния ден. Добре е да се прави и китайското упражнение „10 дракона тичат през гората”. 10-те дракона са нашите пръсти и възглавничките на пръстите, и прекарайте пръсти през собствената си глава, много фино, все едно разресвате косите си, това влияе оптимизиращо на мозъка и на способността ни за концентрация.

Нашето тяло ще ни покаже колко пъти на ден да правим тези упражнения и кои ни релаксират най-добре.

При схващания на врата се препоръчва Шуслеров мехлем №7, който да се съчетае с Шуслерови соли (или минерални) №1, №2, №7, №11. и така вътрешно и външно да се повлие на процеса.

Схващанията на врата вляят значително и на функцията на щитовидната жлеза, така, че  не трябва да се подценява нито едно неразположение.

За уморени очи се препоръчва крем със Шуслерова сол (или минерална) №3, който е много подходящ при дълга работа с компютър, който да се нанася дори върху клепачите.

Болките в гърба, неразположението в раменете, схващанията на врата не трябва да бъдат търпяни , а с комплексен подход да се стремим да ги изхвърлим от нас.Акценти от ЗдравницаБилки и билкови комбинации в помощ при пневмония

Билки и билкови комбинации в помощ при пневмония

Пневмонията е сериозен възпалителен процес на паренхима на белите дробове. Заболяването обикновено е усложнение от инфекции на горните дихателни пътища....още

Сърбеж в ушите - какви може да са причините?

Сърбеж в ушите - какви може да са причините?

Сърбежът в ушите се среща често и освен самостоятелен проблем, може да е симптом за подагра или диабет при възрастните, за подуване на шийните лимфни възли (скрофулоза, живеница) при децата....още

Несръчност, промени в почерка и загуба на обоняние издават Паркинсон

Несръчност, промени в почерка и загуба на обоняние издават Паркинсон

Болестта на Паркинсон, която засяга над 6 милиона души в света и се нарежда на второ място по честота сред невродегенеративните заболявания след болестта на Алцхаймер. У нас около 12 хиляди са българите с болестта на Паркинсон....още

Съветите на Джуна при шипове

Съветите на Джуна при шипове

Повечето от рецептите си Джуна знае от Ванга, но е добавила към тях и познанията на руската билкова школа, като е събрала и прилагала солидно количество изпитани рецепти в практиката си....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email