Как да се справим с болките в гърба и схванатия врат?


| Прочетено Прочетено: 826 пъти | КоменариКоментари: 0



Как да се справим с болките в гърба и схванатия врат?

Двигателни упражнения и Шуслерови кремове при проблеми с врата и гърба.

Съветите са на Анастия Манлихер , йога инструктор, специалист по психосоматика и доктор по здравна психология.

Схванат врат? Това като че ли не тревожи вече никого, предвид на това, че сме много обездвижени, много от нас работят хоум офис, малко професии не изискват часове пред лаптопа. Освен това изолацията и пандемията наложиха една известна прикованост.

Много често хората смятат, че изгърбвания, проблемите в тялото, свързани с опорно-двигателния апарат се дължат единствено на лошата стойка или на дългите часове с лаптопа. Да, това безспорно е така.

Но трябва да се знае, че когато сме силно притеснени, започваме да усещаме стагнация в областта на стомаха и неусетно се превиваме и” прибираме” в тялото , подобно на една костенурка, която влиза в корубата си. И всъщност, ни е много трудно да се изправим. Тази позиция на тялото – с изправен гръб изразява, че ние сме отворени към света, готови да комуникираме, за разлика от прегърбената стойка, която сякаш казва: „Моля, спрете по-далеч от мен!”,.”Оставете ме на мира, защото не се чувствам добре!”.

Има безспорна връзка между емоционалния ни свят и стойката на тялото. Трябва да се знае също, че някои видове столове водят до силна страгнация в областта на таза.  Той се обездвижва и започват някои обездвижвания в областта на хълбочните стави. Освен това мускулите на таза започват да стават все по-малко гъвкави, и оттам започват и проблемите по гръбначния стълб , придружени с болки в кръста, както и дискови хернии заради съвременния начин на живот.

С малко воля може да се справим и в домашни условия, и в офис, и с двата типа неразположения –емоционален и физически дисбаланс. Все пак, домашната среда е много по-благодатна от офисната среда.

Едно от местата, където сме най-схванати е вратът и горната част на гърба. И упражнение №1 е свързано с бавно развъртяване първо на едното рамо, после на другото. Упражнение №2 е когато разкършваме рамото,в момента към него да извием леко и вратът, и с леки въртеливи движения от едното рамо да минем към другото рамо, без да спираме да движим главата. Така се развижва целия раменен пояс. Тези 2 свързани упражнения могат да се правят няколко пъти.

Упражнение №3
Когато ви заболи горната част на гърба и усетите, че сте схванати в областта на плешките, е да седнете малко по-напред на стола, за да освободите място за ръцете назад. Преплетете пръстите на двете ръце и ти изпънете назад,и изпъчете гърди напред. Допълнително  наведете главата назад, поемете дъх и останете така, колкото е необходимо. Накарайте тялото ви да се чувства добре, да си направи една „прозявка”!

Упражнение №4
Когато изпитвате болка в кръста, схващане в тази област, или дори, когато шофирате на дълъг път, направете лека чупка, заоблена в кръста. Преплетете пръстите на двете ръце и ти изпънете напред.

Тези упражнения са достатъчни да ги правите в рамките на един работен ден.

Ето и още няколко упражнения за раздвижване.

Упражнение №5
За тези, които нямат здравни проблеми като дискова херания и др, могат да правят следното: разтваряте крака, слагате ръце на облегалките на стола и леко завъртате тялото първо наляво, после- надясно. Правите ротация в областта на раменете, обръщането е от кръста, и това раздвижване е много полезно за цялата горна част на тялото.

Упражнение №6
Разтрийте нежно, леко дланите, да усетите затопляне на кожата, след което положете дланите си върху затворените очи за 1-2 минутки. Не натискайте очите с пръстите си, не разтърквайте очите. Положете долната част на дланите си върху околоконтурната част, и така ще облекчите уморените очи. Правете упражнението всеки път, когато усетите, че очите болят, когато имате напрежение в областта на главата или напрежение в областта между веждите, то прибегнете до тази релаксация.

Целта е да се моделира стреса, умората, напрежението в хода на работния ден. Добре е да се прави и китайското упражнение „10 дракона тичат през гората”. 10-те дракона са нашите пръсти и възглавничките на пръстите, и прекарайте пръсти през собствената си глава, много фино, все едно разресвате косите си, това влияе оптимизиращо на мозъка и на способността ни за концентрация.

Нашето тяло ще ни покаже колко пъти на ден да правим тези упражнения и кои ни релаксират най-добре.

При схващания на врата се препоръчва Шуслеров мехлем №7, който да се съчетае с Шуслерови соли (или минерални) №1, №2, №7, №11. и така вътрешно и външно да се повлие на процеса.

Схващанията на врата вляят значително и на функцията на щитовидната жлеза, така, че  не трябва да се подценява нито едно неразположение.

За уморени очи се препоръчва крем със Шуслерова сол (или минерална) №3, който е много подходящ при дълга работа с компютър, който да се нанася дори върху клепачите.

Болките в гърба, неразположението в раменете, схващанията на врата не трябва да бъдат търпяни , а с комплексен подход да се стремим да ги изхвърлим от нас.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email